23 huhtikuuta 2016

Lagavulin 8yo 200th Anniversary Edition, 48%, OB


Harvinaista herkkua lasissa. Näin voinee sanoa maistamattakin, koska on hyvin harvinaista nähdä Lagavulinilta laajemmille markkinoille suunnattua uutta pullotetta. Nyt pääsemme nauttimaan tilanteesta uuden 200-vuotisjuhlapullotteen ansiosta, joka pullotettiin viskijournalisti Alfred Barnardin kunniaksi. Kyseinen kaveri kävi tislaamolla 1880-luvulla ja ihastui maistamaansa 8-vuotiaaseen Lagavuliniin.

Hienoa että lanseerattiin uusi pullote ja vielä ikämerkinnän kera. 12-vuotias Lagavulinin tynnyrivahva pullote maistuu erinomaiselta ja mahdollisesti vielä nuremmat TWE (Speciality Drinks) LGx-pullotteetkin ovat maistuneet melko mukavasti, joten en yhtään epäile tämän pullotteen potentiaalia.

Tätä ei olla pilattu edes hinnalla, sillä mielestäni noin 50-65€ hinta on enemmän kuin sopiva nykymarkkinoilla. Omani tilasin Hollannista 59,9€. 8-vuotias Lagavulin on kypsytetty uudelleentäytetyissä ex-bourbontynnyreissä ja pullotettu 48%-vahvuudessa. Rajoitetun erän pullote, joka julkaistaan kahteen otteeseen kuluvan vuoden aikana.
"We journeyed through the village of Lagavulin, 'The Mill In The Valley', and no prettier or more romantic spot could have been chosen for a distillery. We tasted some eight years old before starting, which was exceptionally fine." - Alfred Bernard

Lagavulin 8yo, 48%, OB

Tuoksussa reipasta turpeisuutta, jossa merellisyys ja mieto tervaisuus jyllää. Nuorekkaampaa maltaisuutta, joka tuo makeutta ja lämmintä kermaisuutta. Aavistuksen maalaismaiseman tuoksuinen – lämmin vilja, hyvin etäisesti navettaisuutta ja pistävä mieto petrolisuus. Hyvin tunnistettava Lagavulin.

Maussa makea tervapastillisuus, reipas turpeisuus ja makea salmiakki ottaa alkunäytelmän haltuunsa. Maku voimistuu loppua kohden tuoden pientä kihelmöintiä, mutta muutoin suutuntuma on aika maltillinen ja jopa vetinen. Vähän kuin olisi vettä jo lisännyt. Makean viljaisuuden seassa on merellisyyttä ja makeaa puhdasta savuisuutta. Jälkimaku on pitkä ja makean turpeinen.

Kyllä tämä muutoin on oikein miellyttävä, mutta suutuntuma on etenkin alkupuolella hieman kevyt. Vasta puolivälissä tulee hieman räväkkyyttä ja jälkimaku kyllä kantaa. Ei erityisen moniulotteinen, mutta miellyttävän puhdas ja nuorekkaan makea Lagavulin. Enemmän 12-vuotiaan CS tapainen kuin 16-vuotiaan, mutta paljon rauhallisempi. Kyllä tällä paikka on Lagaystävän hyllyssä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti