08 maaliskuuta 2018

Ruokakaupasta: VASP Prykmestar Savu, 5,5%

Tämä olut oli ensimmäinen "vahva" olut, jonka ostin ruokakaupasta Suomessa. Jonkin aikaa kesti ylipäänsä, että eri valmistajat (varsinkin pienpanimot) saivat oluitansa liikkeelle lakimuutoksen voimaantulon jälkeen. Hyvähän tuon on, että rajaa saatiin hieman parempaan suuntaan, mutta eipä tuo maailmaani mullista silti.

Tänä talvena savuoluet ovat toimineet. Schlenkerlan yksilöt tietty kärkipäässä, mutta muutamia kokeiluja noiden ulkopuolellakin on tehty. Tässä yksi vaihtoehto, jonka saa nyt maitokaupastakin. Panimon sivuilla ja oluessa oleva myyntiteksti on sen verran kattava, että kopsattuna alla.
"Panimomestarin taidonnäyte, jonka valmistuksessa käytetyt maltaat on kuivattu ikivanhaa perinnettä noudattaen avotulen yllä, pyökin savussa. Savumaltaat on tuotu panimolle suoraan oluttyylin synnyinsijoilta, Saksan Bambergista."

VASP Prykmestar Savu, 5,5%

Tuoksu on tumma ja paahteinen, jossa helposti tunnistettava savuisuus. Paahteisuus on sellaista kevyehköä runsaan maltaista. Savukin sellaista "tarttunutta" ja miedosti makeahkoa ja maltaista. Aavistuksen ohut tuoksun perusteella ja kuiva yleisolemus.

Maku on kuiva ja hyvin maltainen. Jauhoista paahtunutta leipäisyyttä, paahdettuja pähkinöitä, sekä kuiva hieman palanut savumaltaisuus. Suutuntuma ihan hyvällä tasolla. Jälkimakua kohden kuivaa maltaisuutta lisää, palanutta kahvia ja melko mieto savuisuus. Nokisuus ehkä kuvaa myös hyvin. Ihan hyvä tapaus, mutta esim. Urbockin täyteläisyys ja makoisampi savuisuus vetää pidemmän korren. Noh.... se onkin lajinsa paras.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti