26 helmikuuta 2014

Glenmorangie Astar ja Signet

Jos edelliset maistetut Glenmorangiet kuului Private Edition -sarjaan, niin nyt katsastetaan perustuotantoa. Nyt ei kuitenkaan ole kyse aivan tavallisesta low-end rangesta, vaan otetaan keskemmältä ja ylempää. Ensimmäinen näistä on siitä keskituntumasta ja ei ehkä niitä ihan yleisimpiä pullotteita. Astar julkaistiin vuonna 2008, samana vuonna kuin Glenmorangie aloitti laajentamaan tuotantokapasiteettiaan. Nimi tarkoittaa Gaelin kielellä matkaa. Idea tähän viskiin lähti paremman tynnyrinm ajatuksesta. Glenmorangien mestarit halusivat luoda parempilaatuisia tynnyreitä ja niinpä he matkustivat Missouriin Ozaek-vuorille Yhdysvaltoihin, jossa he valitsivat laadukkaampia hitaasti kasvavia tammipuita tynnyrivalmistukseen. Joidenkin lähteiden mukaan nämä hitaasti kasvavat tammipuut antavat enemmän mm. vaniljan ja kookoksen makua viskiin.

Puita ilmakuivateltiin myös pidempään kuin yleensä, joka myös edesauttaa parempaa makuprofiilia. Monet "perus"bourbontynnyrithän kuivataan uunikuivauksella vain muutamia viikkoja. Toisaalta jotkin tahot ovat sitä mieltä, että tällä on enemmän merkitystä first fill ja new wood -kypsytyksissä, kuten viinin ja bourbonin tapauksissa. Nykyään kuitenkin uudessa tammessa kypsytettyjen viskien määrä on muodikkaasti kasvussa.

Vähintään kahden vuoden kuivatuksen ja charrauksen jälkeen tynnyrit vuokrattiin bourbonvalmistajille neljäksi vuodeksi bourbonkypsytykseen, jonka jälkeen tynnyrit olivat valmiita omaan käyttöön. Tämän jälkeen näitä tynnyreitä kutsuttiin Glenmorangien Designer Casks -tynnyreiksi.
Astar on kypsytetty edelläkuvatuissa erikseen suunnitelluissa tynnyreissä, sitä ei olla kylmäsuodatettu ja se on pullotettu korkealla alkoholiprosentilla.


Glenmorangie Astar, 57,1%

T: Pehmeän vaniljainen, bourbonmausteinen. Kookosta, vaniljaa, tammipuuta, nuorehkoa tynnyrimäisyyttä ja kesäistä hedelmäisyyttä. Puhdaspiirteinen ja hieman raikaskin. Tuo hieman mieleen piña coladan. Tuoksu on tasapainoinen kaikin puolin. Sanoinsin, että ihan nätti ja tyypillinen ex-bourbonfiilis.

M: Maussa intensiivisesti samoja komponentteja kuin tuoksussa. Tammitynnyri tuo kookoksista, mantelista, vaniljaista ja neilikkaista mausteisuutta. Hedelmäisyys on hieman öljyistä ja kesäistä. Jälkimaku on hieman kuivahtamaan päin jossa mausteisuus jatkuu. Vesilisä taittaa mausteista makeutta sitruksisemmaksi ja tuo maltaisuutta esille. Makuprofiili muuttuu myös hieman öljyisestä kuivemmaksi.

Tämä on oikeastaan tietyllä tavalla hyvä esimerkki onnistuneesta ex-bourbon kypsytyksestä, jossa on myös hyvä vivahde hedelmäisyyttä (keltaista ja vihreää omenaa), mutta hieman vaikean oloinen tuoksultaan ja maultaan. Tynnyrivahvuus tuo intensiivisyyttä, josta vedellä saa hieman makuprofiilia muokattua. Haastetta.


Toinen otsikon viskeistä on arvosteltu jo aiemminkin, mutta kertaus on opintojen äiti. Signet on siis ikämerkitsemätön viski, joka kuitenkin sisältää myös hyvin vanhaa viskiä (jopa 30yo), mutta mitään tarkkoja osuuksia ei kerrota. Viski julkaistiin samana vuonna kuin Astar (2008) ja sen valmistuksessa on käytetty paahdettua suklaamallasta, joka on hyvinkin tuttu tumman oluen ystäville. Tämän hinta on aika kova NAS-pullotteeksi (reilusti yli 100e) ja se on jakanut aika paljon mielipiteitä maistelijoiden keskuudessa.


Glenmorangie Signet, 46%

T: Toffeesuklaakonvehtia, karamellisoitua appelsiinia ja maltaisuutta. Hieman on seassa kahvimaisia ja jopa lääkemäisiä vivahteita. Pikkasen pääsee jotakin pistelevää ylitse, mutta ei paljoa. Lasiajan jälkeen pölyistä vanhaa huonekalua ja hitusen nahkamaisia piirteitä. Appelsiinia taustalla.

M: Maussa lämmintä suklaista maltaisuutta, kermakaramellia ja maitokaakaota. Vivahteita karamellisoidusta appelsiinista creme bruleeta ja muscovadosokeria. Jälkimaku on syvä ja leveä. Mausteista konvehtia, pehmeää paahteista maltaisuutta ja uunihedelmää.

Maku on tasapainoinen ja omaa hyvää syvyyttä. Maistuva viski, ei aivan niin hyvä kuin edellisen kerran perusteella muistelin, mutta Glenmorangien OB-pullotteiden kärjessä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti