30 maaliskuuta 2014

The Balvenie 12yo Single Barrel, Cask #12742, 47,8%

Taas kävi Balvenie lasissa. Viime kerralla oli enemmänkin tämän tislaamon viskejä maistelussa, joista muutama erottui joukosta, nyt on lasissa vain yksi. Taitaapa olla tuorein tislaamon tuote, tai ainakin tuoreimpia. Yli kymmenen vuotta sitten tuli markkinoille tämän viskin esikuva ja isoveli 15yo single barrel. Silloinen 15yo SB pullotettiin 50,4% vahvuisena, mutta myöhemmin (2000) tuunattiin 47,8%:iin. Tällä 2013 julkaistulla pikkuveikalla on paljon yhteistä vanhemman kanssa. Molempien kypsytyksessä on käytetty first fill -tynnyreitä, molemmat ovat 47,8% ABV ja kylmäsuodattamattomia. Mutta hetkinen, mikä siis ero? No tietenkin 3 vuotta ikäeroa kypsytyksessä, mutta tämän lisäksi 12yo on kypsytetty vain first fill bourbontynnyreissä, kun taas 15-vuotiaan kypsytyksessä on käytetty myös second fill -tynnyreitä. Nämä kaikki tynnyrit ovat nimenomaan barrel- ja hogshead -tynnyreitä ja tätä nimelläkin halutaan korostaa.

First fill tynnyrissä kypsytetyksi, tämä on repinyt aika laimean värin tynnyristä. Monia vastaavanlaisia on näkynyt tummempana. Tosin usein näitä tynnyreitä charrataan hieman enemmän. Monesti tämä mainitaan, mutta tässä otsikon tapauksessa en mitään mainintaa kyseisestä asiasta ole bongannut.
Jokainen pullotuserä tuottaa max 300 pulloa ja nämä ovat käsin numeroituja. Pienistä eristä on siis kyse ja kuten 15yo tapauksessa, tässäkin erien välillä tullee olemaan hieman vaihtelevuutta.

Yksi asia mikä jäi hieman mietityttämään on se, että miksi tätä ei olla pullotettu tynnyrivahvuisena, jos kerta halutaan markkinoita "straight from the cask" -tyyliä? No jostakin luin, että alkuperäinen idea olikin pullottaa nämä tynskävahvuisena, mutta tätä markkinoivilta tahoilta tuli toive "standardoida?" se 48,7% vahvuuteen. Noh, haiskahtaa ennemminkin raha-asialta...


The Balvenie 12yo Single Barrel, Cask #12742, 47,8%

T: Tyypillistä kirpeän pistävähköä tammisuutta tällaiselle first-fill viskille. Maltaista ja miedon hunajaista taustatuoksua, jonka lisäksi raakaa hedelmäisyyttä, minttua ja vihreää ruohoisuutta. Tammisuus on selkeää ja sokerista, ei niinkään vaniljaista. Oikein kunnolla nuuhkaisemalla löydän taas saippuaa, tosin se ei ole häiritsevää (totunko jo?). Pitkään lasissa seisseenä ja pienellä vesilisällä vaniljaisuus korostuu. Hieman tulee mojiton kaltaista minttua ja sokeria. Helposti tunnistettava Balvenie extra tammella, ei hassumpi.

M: Hyvin tuoksun kaltainen. Nuorta maltaista ja sokerista tammisuutta, sivussa hedelmäistä ja ruohoista vihreyttä ja hunajaa. Suutuntuma on hyvänlainen ja juuri sopivan vahvuinen. Jälkimaussa reilusti mausteista tammea (värinä tulee mieleen valkoinen). Jälkimaku on pitkä ja muuttuu hyvin miellyttäväksi aivan lopussa. Hieman tulee banaanisuuttakin.

Ihan hyvä ja hitusen erilainen Balvenie. Oikeastaan hieman parempi kuin keskiverto viski, tarjoaa pitemmän jälkimaun ja suutuntumakin on parempaa luokkaa.

Kuva: bexsonn.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti