18 marraskuuta 2016

Alkosta: Nøgne Ø Rød Jul (Jouluoluet 2016)

Oli tarkoitus kirjoitella arvio viimeisestä kaapista löytyvällä Alkon 2016 jouluolutkattuksen oluesta. Kuvausproseduurit valmiiksi ja ennakkoon pienet odotukset olutta kohtaan.

Mutta, lasiin kaadettuani iski yllätys – jumalattomasti sohjoa pullossa. Annoin pullon kuitenkin asettua vuorokauden jääkaapissa ja mielestäni yritin hyvin varovasti kaadella oluen lasiin. Siltikin lasissa leijaili enemmän lunta kuin snowballissa, tai pyrypallossa, mikä sen nimi olikaan. Noh, en tiedä onko tätä turha arvioida, kun tuntuu että hiivasohjo on asettunut leijailemaan paikalleen 30 minuutin lasiodottelunkin jälkeen. Ei auttanut pieni suodatuskaan ☺

Koikeilen kuitenkin onneani, monihan sanoo, että ei sen tarvi niin vakavaa olla. Jätän kuitenkin arvosanat sikseen ja lupaan koittaa uusintamaistoa mikäli vähemmän sakkaa omaava pullo löytyy. Speksit kuulostaa tässä oluessa ihan mielenkiintoiselta ja jopa hieman jouluiselta. Maris otter-, münich-, karamelli-, crystal- ja paahdetut ohramaltaat, sekä Chinook-, Galaxy-, Cascade-humalia. Joulua tuo kuivatut aprikoosit ja viikunat.Nøgne Ø Rød Jul, 8%

Tuoksusta löytyy kuvattuja keltaisia hedelmiä, jotka tuo myös makeahkoa hedelmäisyyttä. Humalakin on selvästi esillä tuoden havuisuutta ja mietoa pihkaisuutta. Tunkkaisuuttakin on toki läsnä, joka on sellaista hiiva-humala-soppaa. Lämmetessä viikunaa ja aprikoosia, sekä kevyttä paahteisuutta.

Maussa hiivamöhjöisyys häiritsee. Se tekee tästä tukkoisen ja katkeran samean. Tästä on hyvin vaikea saada kaikkea esille. Kevyttä makeahkon ja kuivatun hedelmäisyyden tuntua on, samoin aprikoosia ja mausteista viikunaa, mutta hiivasohjo ajaa tunnelmaa alas. Olkoon tämä näin, arvioidaan uusi mikäli löydän vähemmällä sakalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti