03 syyskuuta 2013

The Arran Single Cask #1968, 1996/2012, 53,9%

Hypätään savuisista viskeistä hetkeksi pois ja tutustutaan vuonna 1995 alkunsa saaneeseen The Arran Malt-tislaamon tuotokseen. Tarkemmin kyseessä "Premium Cask Selection"-sarjaan kuuluva Sherry-tynnyrissä numero 1968 kypsytettyä kylmäsuodattamatonta 11. Marraskuuta 1996 tislattua ja 1. Elokuuta 2012 pullotettua viskiä. Tämä on siis viettänyt 15-vuotta Sherrytynnyrissä ennen pullotustaan. Sen huomaa myös kauniista väristään. Pulloja tynnyristä saatiin yhteensä 263 kpl.

T: Appelsiinikuorta, bentseeniä, kirpeää märkää ruohosa, inkivääriä, hasselpähkinää ja öljyä. Menthol pastillia ja kirpeää tummaa kuivaa rypälettä. Hienoa vanhahkoa sherryntuntua löytyy kohtalaisen vahvana nahkaisine, suklaisine ja vahaisine olemuksineen. Aluksi myös oli pistävää alkoholisuutta, mutta tämä tasoittui ja pehmeni ajan kanssa. Jonkinverran terävyyttä on kuitenkin myös lasiajan jälkeenkin. Tuoksu paranee pidemmän ajan kuluttua ja muuttuu aika miellyttävän sherryiseksi.

M: Räjähtävä sherryinen alku. Vahvasti hienoa tummaa sherryä. Tummaa suklaata, pähkinöitä, nahkaa, luumua, rusinoita, kuivaa appelsiinia ja aprikoosia. Hieman polttavaa ilman vesilisää, mutta polttelun lomassa ryöppyää myös rutkasti makuja. Jälkimaussa leviää katkerahkoa nahkaisuutta ja vaniljaa sekä sherryistä tammipuuta. Hieman kuivattava vaikutus loppua kohden. Yllättävän intensiivinen ja voimakas. Potkii alusta loppuun. Jälkimaku on pitkä, makeahko ja voimakas kahvin ja mintun silauksella.

Sanoisin, että Sherrytynnyri on tehnyt hyvällä tavalla tehtävänsä. Tämä on oikeastaan aika hyvä "sherrymonsteri" hinta/laatu-suhteeltaan. Jonkinverran vaativa vesisäädön puolesta, mutta toimii hyvin jo pienellä vesilisällä. Yllätti minut positiivisesti ja voisin ostaa pullon kaappiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti