03 helmikuuta 2014

Viskiolut part V: De Molen Rhythm & Blues Barrel Aged, 10,2%

Otetaan vielä yksi olut tähän minisarjaan viskeihin liittyvistä oluista, edellisen olleen hieman sopeutumaton omaan suuhun. Emmehän halua, että näistä jää paha maku suuhun? No en halunnut. Nyt kun katsastelin "kellaria", eli oman komeron pohjia ja muita satunnaisia kaappeja missä oluita säilytän, niin huomasin että tarjonta on hieman suppea näiden saralta. Kaapista löytyy myös muutamia muita hyvin mielenkiintoisia tynnyrikypsytyksiä, mutta ajattelin katsastella niitä joskus toiste, sillä osa niistä ei liity viskiin mitenkään muuten.

Nyt arvostelussa on Brouwerij De Molen Rhythm & Blues tynnyrikypsytetty barley wine. Tämä pienpanimo perustettiin vuonna 2004 Bodegraveniin vanhaan, vuodelta 1697 peräisin olevaan De Arkduif tuulimyllyn rakennukseen (josta nimi De Molen). Äskettäin panimo osti uudet tilat myllyn läheltä, jossa se myös valmistaa jatkossa tuotteitaan.

Panimo valmistaa pieniä eriä erilaisia "erikoisempia" ja hieman kokeiluhenkisiä oluita Mikkellerin ja BrewDogin tyyliin. Panimo onkin tehnyt yhteistyötä muutaman tunnetun panimon kanssa (mm. Mikkeller) muutamissa tuotteissa. Otsikon olut on bourbontynnyrissä kypsytetty barley wine. Se on valmistettu Pale- ja Caramelmaltaista ja humalina on käytetty Premiant- ja Saazhumalaa. Pullossa on maininnat 37 EBU, 32 EBC ja tämä on pullotettu kesäkuussa 2013. Olut on pastöroimaton ja parasta ennen on luvattu kymmeneksi vuodeksi.


De Molen Rhythm & Blues Barrel Aged, 10,2%

T: Paahtunut ja aamiaismuroinen tuoksu. Miellyttävää mausteisuutta ja maltaisuutta. Mausteista vaniljaa ja kardemummaa on aistittavissa. Paahteisuus on keskivahvaa ja leipäistä. Aavistus hedelmäistä appelsiinia tai pitemminkin appelsiinin kuorta. Makeutta löytyy taustalla tummana muscovadosokerina (lakritsaa, siirappia ja paahteisuutta). Hieman tulee alkohli läpi, mutta muutoin tuoksu on kohtalaisen tasapainoinen.

Myllyolutta
M: Alkuun tummaa suklaata jonka mukana hapanta tuntumaa. Paahteisuus on mukana heti alusta keskivahvana ja kuivattaa melko nopeasti suutuntumaa. Humalaa on myös aistittavana kohtalaisen mietona. Suutuntuma on samean nahkea ja kuiva. Hiilihappoisuus on mietoa. Mausteisuutta löytyy vaniljana ja kookoksena ja näiden seassa myös hapanta hiivaisuutta. Jälkimakuun jää vanhahkoa kahvia, greippiä ja tummaa suklaata.

Tuoksussa oli mielestäni kohtalaisen hyvä ja tasapainoinen. Muutoinkin tynnyristä oli irronnut tuoksuun miellyttävää mausteisuutta. Maussa kuitenkin hieman jäi häiritsemään nahkea happamuus, joka muistutti hieman rukiin tuomaa happamuutta, mutta oli paljon levottomampaa. Lisäksi maku ei ollut aivan tasapainossa ja se oli hieman yksinkertainen. Jälkimaku olisi saanut olla myös reippaasti pitempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti