03 elokuuta 2017

Alkosta: Glendronach Peated ja 8yo The Hielan

Vertailuun muutama Alkonkin valikoimista löytyvä Glendronach. Molemmat ovat tislaamon melko uusia tuotoksia, toinen turpeinen (joka harvinaista Glendronachilta) ja toinen ikämerkitty rookie. Alkon valikoimiin listautui hiljattain myös herkullinen 21-vuotias perusvalikoiman pullote, sekä 14-vuotias virgin oak.

The Hielan on perusvalikoimaan julkistettu sekoitus bourbon- ja sherrytynnyrikypsytettyä tislettä ja se on pullotettu kylmäsuodattamattomana 46% vahvuudessa. Pisteitä siitä, että ikämerkintä löytyy, vaikka ikää on kertynyt vasta 8 vuotta. Tämä ei ole eirtyisen yleistä tislaamojen OB-pullotteissa.

Glendronach Peated on nimensä mukaan turpeistetusta maltaasta valmistettu todennäköisesti nuorekas viski, vaikka ikämerkintää ei tämän kohdalla paljastetakaan. Tämä on itseasiassa ensimmäinen turveviski Glendronachilta. Viski on kypsynyt alkuun ex-bourbontynnyreissä, jonka jälkeen kypsytystä on jatkettu oloroso- ja px-sherrytynnyreissä.


Glendronach 8yo The Hielan, 46%

Tuoksu on nuoren oloinen, runsaasti viljaisuutta, hunajaa ja keksisyyttä. Puhdas ja jokseenkin tamminenkin. Aavistuksen pistelevyyttä, jonka voisi mieltää kevyeksi pikanttisuudeksi. Ajan kanssa viljaisuutta ja vaniljaisuutta. Siis melko simppeli ja nuori, ei mitään häiritseviä elementtejä.

Maussa samaa pistelevyyttä, joka taittuu kevyesti saippuaiseksi. Vaniljaa tulee maltaisuuden myötä. Puhdasta makeahkoa maltaisuutta, jossa omenan sävyjä. Kevyttä hunajaisuutta seassa. Suutuntuma on kevyesti öljyinen ja notkea. Loppua kohden hitusen kuivahtaa. Nuori ja kevyt kokonaisuus.


Glendronach Peated, 46%

Tuoksu on selvästi turvesavuinen, mutta se ei ole Islay-tyylistä savua. Jotenkin ehkä kumisempi ja palaneempi. Olisiko nokinen myös kuvaava.  Makeutta savun seassa. Edelliseen verrattuna makeampi aromi, mutta samankaltaista nuorta viljaisuutta tulee alta. Ei kummoinen aromi.

Maussa tulee kirpeää saippuaista tuntua, jossa tuo tuoksun hieman palaneen tuntuinen savuaromi on mukana. Miedosti kumia. Puolivälissä tulee rauhallisempaa ja vaniljaisempaa maltaisuutta, joka tasoittaa hieman rösöistä alkua. Loppua kohden tulee lisää vaniljaa ja tammisuutta, sekä pölyistä viljaisuutta. Jättää aika nuoren ja jopa keskeneräisen tunnelman.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti