07 toukokuuta 2014

La Trappe Quadrupel Oak Aged & New Belgium Abbey

Seuraavat kaksi mökillä nautituista belgityylisistä oluista oli uusia tuttavuuksia itselleni. La Trappe on kyllä muutoin tuttu, mutta tätä tynnyrissä kypsytettyä en ole aiemmin maistanut. Taannoin Ruotsinreissulla tuli napattua vielä tuntemattomampi New Belgiumin Abbey, jota löytyi paikallisesta S-liikkeestä.

New Belgium Brewery perustettiin 1991 ja se sijaitsee Yhdysvalloissa Fort Collinsissa, Coloradossa. Nyt maisteltu Abbeyn oli tarkoitus olla panimon lippulaivatuote, mutta sen syrjäytti sittemmin panimo myyntitykiksi noussut Fat Tire. Abbey on belgityylinen dubbel-olut, jonka valmistuksessa käytetään viittä mallaslajia; Pale-, Chocolate-, Carapils-, C-80- ja Munich-maltaita. Humalina on käytetty Willamette-, Target- ja Liberty-humalia, josta on spekseihin saatu 20 IBU:a. Näiden lisäksi käytetään belgialaista hiivaa, joka tuo oman lajinsa piirteitä. Olut on pullokäyvä, joten pientä elämistä on ajan saatossa odotettavissa.

Toinen oluista on tynnyrissä kypsytetty versio La Trappe Quadrupelista. Perusversio pantiin ensimmäistä kertaa vuonna 1991 ja se on La Trappe -oluista vahvin. Olutta pantiin alunperin vain talvisin, mutta suosion kasvaessa alkoi myös ympärivuotuinen valmistus. Vuonna 2009 alettiin kokeilumielessä kypsyttämään kyseistä olutta tammitynnyreissä. Koska tynnyreissä kypsytetystä oluesta tuli suosittua, jatkui kyseisen oluen valmistus erissä.

Kypsytyksessä käytetään erilaisia tynnyreitä esim. bourbon-, port-, konjakki- ja viinitynnyreitä. Olut kypsyy tynnyreissä noin vuoden verran, jonka jälkeen useita tynnyreitä vatataan keskenään. Viimeisin erä on numeroltaan jo kuudestoista, mutta nyt maistossa ollut erä oli batch 11 (blended 4/2012), jonka vattauksessa oli käytetty 55% Malbec-tynnyreitä (punaviini), 20% New French Oak Medium Toast -tynnyreitä, 20% New French Oak High Toast -tynnyreitä ja 5% Akaasiapuusta tehdyistä tynnyreisssä. Melko erikoista. Tarkkoja erien valmistuksissa käytettyjä vattauksia pääsee tarkastelemaan oheisesta linkistä: Quadrupel batch register.


New Belgium Brewery Abbey, 7%

T: Perus belgityylistä tuntumaa, banaania, hiivaa ja utuista kellaria. Hedelmäisyys on hyvin banannista ja makeaa. Uunipäärynää ja omenaa. Ihan miellyttävä tuoksu. Myös lievästi lagermainen rapeus.

M: Ensipuraisu tuo mieleen lagerin ja belgioluen sekoituksen. Hiilihapot yhdessä hiivaisuuden kanssa on hieman ristiriidassa. Hieman lasia hölkytellessä suurin hiilihappoisuus kuitenkin tasaantuu ja päästää makeaa hedelmäisyyttä valloilleen. Mielenkiintoisesti tästä löytyy tumman lagerin piirteitä. Mietoa paahteisuutta, rapeaa suutuntumaa ja makeaa hiivaista mallasta. Kohtalaisen helppo ja raikas. Ei tosin keskikastiinkaan pääse omassa lajissaan. La Trappe Quadrupel Oak Aged, 10% (batch 11)

T: Nam... Tulee mieleen vanha myllyleipomo, jossa tuoksuu jauhot, tuore leipä ja puu. Paksu ja tuhti tuoksu, jossa paljon vanhan tynnyrin vivahteita. Leipäisyyden lisäksi hieman mämmiä ja appelsiinia. Lämmittävä tuoksu. 

M: Pehmeän samea ja synkkä. Nestemäistä leipää. Taikinajuurta, mietoa hiivaisuutta, samettista mallasta ja hitusen makeaa hedelmää. Hienon alun jälkeen maku hieman lässähtää loppua kohden ja jälkimaku on hieman lyhyt. Alkoholi ei tunnu voimakkaalta. Tässä on kuitenkin tosi hyviä aineksia ja syvyyttä löytyy. Hyvä pehmeä belgiolut, jonka maussa puu tuntuu kauniisti. Pitänee metsästää muita eriä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti