11 marraskuuta 2016

Alkosta: The Flying Dutchman Nuts Freezing Frost Biting Tongue on Frozen Pole Winter IPA (Jouluoluet 2016)

Tästä alkaa vuoden 2016 Alkon jouluolutkattauksen arvioinnit. Ensimmäiset jouluoluet ilmestyivät Alkon hyllyille viikolla 45. Ajankohta alkaa olla sopiva, sillä täällä etelässä aletaan elää jo mlkoisen jouluisen oloisia viikkoja, kun lunta on maassa jo 20-30 senttiä ja pakkasta tällä hetkellä -10 astetta.

Jouluolutvalikoima koostui tänä vuonna 23 oluesta, joista moni on ennestään tuttuja samaisessa sesonkivalikoimassa, Näiden lisäksi tulloo jälkikäteen muutama muukin odotettu kausiolut, mm. Fuller's Vintage Ale on itselleni yksi niistä odotetuimmista. Näitä Jouluoluitahan odotetaan "seurapiireissä" ja niistä alkoikin tuomiointi heti listojen julkaisujen jälkeen – olin huomaavinani pettymyksiä, ei kuulemma ole riittävän erikoista ja hekumallista, mutta onneksi itselläni ei ollut niin suurta odotusta, ettei pettyä tarvinnut.

Mukaan listauksesta nappaan/nappasin jo alla olevasta listauksesta lihavoidut ytksilöt. Viime vuoden kattauksen voit lukea täältä.

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock
Aventinus Eisbock
Ayinger Winter Bock
Humalove Winter Moo
Insanely Bad Elf Vintage Ale
Kapuziner Winter-Weissbier
La Trappe Bockbier
Liefmans Glühkriek
Malmgård Arctic Circle Ale
Mikkeller Santa's Little Helper
Mufloni Talviporter
Nogne Röd Jul
Nuts Freezing Frost Biting Tongue on Frozen Pole Winter IPA
Prykmestar Talvibock
Põhjala Joulu´öö
Samuel Adams Winter Lager
Shepherd Neame Christmas Ale
Stadin Panimo Belle Saison d'Hiver
Stallhagen Brewdolf the Reinberr
Sinebrychoff Jouluolut
St.Feuillien Cuvee De Noel
St.Peters Winter Ale
Weltenburger Kloster Winter-Traum

Ensimmäisenä maistoon tältä listalta otin kotimaista tarjontaa, jota edustaa The Flying Dutchman Nomad kiertolaispanimo, joka on tuttu "keep it simple" -olutnimistään.... tai juuripäin vastoin. Mainetta on jo niitetty, joten tämä oli itselleni odotettu uutuus. Olut on pantu siellä missä suurin osa Mikkellerin tuotoksistakin, eli Proef Brouwerij:lla Belgiassa. Cascade-, Centennial-, Citra- ja Mosaic-humalilla kyyditetty IPA, jonka maltaina Pale ale- ja vaaleat crystal-maltaat. Joulusta en sitten tiedä....The Flying Dutchman Nuts Freezing Frost Biting Tongue on Frozen Pole Winter IPA, 6%

Tuoksussa raikasta ja lämpimän hedelmäistä tuoretta humalaa, sitruksien kuorta ja mieto maltaisuus. Jenkkihumalien aromikkuus selvästi vetää pääroolia tropiikin hedelmien merkeissä. Mitä muuta? No eipä oikeastaan muuta, mutta humaluus on ihan sopivasti tasapainoista, eikä rönsyile.

Maussa mennään pitkälti samoissa merkeissä, joskin maltillisemmin kuin tuoksu antoi ymmärtää. Humala ottaa hedelmäisen roolin ja sitä tasapainoittaa kevyt maltaisuus. Mieto sitruunamehuisuus, persikkaisuus ja kevyen kevyt havuisuus, joka muuttuu loppua kohden greippisemmäksi. Katkeruus keskitasoa/ mietoa. Hyvä puhdaspiirteinen laatu, joskin kelpaisi ihan muihinkin kuin sesonkivalikoimiin, mutta onpahan raikkaampi vaihtoehto.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti