06 maaliskuuta 2014

Vierassavuiset osa 1: Glenfiddich 125th Anniversary Edition, 43%

Yhden "vierassavuisen" viskin jälkeen heräsi mielenkiinto aiheeseen ja ajattelin maistaa muutaman savuisen/turpeisen viskin, jota ei ehkä yleensä olla totuttu mieltämään turveviskiksi. Viime kesänä laivareissulta tuli ostettua uusimpia markkinoille tulleita Glenfiddichejä ja vieläpä harvinaisemmin turpeistettua sellaista. Hetkeen ei ole fiddichejä tullut eteen ja viimeisin kerta kun niitä maisteli oli lasissa hieman iäkkäämpiä ja harvinaisempia yksilöitä, joita pääsi maistelemaan Cinderellan Helsinki-vierailulla. Näitä pääset tarkistelemaan tästä linkistä.

Aika monasti kuulee puhuttavan Glenfiddichin viskien olevan tylsiä ja mitäänsanomattomia. Veikkaan kuitenkin, että aika moni on maistellut perusvalikoiman 12-15-18 suoraa. Näistä omaan suuhun parhaiten on maistunut 15yo, tosin nämä ovat aika erilaisia keskenään ja oikeastaan tarjoaa jokseenkin kattavan valikoiman varsinkin perustallaajalle (ei hifistelijä). Jos kuitenkin haluaa räväkämpiä, tai erikoisempia viskejä, on melkeinpä syytä kääntyä eri tislaamon puoleen, jollei ole paksu lompakko ja saa metsästettyä menneiltä vuosikymmeniltä vintagepulloja tmv. Vai onko?

Tämä otsikon yksilö nimittäin poikkeaa aika lailla perus Glenfiddichin makuprofiilista. Viskin takana seisoo Malt Master Brian Kinsman, joka loi pullotteen tislaamon 125-vuotisen taipaleen kunniaksi. Poikkeuksena tyypilliseen Glenfiddichiin, viskistä osa on tehty vahvasti turpeistetulla maltaalla. Viski on vattaus eurooppalaisista ja amerikkalaisista tynnyreistä ja se on pullotettu 43% ABV vahvuudella. Ainakin pakettiin on panostettu, sillä peltiboksin lisäksi pakkaukseen on ympätty oheiskrääsää paperisen diplomin ja erillisen metallisen korkin merkeissä. Noh, korkki on ainakin ihan tyylikäs ja tulloo säästettyä varakorkkina.Glenfiddich 125th Anniversary Edition, 43%

T: kuivan ja lämpimän turvesavuinen. Savuisuus on sellaista lämmintä kuivaa sammunutta nuitiota ja vaatteisiin tarttunutta savua. Alla maltaaisuuta ja ylikypsää hedelmää. Hieman myös likaisen tuntuusta toffeisuutta. 

M: alku on kihelmöivä ja savu on hyvin läsnä. Samaa kuivaa savua, joka on hieman "kulahtanutta". Viskin suutuntuma on kepeähkö, mutta tasapainoinen. Savun ohella on ylikypsää hedelmää, vaniljaa, toffeeta ja keltaisia omenoita. Pientä pippurisuuttakin on. 

Selkeän erilainen glenfiddich ja pisteet siitä. Turpeistus on onnistunut eikä ole päälleliimattua. Jälkimaussa tulee hedelmäistä toffeisuutta. Hieman keskivertoa parempi ja mielenkiintoisempi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti