14 syyskuuta 2013

Harviestoun Ola Dubh Vintage 1991, 10,5%

Ruotsin reissulta toin mukanani läjän erikoisia oluita, joista yksi kuuluu hiljalleen arvostelemiini Ola Dubh -tuotesarjaan. Tarkemmin ottaen, tämä kuuluu "Vintage limited edition"-sarjaan, jossa tullaan jatkossakin julkaisemaan mm. eri vuosikertoihin perustuvia tuotteita. Otsikon olut on perustaltaan lähes idettinen muihin Ola Dubh -oluisiin, mutta tämä on pullotettu "täydessä vahvuudessaan", eli 10,5% ABV. Näitä on pullotettu rajattu 20 000 kpl erä. Olut on kypsytetty 6kk tynnyreissä, joissa aiemmin on ollut Highland Park 1991 Vintage -viskiä. Kyseistä viskiä löytyy vieläkin mm. ruotsinlaivoilta ja vironlaivoilta. Muistaakseni hinta pyörii 85-100e paikkeilla. Kyseistä viskiä en ole päässyt maistamaan, mutta pullon kuvauksien mukaan kyseessä on savuinen ja rikkaan makeahko viski.

Kyseistä olutta löytyy siis ainakin Ruotsista Systembolagetista NK:ssa. Itselle tämä oli "must" ostos, sillä edelliset Ola Dubh -oluet ovat olleet varsin maukkaita. Varastoon tuli myös ostettua, josta myöhemmin on mukava maistella miten pullokypsytys mahdollisesti vaikuttaa tähän tuotteeseen. Kyseinen pullo on numero 02163 ja se on pullotettu Huhtikuussa 2013. Parasta ennen päiväs on merkitty 2016.

Harviestoun Ola Dubh Vintage 1991, 10,5%

T: Imelän mämminen ja märän kaurainen. Tuoksu tuo mäskisiä ja makeahkoja vivahteita, joista tulee mieleen siirappi ja kermavanukas. Hyviä aineksia ilmassa. Sopivasti paahtuneisuutta ja humalaa, joka on aika mietona tässä, hieman amerikkalaista bourbontynnyrikypsytetyn oluen vaniljaista ja makean maissista vivahdetta ja porterin ytimekästä kuohkeutta. Tuoksu miellyttää suuresti omaa hajuaistia. 

Vintage 1991
M: Kuivahko ja "sour-bitter" tuntuma alkuunsa. Vahvan paahteista kuivaa puuta, jonka seassa tulee kermaisia ja samettisia tuntemuksia ympäri suuta. Paksu ja ronski suutuntuma. Humalaisuus tuntuu heti alun jälkeen ja taustalla on hieman palanutta ja savuista ja jopa tuhkaisia piirteitä. Makeutta on hienosti "sivuilla" tasapainoittamassa kuivuutta ja paahteisuutta. Maku kuivuu aika pian mukavasta makeudesta ja muuttuu paahteiseksi ja kahviseksi. Jälkimaku ei ole ihan niin pitkä kuin "perussarjan" Ola Dubheilla. Kuitenkin kuivaa ja miedon savuista mausteisuutta jää pyörimään kohtalaisen pitkäksi aikaa suuhun. 

Tämä painii minusta aika lailla samassa sarjassa, kuin kaikki edelliset arvostelemat Dubhit. Ei ehkä ihan niin monikerroksinen kuin 18 ja 30, mutta tästä löytyy Ola Dubh 16:n kuivuutta ja palaneisuutta, 12-/18:n samettista pehmeyttä ja paksuutta, sekä lisänä omanlainen alku- ja "taustamakeus", joka saattaa tulla sherrytynnyreistä. Näiden ominaisuuksien lisäksi tässä on tietynlainen maallinen mukava savuisuus. Mielestäni ihan onnistunut tuote panimolta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti