21 syyskuuta 2013

Caol Ila Feis Ile 2011 & 2013

Savuisissa ja Islayn saaren merkeissä jatketaan. Elokuun lopussa arvioin Caol Ila Feis Ile 2012 version ja nyt katsotaan miltä sitä edeltänyt versio ja tuorein versio maistuu. Ensimmäinen näistä on helmikuussa 2000 tislattu, kypsytetty "Bodega Sherry" -tynnyrissä #301696 ja pullotettu vuonna 2011 tynnyrivahvuisena. Toinen näistä, vuonna 1998 tislattu, on kypsytetty ensimmäiset 12-vuotta refill butt-, hogshead- ja barrel -tynnyreissä, jonka jälkeen vattaus on siirretty kypsymään "useammaksi" kuukaudeksi "aktiivisempaan" hogshead -tynnyriin ja lopuksi viski on viimeistelty eurooppalaisessa tammitynnyrissä. Tämän tynnyrirulianssin jälkeen se on pullotettu vuonna 2013. Pulloja saatiin rajalliset 3000 kpl.


Caol Ila Feis Ile 2011 Bodega Sherry Cask, 64,3%

T: Lämpimän merellinen ja savuinen. Likaisempaa turvetta, kuivaa merisuolaa, salmiakkia ja lääkemäistä jodia. 2012 versioon verrattuna hieman lämpimämpi, rypäleisempi ja vaniljaisempi. Savu on hiiltynyttä puuta ja tuhkamaista. Kuivaa palaneisuuden tuntua. Hedelmäistä omenaa ja vihreää rypälettä. Tästä tulee hieman kuiva Fino-sherry mieleen.

M: Voimakassavuinen ja räväkkä alku. Savu puskee kunnolla alkuun ja on kuivaa, lihaisaa, paksua ja hieman tunkkaistakin. Alkuun ilman vettä aika terävä ja voimakas. Vallitsevan savun seassa tuntuu hieman suolaista pähkinäistä tuntua ja kuivan sherryn happamuutta. Vesilisä tuo hieman armoa kokemukseen ja suolaisuus sekä pähkinäisyys pääsee paremmin esille. Nyt mukaan tulee myös greipihtävää katkeruutta, sitruunaa ja lääkemäisyyttä. Hieman minttuakin löytyy. Suolaisuus pysyy pitkään taustalla. Jälkimaku on pitkä, lääkemäinen ja nuotiosavuinen.

Tämä oli kokonaisuudessaan 2012 versioon nähden "raaempi" kokemus, ei kypsyydellä vaan nimenomaan kokemuksena. Tämä ei välttämättä ole huono asia, mutta se tekee hieman haastavamman tästä.


Caol Ila Feis Ile 2013 Triple matured, 56,5%

T: Hienostuneempi ja vivahteikkaampi kuin edellisessä. Kylmempiä makean sävyjä, lakritsisuutta ja mynthonia enemmän. Raikasta pastillimaista savua maltillisesti. Merellisyys on nyt levämäisempää ja yrttisempää. Savukin on hieman kylmempää ja sekoittuu minttuun.

M: Suutuntuma on paljon maltillisempi ja vähemmän hyökkäävä. Tasapainossa tulee makeutta, savua ja mausteita. Edellisen kuiva Fino-sherry on vaihtunut makeampaan sherryisyyteen. Hieman ujosti tulee minttua ja yrttejä, mutta kuitenkin sopusuhtaisesti savun kera. Kuivattaa suuta enemmän kuin edellinen ja jälkimaussa on enemmän tynnyriä. Karpalomaisuutta, hunajaa ja raaka omenaa. Maku korreloi hyvin tuoksua.

2013 versio oli tasaisempi kuin 2011 ja muistutti hieman enemmän 2012 versiota. Tuoksu oli kuitenkin fiinimpi ja viinisämpi. Savuisuus oli ehkä miedointa tässä 2013 versiossa, kun taas likaisin fiilis tuli 2011 version tisleestä. Erilaisia, enkä näin äkkiseltään osaa sanoa mikä oli paras. Jos räväkkyyttä toivoo, niin 2011 on siihen sopiva, kun taas rauhallisuutta ja fiinistelyä kaipaavalle kaataisin 2013 versiota lasiin.

Caol Ila Feis Ile 2011 & 2013 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti