13 syyskuuta 2013

Tynnyriprojektin lopputulos: Deanston "revamped"

Kaksi viikkoa sitten Espanjasta tuomani pikkutynnyri sai sisäänsä vajaa pari litraa Deanston virgin oak viskiä. Viikko sitten maistoin ensimmäisen kerran tislettä ja muutoksia oli jo huomattavissa. Väri oli tummunut ja makuunkin oli tarttunut tanniinisia ja happamia vaikutteita. Tuoksu oli myös parantunut huomattavasti alkuperäisestä.

Muistan katsoneeni juuri muutama viikko sitten vloggari Ralfyn videolta, kuinka pieni tynnyri saattaa muuttaa nopeastikin viskin makua. Muutos on nopeaa suhteellisesti suuremman pintakosketuksen vuoksi. Silloin mietin oman tynnyrin kohdalla, kuinka kauan annan tämän Deanstonin jälkikypsyä tai uudelleenkypsyä tynnyrissä, jottei tulisi liikaa muutoksia.

Nyt kaksi viikkoa myöhemmin ottaessani samplen tynnyristä loksahti suu auki. Viskin väri oli todella paljon tummempi ja tuoksukin oli huomattavasti intensiivisempi. Tämähän näytti jo aivan eri viskiltä. En olisi uskonut, että tynnyristä irtoaa noinkin paljon vaikutteita. Maistoin viskiä ja maku oli muuttunut entisestä aika paljonkin. Päätin pullottaa viskin ja siitä tulikin melkein saman verran ulos kuin mitä sinne laittoi, ts. haihtumista (tai vuotoa) ei ainakaan paljoa ole tapahtunut. Ja sitten ei muuta kuin tarkempiin maisteluihin.

Vasemmalla alkuperäinen Deanston, oikealla "revamped"-Deanston

Deanston Virgin Oak "revamped", n. 46%

T: Hyvin nahkaisia ja rommimaisia piirteitä päällimmäisenä. Tummaa tunkkasta tynnyrisyyttä oikein hyvällä tavalla. Pistävää vaniljaa, öljyisiä kuivia hedelmiä luumun, rusinan, aprikoosin ja rypäleiden muodossa. Myös hieman kulunutta moottoriöljyisyyttä (itse pidän siitä tuoksusta), makeaa px-sherryä, kahvia ja suklaata. Suklaisuus on liköörikonvehtimaista. Punssinappeja ja sokerisia kuivia rypäleitä. Lasiajan jälkeen tuoksu laajenee ja happamoituu.
Täytyy myöntää, että mielestäni todella hyvä tuoksu. Tuoksu parani moninkertaisesti.

M: Maussa happamuus on lisääntynyt. Tynnyri pehmensi alkuperäistä sitruksista, pippurista ja tammista kirpeyttä. Tämä on myös kypsemmän oloista kuin ennen. Tietty raakuus on nyt muuttunut hieman tummemmaksi ylikypsäksi hedelmäisyydeksi. Aika paljon viinimäisiä piirteitä. Tynnyri hieman jyrää muita makuja. Punaista marmeladia, kahvia, happamia punaisia rypäleitä ja märkiä rusinoita. Tynnyriä kuivana jälkimakuna. Pistävyyttä ei juuri ole. Hieman räväkämpää saisi olla. En tiedä liekö tämän alkoholipitoisuus jotenkin alentunut, ainakin tuntuu siltä.

Jälkikäteen tulee mieleen, että tälle olisi ollut sopivampi aika ehkä se reilu viikko tai 1,5-viikkoa tynnyrissä. Nyt maku on jonkinverran "jyrätty" ja tynnyri dominoi sitä. Toisaalta tämän tuoksu on minusta huomattavasti parempi kuin alkujaan. Joka tapauksessa mielenkiintoinen kokeilu, onhan se ihan kiva, että on omasta tynnyristä pullotettua viskiä, vaikkakin vain finisteltynä kaksi viikkoa.  Mielenkiinnolla jään myös odottelemaan seuraavaa mahdollista kokeilua "re-fill" tynnyrillä.

Kypsytystynnyri, Kypsytetty Deanston ja original DeanstonEi kommentteja:

Lähetä kommentti