11 syyskuuta 2013

Springbank 10yo OB (2013) ja 12yo Cask Strenght batch 5

Muutama Springbank lasissa. Kymppi on tislaamon sivujen mukaan kypsytetty 60% bourbon-tynnyreissä ja 40% sherry-tynnyreissä. 12-vuotias CS on viides erä kyseistä tuotetta ja se on puolestaan 60% fress sherry hogsheads ja 40% refill sherry butts kypsytettyä. Molemmat ovat kylmäsuodattamattomia ja väriaineettomia yksilöitä.

Springbank 10yo, OB, 46% (2013)

T: Tislaamolle ominaista öljyisyyttä pienen likaisuuden kera. Multaista turpeisuutta, sitruunan kuorta, raikasta tammea ja vaniljaa, märkää tammitynnyriä ja rasselia. Tulee mieleen korjaamon vanha öljyinen säämiskä, hyvällä tavalla. Lasiajan ja veden jälkeen tulee hieman paahdettua tynnyriä ja katkeruutta.

M: Mukavasti kirpeää ja hieman sitruksista savua ja öljyisyyttä. Öljyisyys on hedelmällistä. Maltaisuutta ja mietoa mausteista kihelmöintiä. Tämä on miedommim makea kuinm Springbank CV ja kypsemmän oloinen. Mausteisuus on ehkä hieman maltillisempaa ja tämä on pyörempi joka kulmasta.


Springbank 12yo Cask Stenght, batch 5, OB, 53,1%

T: Selkeästi toffeisempi ja makevivahteisempi tuoksu kuin 10yo. Kylmempää mietoa turpeisuutta, jossa savuisuus on aika piilossa. Viinimarjaa ja kinuskikastiketta. Myös öljyinen sävy korostaa kokonaisuutta. Hieman vihreää viljaisuutta taustalla ja valkopippuria.

M: Intensiivisempi kaikin puolin kuin 10yo. Kihelmöivä mausteisuus nousee heti alkuun ja sen mukana mieto savu ja viljaisa öljyisyys. Mausteisuus on voimakkaampaa ja sitruksisuus pitempää. Voikeksiä, samaa öljyistä säämiskää kuin edellisessä, paahdettua tanniinisuutta ja kypsää omenaa. Jälkimaku on pidempi kuin 10-vuotiaassa ja se on selkeämmin vaniljaisempi. Tämä on myös hieman suuta kuivattavampi, kuin 10yo ja CV. Mausteisuus, öljyisyys, sitruksisuus ja mieto savu toimii hyvin minun suuhun.

10-vuotias on mielestäni hieman persoonaton ja sitä vaivaa ehkä liika tasapaksuus ja pyöreys jos vertaa 12yo CS ja CV. 12yo CS erottuu enemmän edukseen pirteämmällä ja voimakkaammalla maullaan ja muistuttaa luonteeltaan enemmän CV:tä, tosin kypsempänä ja kuivempana.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti