10 huhtikuuta 2014

Uusi Ardbeg 31.5.2014 - Auriverdes
Tässä vaiheessa alkaa harrastajille olemaan jo vanha uutinen, mutta koska hetki lähenee ja asia tuli mieleeni maistettuani muutaman Ardbegin, niin kirjoitanpa pari sanaa. Viimeksi oli Ardbog, sitä ennen Galileo ja Day, joka vuosi uudelle nassille keksitään kiva nimi ja tarina sen taakse. Se miten tämän markkinointi hoidetaan on ensiluokkaista (ainakin markkinoiden kannalta), sillä kaikki menee mitä tulee. Tällä kertaa nimi tulee viskin kullanhohtoisesta väristä (Auri) ja vihreästä pullosta (Verde). Lisäksi jotakin inspiraatiota asialle on tuonut tänä vuonna järjestettävät jalkapallon MM-kisat, jossa isäntänä Brasilian maajoukkue, lempinimeltään Auriverdes. Olenkohan itsekin narahtanut tuohon markkinointikikkaan, sillä nyt jo olen ajatellut hommata pullon tai kaksikin hyllyyn? En tiedä, mutta jos tuotetta saadaan paikallisiin A-liikkeisiin ja hinta on jokseenkin maltillinen, niin hyvinkin mahdollista. Ainakin toistaiseksi hyvältä näyttää, sillä Alkoon on hakusessa tämäntyyppinen viski juuri tällä hetkellä:


Tässä piilee lisäksi vielä yksi kannuste itselleni. Nimittäin tämän kertainen pullote kuulostaa minun korviini erityisen houkuttelevalta, koska sen spekseistä tulee jokseenkin mieleen Ardbegin Alligator, joka osui ja upposi omaan suuhuni. Tarkkoja faktoja uudesta artusta en liiemmin tiedä, mutta hitusen voi spekuloida. Nimittäin ilmeisesti tämän viskin "juttu" on se, että tynnyrin päätykannet ovat uutta tammea ja ne on paahdettu raskaasti (ei charrattu). Spekuloitavaksi (ainakin itselleni) jää, onko viski refill bourbontynnyreistä, vaiko osa first fill jne. Jos toivoa saisi, niin valitsisin refill+first fill. Ikäkysymys on tietysti toinen seikka, mutta sen suhteen ei hirveästi paineita ole, sillä tuskin tuo kauheasti yli kymppiä on.

Varsinaista julkaisua odotellessa on tyytyminen muihin Arttuihin ja ruotsinmatkalla tuli piipahdettua paikallisessa arttulassa. Kyseessä siis Ardbeg Embassy Stockholm, jossa useiden Ardbegin viskien lisäksi on mahdollisuus maistella useampaa muutakin viskiä ja oluita. Koska aika oli kortilla ja muutenkin työporukalla liikkuessa en juomista mitään tähtitieteellisiä nootteja kirjannut, vaan melko suppeat kuvaukset ja fiilingit. Kellokin oli vasta 10 aamulla....


Ardbeg Alligator Committee release, 51,2%

T: makeaa savua, kuivaa merellisyyttä, kuivaa poltettua sahanpurua ja vaniljaa. Tykkään tuoksusta, joskin muistelisin heikommaksi, kuin perus Alligator.

M: Maku alkaa kuivana ja kihelmöivänä. Vaniljaa ja miedon sitruksissa savua. Keskivaiheilla tulee vaniljaista poltettua tynnyrimäisyyttä. Jälkimaku pitkä, pehmeän savuinen ja vaniljainen. Hyvää. 


Ardbeg Day Committee release, 56,7%

T: Tuoksu makean vaniljainen ja tamminen. Hienoa mietoa viinisyyttä. Mietoa palanutta kumia. Runsas ja pitkähkö. Seuruekin piti tuoksusta.

M: Maku makeampi ja pehmeämpi kuin alligator. Mausteisuus saman kaltaista, savut hieman miedompana. Jälkimaussa hedelmäisyyttä (keltaisia kypsiä) ja vaniljasavua. Tykkään myös. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti