30 toukokuuta 2014

Ardbeg Auriverdes – Ensipuraisu

Monet odottavat jo vesi kielellä uuden artun ilmaantumista, vaikkei vielä ole mitään takuita onko se edes hyvää. No sama täällä, odotettu ollaan ja ostopäätöskin on jo tehty, vaikka viskiä en ole vielä edes maistanut. No tämä johtuu siitä, että en vielä pahaa Ardbegia ole maistanut ja melkeinpä kaikki tähän asti maistossa olleet ovat maistuneet melko hyvälle.

Nyt kuitenkin ajattelin maistaa tuotetta ennen ostomarssia, sillä ajatuksena olisi hommata muutama pullo, jos tuote osuu ja uppoo makunystyröihin. Jo viime vuoden puolella kuulin tällaisen uutukaisen tulosta ja silloin annettiin jo odottaa jotakin Alligatorin suuntaan olevaa viskiä. Tämähän kelpaa minulle, kun tuo kyseinen Alligator toimi meikäläiselle oikein mukavasti ja jos ajatellaan hintaa jolla sen sillon aikanaan sai, niin minusta hinta/laatu kohtaa ihan mukavasti Alligatorin kohdalla, varsinkin kun tietää että kyseessä on "hypetislaamo". 

Tämän uuden tulohan on ollut hyvin esillä jo jonkin aikaa, itsekin uutisoin asiasta jo huhtikuussa, kun selvisi että Alkokin on mahdollisesti saamassa pulloa hyllyyn. Sittemmin blogit ja puskaradiot ovat raikuneet hyvässä tahdissa ja kysyntä on ollut kova, vaikkei tuotetta vielä edes ole julkaistu. Alkoon tämä tulee 9.6 alustavien tietojen mukaan, mutta hintaa ei vielä ole vahvistettu, samoin minulla ei ole tietoa pullomäärästä. Hyvin vahva veikkaus on kuitenkin 90-100e paikkeilla. 

Pieni varaslähtö piti tähän hommaan nyt sitten ottaa ja mikäs sen sopivampi ajankohta kuin Islayn juhlaviikoilla ja vieläpä Ardbeg-viikonloppuna. No korjataan nyt, että itselläni tämä on pieni Ardbeg-viikonloppu, sillä sunnuntaina on luvassa SMWS:n järjestämä tasting, jossa saadaan nauttia erilaisia ja eri aikakausien Ardbeg-viskejä. Kuten monesta paikkaa on voinut lukaista, tämä uusi Auriverdes on ex-bourbontynnyreissä kypsytettyä tislettä, jonka "twist" tulee siitä, että tynnyreiden päätylevyt (kannet?) on kustomoitu uudesta tammesta, jota on paahdettu. Ei siis aivan Alligator-tyyliin, mutta katsotaan mitä viski tuo tullessaan.  Ardbeg Auriverdes, 49,9%

T: Hedelmäinen savuisuus ja puhdas olemus tulee alkuun mieleen. Hyvin aistittavissa mokkaista ja maitosuklaista makeutta. Mietoa paahteisuuttakin tulee mieleen. Savua on runsaasti, mutta se ei peitä muuta allensa, vaan päästää hienosti myös muut piirteet esille. Teen kaltaista vehreyttä ja vaikka tämä on runsas, niin silti myös pehmeä. Herkullinen tuoksu, pidän paljon.

M: Maussa savuisuus tulee selkeämmin esille. Turvesavuisuus on tervaista ja palaneen tammista. Hyvin on mukana myös makeahko hedelmäinen (mango, omena), vaniljainen ja mokkainen vivahde. Suutuntuma on sopivan voimakas; kihelmöi, muttei polta. Tämä on luonteeltaan puhtaampi ja selkeämpi kuin esim. Ardbog. Omasta mielestäni parempi.

Toimii. Mielestäni tämä on oikein hyvää, hienosti tasapainossa, sopivan voimakas sellaisenaan. Kyllä näillä eväillä voi marssia hyvissä mielin kauppaan korjaamaan pari pulloa talteen. Ei ehkä ihan Alligatorin tasolle päästy, mutta se voi olla ensimaiston syytäkin, katsotaan mitä seuraavat kerrat kertoo.


P.S. Ardbeg-päivää vietetään Helsingissä 31.5. 15:00-17:00, paikkana Johanneksen kenttä, Merimiehenkatu 2. Ardbegin sivuilta hieman lisätietoa.


Kuva: Whiskyintelligence

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti