09 helmikuuta 2014

UISGE 2014 Perjantai

Näin sitä sitten saatiin yksi vuoden viskitapahtumista päätökseen. Edellisessä postauksessa kerroin jo yleisesti tapahtumasta, joten tällä kertaa voin kertoa ihan vain tunnelmia toisenkin päivän jälkeen. Kokonaisuudessaan voi kiteyttää, että hyvä fiilinki jäi tapahtumasta. Kaksi päivää osoittautui lopuksi oikein hyväksi ratkaisuksi, sillä kyllähän tuolla tuota maisteltavaa, jutusteltavaa, haastateltavaa ja kaikkea viskiharrastukseen liittyvää löytyi.

Ei jonoa kello 17

Tunnelma kello 17

Perjantaiksi saavuin paikalle noin viiden aikaan iltapäivällä ja tuvassa olikin jo runsaasti porukkaa. Kuuden aikaa melkein oli talo täynnä ja jokseenkin ahdastahan tuolla tuli, mutta ei se loppujen lopuksi minua juurikaan häirinnyt. Tunnelma kun oli kiireetön ja hyvää seuraa löytyi, hyvästä juomasta puhumattakaan, niin mikäs siinä ollessa. Tällä kertaa taktiikkana oli vain rento nautiskelu ja seurustelu etenkin kolmen kaverin kanssa jotka sain houkuteltua mukaan (ei niitä paljoa tarvinut houkutella).

Oli mukava huomata, että muutamia uusia pulloja oltiin saatu riveihin mm. tastingeistä. Toki jotkin suosituimmat pullotteet tahtoivat loppua ennen tapahtuman loppua, mutta tämä oli odotettavissa. Kuitenkin ainakin muutamaa pulloteta saatiin lisää kesken tapahtuman (esim. Devils Cask), joten myöhemminkin liikkeellä olleet saattoivat saada niitä. Mielestäni perjantaina kaikki sujui mainiosti ja maisteltavi juomiakin tuli nautittua enemmän kuin ensimmäisenä päivänä. Alkuun olin ajatellut maistaa rommeja, mutta viimehetken taktiikan muutos veikin viskien pariin. Niitä tulikin sitten muutamat maisteltua ja ohessa niistä. 


Perjantain maistetut viskit

Highland Park 25yo OB, 45,7%
Pehmeän maukas ja aromikas. Hyvää

Glenglassaugh 30yo OB, 44,8%
Positiivinen yllättäjä jälkimaussa. Tuoksu oudon ananaksinen, jota myös maussa, mutta jälkimaku pitkä ja täyteläinen. Erilailla hyvä.Glenfarclas The Family Casks 1996/2011 cask#1306 Release VII, 55,6% 
Tuoksussa toffeeta, mallasta ja sherryvaikutteita. Tummaa kaakaota. Maussa terävyyttä, voimakasta sherryä ja jokun paha outo sivumaku (kalanmakuista levää?). Olikohan tämä kunossa? 

Bruichladdich Vintage 1992/2012, 20yo, 46% (Signatory)
Maltainen ja rauhallisen savuinen. Pehmeä. 

Bowmore Vintage 1996/2012, 16yo, 52,8% (First Editions)
Mineraalista turvetta ja marjaa. Maku makean savuinen. Oikein hyvää. 

Kilchoman New Spirit, 63,5% 
Tosi hyvää 4kk viinaksi. Makean maltaista ja puhtaan savuista! Nam. Uisgen säväyttäjä.  

Kilkerran "Work in Progress #5, Bourbon wood", 46% (Glengyle)
Tuoksu ei niin hyvä. Maku on ihan hyvä. 

Hudson Four Grain Bourbon, Batch: E1 2013, 46% 
Viljaisa ja nuori. Hieman lääkemausteinen. Nuoruus tulee läpi. Kaipaa lisää ikää. 


Bowmore 10yo "The Devil's Casks", 56,9%
Toimii. Pidin nyt enemmän kuin viimeksi. 

Eagle Rare Single Barrel Bourbon, 45% 
Pehmeän hyvää. Hyvää tavallista bourbonia. 

Whyte & Mackay "Old Luxury" 19yo, 40% 
En pidä tuoksusta, juramaista mätää. Maku ihan ok, mutta ei erityinen. 

Buffalo Trace White dog Mash #1, 62,5% 
Paahdettua maissia. Popcornia. Voita. Yllättävän hyvä, mutta raakuus pistää läpi.  


Muutamien viskien jälkeen pidin taukoa, jotta voisin hieman valmistautua rommien pariin. Rommien parissa tuli juteltua myös enemmänkin Johnn Barrettin kanssa rommeista ja sen kulttuurista. Hieno mies ja erittäin asiantunteva. Osasi hienosti selvittää ja selostaa tuotteista ja muutenkin kaikesta rommiin liittyvistä asioista. Myös muutamassa muussa kuin Bristolin rommitiskissä tuli juteltua, mm Brugalin, Angosturan ja Plantationin tiskeillä. Selvisi myös, että Angosturan No.1 lisäksi Alkon tilausvalikoimasta voisi tilata Angosturan "1824" 12yo rommia. En tosin päässyt maistamaan kumpaakaan, sillä olin liikkeellä tuolla tiskillä liian myöhään. Tuotteet olivat päässeet loppumaan. Noh, onneksi muutama muu rommi oli kuitenkin jo maisteltu ja varsinkin Bristolin tiskiltä oli ihailtavan hyviä rommeja. Perjantain maistetut rommit:

Fine Barbados Rum 2004/2013,  The Four Square Distillery, 43% (Bristol Spirits)
Todella hyvä. Tämä jotenkin säväytti kunnolla. Hyvin tasapainoinen ja elegantti. Tästä oli puhetta Barrettin kanssa, että heillä on neuvottelut Alkon kanssa kesken, jos saataisiin tämä Alkoon myyntiin. 

Caroni 1998 Trinidad 1998/2013, 40% (Bristol Spirits)
Kevyen hyvää. Maukas ja helpompi. 

Fine Cuban Rum 2003/2010 Sancti spiritus, 43% (Bristol Spirits)
Hyvin aromikas keveydestään huolimatta. Tämäkin ihan hyvää, mutta jää kahdelle edelliselle. 

Plantation Rum Barbados X.O. "20th anniversary", 40%
Hieno kermakaramellinen tuoksu, mutta hyvin sokerinen maku. 

Brugal "1888" Ron Gran Reserva Familiar, 2010 Lot 02/05, 40%
Tästä olen tykännyt aiemminkin. Tumman suklainen. 


Täytyy myöntää, että näistä rommeista jäi erittäin positiivinen kuva. Todella hienoa, että saatiin tilaisuus tutustua paremmin tähän jaloon juomaan ja vielä tällaisissa merkeissä, jossa asiantuntevat henkilöt voivat samalla kertoa juoman taustoista. Ainakin itse olin hyvin kiinnostuntu ja hengessä mukana.

Näin on aika sitten jättää hieno tapahtuma taakseen ja aloittaa taas arkimaistelut. Vielä kerran haluan ilmaista kiitokseni tapahtuman järjestäjille tästä upeasta tapahtumasta. Tulen varmasti osallistumaan jatkossakin. Ja vielä terveisiä muutamalta vieraaltanikin, hyvin tyytyväisiä tuntuivat hekin olevan.


Nikolaksen perjantain mieleenpainuvimmat olivat:

Perjantain 1. Kilchoman New Spirit, 63,5%
Perjantain 2. Fine Barbados Rum 2004/2013,  The Four Square Distillery, 43% (Bristol Spirits)
Perjantain 3. Bowmore Vintage 1996/2012, 16yo, 52,8% (First Editions)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti