14 marraskuuta 2016

Alkosta: Põhjala Jõuluöö (Jouluoluet 2016)

Jouluoluilu saa jatkoa tumman oluen merkeissä. Nyt on sen verta tummuutta, että todennäköisesti reseptiikalla ollaan jo enemmän jouluolutmerkeissä kuin edellisessä kalpeassa. Tämän jälkeen kaappi onkin tyhjä, sillä muut tutu jouluoluet menivätkin jo maistaen, mutta uusinta-arvioita niistä en nähnyt tarpeekseni tehdä. Arctic Circle Ale ja Urbock oli yhtä hyviä kuin ennenkin.

Porteredustusta toi valikoimaan Viron tunnetuin ja mielestäni paras panimo Põhjala. Tältä panimolta on kyllä totuttu näkemään (juomaan) laatua ja se on mielestäni ansaitusti tunnettu. Alkon valikoimista löytyy tällä hetkellä kuutta eri Põhjalan olutta. En muista maistaneeni panimolta yhtäkään pahaa olutta.

Jouluolutvalikoimiin tuli siis porter, jonka valmistuksessa on käytetty Alkon lähteiden mukaan Münich-, Cara pale-, Cara 150-, Carafa Special II- ja suklaamaltaita, sekä kauraa. Humalina Columbus ja Goldings. Humalien ja maltaiden lisäksi joulutunnelmaa haetaan suklaasta, kaakaorouheesta ja vaniljasta. Soppa on kypsytetty ranskalaisen tammen avulla (lastuja), joka lienee peräisin tunnetuimmista puulähteistä – Allier, Limousin, Nevers, Tronçais, tai Vosgesin metsistä. Yleisin ranskalainen lajike lienee Limousin Oak, joka tuo esim. viskeissä ihan mukavanlaisen omalaatuisen mausteisuuden. Tämä taitaa olla myös Konjakin "hte tynnyri".

Noh, oluessa nyt tuskin päästään erityisen tarkoille vivahteille tynnyreistä, mutta viskimaailmassa tuolla on merkitystä. Jouluyö (Jõuluöö) löytyy Alkosta kuudella eurolla.Põhjala Jõuluöö, 8%

Tuoksusta huokuu tumma hyvin paahtunut leipäisyys ja tumma suklaisuus. Tumman raa'an suklaan taustalla on myös hienoisesti makeampaa kaakaomaisuutta. Lämmetessä tammityynnyrin vaniljaisuus ja mausteisuus pehmentää kokonaisuutta ja tuo lisäsyvyyttä. Hieman löytyy myös tummapaahteista kahvisuutta. Tuoksu on ihan mukavan tasapainoinen.

Maku tuo heti alusta saakka tummaa suklaata, paahteista maltaisuutta ja hieman makeaa kuivattua hedelmäisyyttä. Tämä on sellainen makeampi pehmeä porter, jotka toimivat minulla. Humala ei näyttele tässä juuri mitään, vaan maku tukeutuu suklaiseen maltaisuuteen. Tyynnyrikypsytys onnistunut, tuo sopivasti pehmeyttä. Suklaa-porter kuvaa tätä hyvin, sillä makeahko tumma suklaa on melko selvänä läsnä alusta loppuun. Minusta tämä on hyvä onnistunut suklaajouluporter.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti