16 huhtikuuta 2014

Lammin Sahti, 7,5%

Varaslähtö kesään! Nyt on lasissa Lammilaista tummahkoa, eli Lammin Sahtia. Pienoinen juhlan hetki, sillä jos ei ravintoloihin eksy, niin Sahtia ei noin vain saakaan joka kaupasta. Varsinkaan, jos haluaa jotakin muuta kuin Finlandia Sahtia. Nyt kuitenkin tuli oiva tilaisuus poiketa Kankaanpään mökkireissulta kotiapäin ajellessa sellanien 60km lenkki Lammin kautta ja noukkia pari pulloa herkkua kotiin. Tämä oli itseasiassa ensimmäinen kerta, kun poikkesin Lammilla päin.

Alunperin tarkoitus oli ostaa sahtia mökille mukaan (paras mökkisanuajuoma), mutta reittivalinta ei oikein suosinut suunnitelmia, joten oli tyytyminen muihin oluisiin. Takasinpäin ajellessa houkutus kasvoi kuitenkin liian suureksi suosivamman reittivalinnan vuoksi ja nyt sen ansiosta tavallinen arkilauantai muuttuukin sahtilauantaiksi. Kohtuudella tietenkin. Viimeksi on lasissa ollut Pyynikin Presidenttisahti (mökilläkin), joka osoittautui erinomaiseksi ja hieman runsaammaksi/rapsakammaksi sahdiksi.

Lammin Sahtia saa ostettua Lammin Alkosta, tosin sitä saa sitten litkiä hieman enemmän, sillä minimikoko tilaukselle on 10 litraa. Hintaa tälle kertyy 15,90 e/l. Pienempinä määrinä vaihtoehdoksi tulee noutaa pullo tai pari Tuuloksesta Sipen saluunasta/Pekan puodista (Kauppakeskus Tuulonen, Tuulosentie 114810 Tuulos). Sieltä tätä perinteistä tummahkoa saa 0,5-3-litran kokoluokissa. Kannattaa toki muistaa, että sahti ei säily kovin kauaa (1-3 viikkoa) ja kesällä kannattaa varata kylmälaukkua mukaan etenkin pidemmälle matkalle.Lammin Sahti, 7,5%

T: Aaah, alkuun paahteisen kinuskiset ja vaniljaiset aromit tuo mieleen vohvelin. Pidemmällä nuuhkaisulla saa kiinni hiivasta ja kylmemmästä märästä metsäisestä tuoksusta. Sauna... puulla lämmitetty vanha kelohonka-sauna, joka on edellisenä iltana ollut lämmin. Rusinaa ja ruisleipätaikinaa miedon happamana. Nättiä. Tuoksu on sitä mitä hyvältä sahdilta on odotettavissa.

M: Pehmeän sameaa ja makeahkoa. Suutuntuma on miellyttävän täyteläinen ja utuinen. Banaaninen hiiva tulee välittömästi nielaisun jälkeen ja tuo makeutta. Tämän jälkeen avautuu taikinaisuus ja taas tulee mieleen puusauna. Raikasta ja rauhallista jälkimakua, jossa makeat rusinat ja rukiin mausteisuus jää miellyttämään pitkään. Aavistuksen vetisyyttä useamman siemauksen jälkeen.

Hyvää sahtia. Jos tykkää sahdista, niin varmasti tykkää myös Lammin Sahdista. Helppoa ja maukasta juhlajuomaa, tai niin kuin minulle, herkullista saunajuomaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti