13 helmikuuta 2014

Highland Park 25yo, OB, 45,7%

Koska Uisgessa tulee pääsääntöisesti maisteltua 1-2cl annoksia ja alla saattaa olla useampi viski, niin niiden arvostelu ja varsinkin liian jyrkät johtopäätökset eivät ole kovin perusteltua. Maistoin otsikon juoman uudelleen Uisgen perjantaipäivänä heti ensimmäiseksi, mutta juomasta jäi hieman pliisu fiilis verrattuna mitä muistelin sen olleen viimeksi kun sitä maistoin. Nyt ajattelinkin pientä uusintamaistoa, kyseessä on kuitenkin hieno juoma ja voittihan se Uisgen raadin ykkössijankin omassa ja koko tapahtuman sarjassa (voittajat Uisgessa tästä).

Muistelen taannoin käyneeni Alkossa (Arkadia) katsastamassa Suomelle pullotettua Benriachia (Rioja finish). Hyllyillä pähkäilin ja tuskailin reilua 110e hintaa ja koitin saada mieleni käännettyä hinnasta pois ja mietiä muita asioita. Hetken pähkäiltyä ja pulloa näpläiltyä viereen ilmestyi iäkkäämpi rouva myyjän kanssa. Rouva kysyi myyjältä: Onko noita Highland Parkin 25yo enemmän kuin tuo yksi tuossa hyllyssä? Myyjä vastasi, että niitä on kolme jäljellä, johonka rouva sitten tokaisi, että ottaa ne kaikki kolme. Noh, tässä vaiheessa meikäläinen ottaa benkun kouraan, naama lattiaa kohden suuntana kassalle päin ja makselin kiltisti sen reilut 110e. Tuli kyllä köyhä olo, ottaen huomioon, että HP 25yo taisi maksaa kuitenkin lähemmäs 300e pullo.... Mitä jos isovanhempasi antaisivatkin villasukkien sijaan Highland Parkin 25yo viskin joululahjaksi?

HP25 on kokenut alkoholivahvuudessa muutoksia ajansaatossa. Aikoinaan viskiä on ollut saatavilla ainakin 53,5%, 51,5%, 50,7% ja 48,1%. Otsikon kyseinen viski on 45,7%, joten näiden eri pullotteiden välillä voipi olla hyvinkin paljon eroja. Uisgessa maistamani HP oli myös 45,7%. HP25:ssä käytetään noin 60% first-fill -sherrytynnyreitä ja loput 40% on refill-tynnyreitä. Tynnyrit ovat pääosin eurooppalaista tammea. Ensimmäinen 25yo OB pullo julkaistiin vuonna 1997.

Ei hassumpi pakkauskaan

Highland Park 25yo, OB, 45,7%

T: Hienostunutta vanhaa tammitunnelmaa. Vaniljaa, kanervahunajaa ja aavistus turpeisuutta. Puu on tässä todella kauniisti integroitunut. Tuoksu on makeampi ja hienompi kuin 18yo HP:ssä. Kanervaisuutta on myös mukana. Tätä nuuhkii kauemminkin. Vaniljakermajäätelöä, omenapiirakkaa.... Paahdettua karamellisuutta. Oikein hieno.

M: Alkuun jopa hieman hapokas (sitruksinen ja punaviinimarjainen). Tammisuus avautuu ja tuo vanhan tynnyripuun tuntua, vaniljaa, kanelia, hunajaa, kanervaa ja maltillista maltaisuutta. Tämä on erittäin tasapainoinen ja hieno. Suutuntumassa on ehkä hieman ohutta meininkiä, mutta makukirjo ei ole lainkaan ohut vaan sopivan intensiivinen. Jälkimaku on hyvin pitkä ja maukas. Tammimausteet tanssii valssia pitkään.

Nyt taas kotona maistettuna täytyy kyllä myöntää, että on paikkansa ansainnut viski. Oikein hyvää.

Ylpeä 25

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti