07 huhtikuuta 2014

Nøgne Aurora Australis, 11%

Jatketaan olutmatkaa erikoisemmalla linjalla. Viime oluen jälkeen saattaa vuorossa olla vähintään yhtä erikoinen, joskei ihan niin hapan kokemus. Matka menee niinkin kauas kuin Australiaan, Beechworthin kylään. Jaa miksi niin kauas? Otsikon olut on pantu kyseisessä kaupungissa sijaitsevassa Bridge Roadin panimossa.

En muistaakseni ole koskaan kyseisen panimon oluita maistellut. Pikaisella googletuksella kyseessä vaikuttaa kuitenkin olevan ihan mielenkiintoinen panimo hieman BrewDog/Mikkeller/Nognen tyyliin. Ja ilmankos näitä yhteistyoluita näyttääkin löytyvän listoilta. Panimoon voit tutustua täältä. Otsikon olut siis pantiin kyseisessä panimossa, josta se tynnyröitiin ja kuljetettiin australialaisissa punaviinitynnyreissä Nognelle Norjaan. Tynnyrin alkuperää en onnistunut jäljittämään, mutta hyvin mahdollista, että tynnyrissä on aiemmin ollut Shiraz-rypäleistä valmistettua punaviiniä, sillä se on Australian käytetyinpiä rypälelajikkeita. Tuontirypälehän tämäkin on, sillä Australialla ei ole yhtäkään alkuperäislajiketta.

Kypsytys tapahtui luonnollisesti tynnyreissä matkalla Skandinaviaan. Perille saavuttuaan eri tynnyrit sekoitettiin keskenään ja pullotettiin Nognella. Oluesta ei muutoin paljon tietoa löytynyt, mutta katkeroaineiden on ilmoitettu olevan 30 IBU. Nimi juontaa revontulista, Aurora Australis, jona ilmiö tunnetaan eteläisellä pallonpuoliskolla.


Bridge Road / Nøgne Aurora Australis, 11% (batch 866B)

T: Happaman hiivaista punaista marjaa ja rypälettä, punaviinimäistä tunkkaista tynnyriä ja hennon paahteista mallasta. Tuoksussa on hienoja ja hentoja vivahteita hilloisesta mausteisuudesta ja viinikellarista tunnelmaa. Mielenkiintoinen. Samettinen ja täyteläinen.

M: Alkuun hilloista ja täyteläistä maltaisuutta, jota makeuttaa ja happamoi viinimäinen samettisuus. Suutuntuma on hyvin kuohkea ja täyteläinen. Vahvasti saanut vaikutteita tynnyristä. Mausteisuus ja tanniinisuus on hyvin läsnä. Alussa makea ja hiivaisan hapan mallas velloo, mutta tanniinit ja tynnyrimäisyys kääntää makumaailman päälaelleen ja lopussa maku kuivuu ja jopa hieman humaloituu.

Hyvin erilainen olut. Hennon stoutin ja mehuisan quadrupelin sekoitus tulee mieleen. Onhan tämä aika erikoinen ja tämä 0,25l pullo on enemmän kuin riittävä tämän maisteluun. Itselleni kuitenkin jää sellainen fiilis, että tuote on onnistunut. Jälkkäriksi jälkkäriviinin tilalle. Mielellään maistelisin tämän serkun Aurora Borealiksen, joka on muutoin vastaava, mutta Nognella pantu ja lähetetty viskitynnyreissä Australiaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti