22 maaliskuuta 2014

Mystery Samples x5

Tämän vuoden UISGEssa järjestetyssä pienessä epävirallisessa foorumimiitingissä tuli vaihdeltua muutamia sämplejä. Aika rientää ja tähän mennessä ei ole vielä sattunut sopivaa hetkeä, mutta nyt kun sampleja on matkan varrella tullut muutama lisääkin, niin eiköhän oteta tähän väliin mystiikkaa.

Kaikki nämä samplet maistellaan siis sokkona ilman mitään ennakkotietoja sisällöstä. Hyvin pieniä päätelmiä voi tehdä jo värin perusteella, mutta eipä sekään kovin paljoa ennakkoluuloja vielä aiheuta. Edellisen kerran tuli maisteltua mysteerejä maistiaisia viime marraskuussa, josta raporttia pääsee katsastamaan tästä linkistä.
Eipä tässä mitään ihmeellisiä ennakkoluuloja ole itselleni näiden ulkonäön perusteella, tai muutoinkaan nyt muodostunut. Lähdetään siis maisteleemaan ja haistelemaan ja katsotaan miltä nämä vaikuttaa.

Jälkikäteen lisätään sitten tänne kommenttia ja päivitystä, kun selviää mitä kyseiset sämplet ovat sisältäneet.

Vasemmaltapäin T#1, M#2, M#3, M#1 ja T#2

Sample M#1

T: Alkuun hyvin erilainen. Jokin tuntemattomampi komponentti minulle pukkaa ylitse muun. Jokin hieman mausteinen ja raaka. Toffeisuutta löytyy irtokaramellisena. Parfyymistä kukkaisuutta, joka tuo mieleen myös hedelmäistä tuntua ja kahvia. Exoottista. Taustalla on myös jotakin viinamaista. Outo tapaus, ei varsinaisesti miellytä omaa nenää.

M: Maussa on mukana tuoksun eksoottisuus. Tosin ei niin vahvana. Maussakin alkoholi tulee läpi. Jotenin alikehittynyttä ja raakaa. Jonkinverran on mausteisuutta, mutta ei tätä kyllä mielellään juo. Ei mitään tietoa mitä tämä voisi olla.


Sample M#2

T: Nuorta viljaisuutta ja käyneitä hedelmiä. Ilmaa saadessaan tunkkaisuus (mieto happamuus ja pölyisyys) hälvenee ja tulee enemmän öljyisiä vivahteita. Kirpeää keltaista hedelmää ja hieman maanläheisyyttäkin ja jopa turvetta. Tämä voittaa ainakin edellisen.

M: Mausta tulee heti käsitys nuorehkosta ja kevyen turpeisesta öljyisestä tisleestä. Hedelmäisyys on hieman likaista. Lievää öljyistä pippurisuutta. Tulee mieleen hiljattain maistetut Machrie Moor, mutta ilman savua. Samoin Bruikan nuori ja hyvin lievästi turpeistettu viski. Tässä on jo aineksia parempaan, mutta kaipaa lisää syvyyttä ja kypsytystä.


Sample M#3

T: Jahas. Ensireaktio on bourbon. Tai ainakin ollaan muualla kuin Skotlannissa. Alussa nuoren bourbonin piirteitä. Mausteista märkää puuta, kanelia, inkivääriä ja makeaa maissia. Ajan myötä mielikuva jenkkiviskistä korostuu, sillä piirteet tulevat selkeästi esille ja mausteisuus korostuu. Enään ei ole niin nuorekasta. Tämähän alkaa miellyttämään.

M: Terävän mausteinen alku. Ja nyt voin lyödä jo vetoa, että kyseessä on bourbon. Intensiivisen mausteista, jossa kanelia, neilikkaa, muskottia, kookosta ja tammipuuta. Hieman happamuuttakin löytyy. Makeaa maissia ja pitkää mausteista jälkimakua. Olen joskus Buffalo Tracen bourboneita maistellut (perustuotantoa) ja tulee hieman mieleen sen mausteisuus. Ihan hyvää. Edellisten jälkeen tämä maistuu.


Sample T#1

T: Tuoreen hedelmäinen ja pölyisen maltainen. Hedelmäisyys on tuoretta ja sitruksista. Aavistus mentholia. Hieman alla toffeetakin tai muuta kermaisuutta. Kesäinen ja kohtuu raikas, ei mikään erikoinen.

M: Tuoksun kaltainen, mutta vaisumpi. Alkuun hieman lattea, mutta saa hieman voimaa matkan varrella. Jotakin hedelmäkarkkia putkahtaa keskivaiheilla esiin. Kaipaa lisää vuosia tynnyrissä. Ainoa mistä saan kiinni on hedelmäisyys ja pieni salmiakkisuus (hedelmä-salmiakki sekoitus karkkipussi). Jos jotakin veikataan, niin minulle hieman tuntemattomampi tislaamo. En muuta osaa sanoa.


Sample T#2

T: Noniin, tästä herää välitön mielenkiinto. Punaista marjaisuutta kevyehkön turpeen ja maltaisuuden kera. Tästä löytyy myös tynnyrin mausteisuutta, vaniljaa, maitosuklaata ja hieman nahkaakin. Karamellisoitua appelsiinia. Ihan hyvä mielenkiintoinen tuoksu

M: Maussa turve tulee heti alkuun mausteisena (vaniljaa, tammea ja neilikkaa). Turpeisuus ei ole voimakasta vaan alussa hitusen kihelmöi ja sitten pehmenee ja taittuu marjaisammaksi (punaisia marjoja). Jälkimaku keskipitkä ja jättää hieman tuoreita yrttejä ja ruohoa jälkeensä. Tämä oli ihan jees. Veikkaisin jotakin maltillisesti turpeista... vaikkapa Caol Ila (ensin ajattelin Bowmore)...


Mukava oli maistella sampleja ja etenkin sokkona. Näin jälkikäteen sanoisin, että parhaimmat olivat M#3 ja T#2. 

Kiitos samplevaihdoista Triage ja Mallasmaksa.


*    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *

PÄIVITYSTÄ: Noniin, tällä kertaa arpominen meni hieman lähemmäksi totuutta verrattuna edelliseen kertaan . Hetki sitten sain tietooni oikean rivin kolmeen ensimmäiseen sampleen, joka näyttää tältä:

M#1: Noin 80-90 luvun Jameson, 40 abv
M#2: Bruichladdich The Organic, 46 abv
M#3: Booker´s Bourbon 7years 3months, 63.25 abv

Odotellaan vielä kahden jälkimmäisen paljastusta.

*    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *    *

PÄIVITYS: Nyt on loputkin selvillä. Viimeiset kaksi samplea oli:

T#1: Old Pulteney Noss Head, Bourbon Cask 46%
T#2: Amrut fusion 50%

Viimeisten kahden kohdalla olin aivan hakoteillä. Pulteneytä olen muutamia maistanut perusvalikoimasta (12, 17 ja 21yo). Varsinkin jälkimmäinen, Amrut, oli iso yllätys. 

2 kommenttia:

  1. Toivottavasti et ollut Amrutin suhteen hakoteillä siinä, että se oli niinkin hyvää, sillä sitähän se todella on!

    -Triage-

    VastaaPoista
  2. Juu ei, kyllä sillä hakoteillä olemisella tarkoitin itseäni.

    VastaaPoista