08 marraskuuta 2016

Arran The Bothy Quarter Cask - Batch 1

Viskiä saarelta, mutta ei Islayltä. Laphroaigin Quarter Cask olisi tosin paljon tutumpi tapaus, mutta välillä on hyvä hypätä mukavuusalueelta pois, joten lasista löytyy tällä kertaa Arranin saarella valmistettua turpeetonta viskiä.

Lapparin Quarter Caskin tapaan myös Arran valmisti tämän viskin pienemmissä tynnyreissä. Itse asiassa tarkemmin ottaen, viski on kypsytetty alkuun ex-bourbontynnyreissä (ensimmäisen täytön), jonka jälkeen viski on siirretty pienempiin QC-tynnyreihin. Ja mikäs se Quarter Cask siis onkaan? Neljännesosatynnyri tietysti. Mutta riippuen tislaamosta ja referenssistä, se voikin olla Bruichladdichin 80-litrainen tynnyri, Laphroaigin ja Ardmoren tyyliin 125-litrainen tynnyri (referenssinä 500l sherrytynnyri), tai vaikkapa 50-litrainen, jonka referenssinä on ASB, eli American Standard Barrel (200l).

Joka tapauksessa vähintään 18 kuukauden jatkokypsytyksessä on käytetty reilusti pienempää tynnyriä, jolla puun reagointia tisleen kanssa on tehostettu merkittävästi. Nykytrendin mukaan ikämerkitsemätön, mutta jätetty tynnyrivahvaksi ja kylmäsuodattamattomaksi. Ja tietenkin "limited edition", pullomäärä 12 000 pulloa. Hinnat näillä (löytyy jo uudempiakin eriä) on 60-70 € tietämillä lestiltä.


Arran The Bothy Quarter Cask - Batch 1, 55,7%

Tuoksusta on aistittavissa pikkutynnyrien tuomaa reilu vaniljaisuus ja tuore tammisuus. Muutoin tyypillistä keltaista hedelmäisyyttä, viljakeksisyyttä ja hieman maltaista pölyisyyttä (nuorekkuutta). Vaniljaisuus ja mariekeksisyys tekee tästä omenaisen hedelmäisyyden kanssa hieman makeahkon jälkiruoan oloisen (kaura-omenapaistos).

Maussa tuoksun elementit vielä vahvempana, eli etenkin vaniljasokerisuus on hyvin selkeää. Alkumaussa mieto saippuaisuus, joka katoaa nopeasti. Vihreää ja kypsempää keltaista omenaisuutta, kaurakeksiä, mariekeksiä ja nuorta kirpeyttä miedosti. Jälkimakua kohden makean tuntuista, tulee mieleen aspartaami. Pikkaisen päälleliimatun vaniljainen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti