08 heinäkuuta 2014

Macallan Oscuro, Whisky Maker's Edition ja Sherry Oak 12yo

Macallaneja ei kovin runsaasti ole vuoden sisällä tullu maisteltua, joten asiaa korjaamaan tuli järkättyä pientä maistelua kaveriporukalle. Mutta ennen varsinaista maistelua (joka on siis vasta tulevaisuudessa) tuli löydettyä laivalla käydessä muutama Macallan, jotka täytti mielenkiinnon kriteerit maistamiseen. Jokainen tuli maisteltua kahteen otteeseen parin päivän aikana. Yhtä näistä (whisky makers edition) olen maistanut jo aiemminkin joskus muutama vuosi sitten.

Mielenkiintoinen oli taas hinnoittelu näissä viskeissä. Oscuron taxfree hinta oli 625e ja tiskiltä sen sai 24e/4cl. Ei siis milestäni mikään ryöstö, vaan hyvin maisteltavissa. Whisky Maker's Edition puolestaan maksoi taxfreessä 99e ja 4cl maistelu puolestaan maksoi 19e. Hieman yläkanttiin mielestäni, varsinkin kun peilaa edelliseen. 12-vuotinen sherry oakia ei taxfreestä löytynyt, mutta pikaisella googletuksella maksaa verkkokaupoissa n. 80-100e. 4cl tätä irtosi 16e:lla. Noh, ei siinä vielä kaikki, vaan Laphroaig 25yo 2013 maksoi 4cl 19e, kun taas travel retail -ihme An Cuan Mor maksaoi 18e/4cl.... jepjep.

Maksoi mitä maksoi, tuli nämä Macallanit maisteltua ja vieläpä rinnakkain. Näistä kaksi ensimmäistä kuuluu Macallanin 1824 Collection -sarjaan, joka on siis eri sarja kuin 1824 series. Tämän collection-sarjan viskit on kaikki julkaistu travel retail -markkinoille ja siihen kuuluu Oscuron ja Whisky Maker's Editionin lisäksi Estate Reserve, Select Oak ja Limited Release MMXII. 12-vuotias Macallan puolestaan kuuluu Sherry Oak -sarjaan, jossa kaikki viskit ovat ikämerkittyjä ja kypsytetty Espanjasta tuoduista sherrytynnyreissä.Macallan Oscuro, OB, 46,5%

T: Mausteista pehmeää sherryisyyttä. Sherry on kauniin pehmeästi läsnä, vahvana, muttei lainkaan pistävänä. Kuivien hedelmien ja jouluisten mausteiden tasapaino on hieno. Raakaa tupakanlehteä ja mokkanahkaa. Suklainen. On kyllä herkullinen tuoksu. Sherryisyys juuri minun makuuni.

M: Sippi tuntuu melko kuivalta ja sherryiseltä heti alkuun. Pehmeästi voimistuu ja saavuttaa kihelmöivän pisteen, mutta ei ole terävä. Kuivaa mausteista hedelmäisyyttä (taateli ja viikuna) suklaan ja kahvin kera. Pehmeys säilyy alusta loppuun. Samettista. Jälkimaku pehmeän suklainen ja melko kuiva. Maitokahvisuuttakin löytyy. Mietoa mausteisuutta jää pidemmäksi aikaa.

Sherry tätä hallitsee alusta loppuun ja tekee tästä kyllä melko kuivankin, mutta silti tämä on mielestäni hyvin nautittava viski. Vesi ei tätä mielestäni parantanut vaan ohensi ja kuivatti entisestään. Hinnan huomioon ottaen en tosin raaskisi omaan kaappiin ostaa.
Macallan Whisky Makers Edition, OB, 42,8%

T: Edelliseen verrattuna tämän sherryisyys on nuorempaa. Lämpimämpi kumimaisuus ja toffee tulee alkuun. Lisäksi tämä on terävämpi. Hedelmäisyys ei ole niin mausteista eikä kuivaa. Hieman käyneempää. Häviää kyllä edelliselle 10-0

M: Jos edellinen oli pehmeää, niin tämän alku on linnunmaitoa. Melko pian tosin tulee nuorta serryisyyttä joka on terävähköä ja toffeista. Ei löydy kunnon syvyyttä enää edellisen jälkeen. Hieman nahkaa, luumua ja kuivattavaa tummaa suklaata.

Ei Oscuro antanut enään lainkaan oikeutta tälle juniorille, vaan armotta paljasti sen yksinkertaisuuden. Näistä huomaa iän tuoman eron. Tai sitten vaan tynnyrit ovat olleet eri planeetoilta.Macallan 12yo Sherry Oak , 40%

T: Tuoksu pehmeän neilikkainen ja kanelipullainen. Haaleaa tammiouuta joka muuttuu mausteisemmaksi kuivaksi hedelmäksi (taaateli). Hieman jotain semiöljyistä. 

M: Maku on myös pehmeä ja muutenkin linjassa tuoksuun sherryisyyttä kuivina hedelminä (märkä rusina ja taateli), sekö mausteista mallasta. Kevyen hyvä perusshereyviski. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti