03 tammikuuta 2018

Vuosikertomus 2017


Tässä lupaamani yhteenveto vuodesta 2017. Arviointiskaala koki pientä muutosta maaliskuussa, jolloin puolikkaat tähdet tuli käyttöön. Kirjoittelun määrää tuli vähennettyä aika paljonkin ja se johtui osittain muista elämän kiireistä, mutta myös paljon motivaatiosta – en ole kokenut enää niin mielekkääksi metsästää toinen toistaan uutuuttaan huokuvia oluita ja viskejä, vaan monesti on tullut tartuttua tuttuun maukkaaseen pulloon. Tämä jatkunee tänäkin vuonna, mutta koitan pitää kuitenkin tatsia yllä.

Maisteluissa tuli käytyä ennätyksellisen vähän, joka on isosti johtunut myös tarjonnan tylsyydestä – tässä vaiheessa olut- ja viskihistoriaa sitä vaatii monesti melko erikoista kattausta ja niitä vain on paljon harvemmassa. On niitä muutamia ollut, mutta mieluummin järjestän kaverien kesken maisteluillan 100€:lla ruokineen, kun maksan 130€ erikoiskattauksesta. Hienossa kattauksessa toki on erikoisuutensa, mutta silti. Sitten on toki niitä kattauksia jotka kiinnostaisi, mutta en ole sormi märkänä kärkkynyt sähköpostin ääressä. Näin oli ainakin vuonna 2017 ja luulen tuon linjan jatkuvan.

Tapahtumissa on tullut käytyä, mutta kaikista en ole kirjoitellut. Oluttapahtumat on vain melko tylsää kirjoiteltavaa ja luettavaa. Ehkä joistain tulee vielä tulevissa kirjailtua ja varmasti tuleekin. Myös jotkin pienet matkaraportit tulee varmaankin pysymään tapana.Hankintoja olen vahentänyt merkittävästi. Viskimarkkinat on vain tällä hetkellä ylikuumentuneet. Perustavarasta pyydetään kohtuutonta hintaa, joten en ole nähnyt järkeväksi ostella erikoisia pulloja, joista pyydetään vielä kohtuuttomammin. Myös varastotila on ollut osasyynä tähän, mutta nyt muuton myötä varastointiolosuhteet parani 300%. Avattujen pullojen kaappiinkin mahtuu pitkästä aikaa lisää pulloja.

Yhteenvetolistoille päässeet oluet ja viskit on maistettu ja arvioitu vuonna 2017. Listalla ei siis ole mahdollisissa tapahtumissa maistettuja oluita, jos niitä ei ole erikseen arvioitu ja arvostettu. Oluet ovat saaneet 4,5-5 tähteä. Top-3 kärkijoukko on paremmuusjärjestyksessä, muut satunnaisjärjestyksessä. Klikkaamalla oluen nimestä pääset sen arvioon.

Vuoden 2017 parhaat oluet

1. Nøgne Ø # 100
2. Sonnisaari Humalaja IPA
3. Vakka-Suomen Prykmestar Savukataja

Sori Brewing Conca d’Oro
Founders Backwoods Bastard
Boulevard Smokestack Series: Funkier Pumpkin
Evil Twin Even More Jesus

Vuonna 2017 näiden arvioitujen  huippuoluiden lisäksi tuli nautittua useampi vanha tuttu huippuolut, joka on arvioitu joskus aiemmin ja täten ei ole tällä listalla. Näistä voisi mainita useampaan otteeseen nautitut Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock ja Fuller’s Brewer’s Reserve No. 5.
Viskien puolella vain muutama viski ylsi viiteen tähteen, joten listalla on viskit, jotka ovat saaneet vähintään 4 tähteä arvosanaksi. Onhan neljän tähden viski jo hieno tapaus kuitenkin. Nykyään pyrin jonkin verran priorisoimaan maisteluja ja arvosteluja sellaisiin viskeihin, joita on vielä mahdollista saada ostettuakin sopuhintaan. Listalla kärki top-3 on paremmuusjärjestyksessä jsa loput satunnaisesti.

Vuoden 2017 parhaat viskit

1. Glenmorangie 10 yo OB, 1970-luku, 40%
2. Ardbeg 22yo, Cadenhead's Single Cask, 55,3%
3. Rock Hill Farms Single Barrel Bourbon

Blended Whisky #1 35yo (That Boutique-y Whisky Company)
Kilchoman Original Cask Strength 2010/2016
Kilchoman Vintage 2008
Kilkerran 12yo
Ledaig 18yo

Edellisvuoden tapaan kuriositeetiksi Suomen Olutoppaan vuosiäänestyksien otteet muutamista kategorioista. Täydelliset tulokset näet tästä linkistä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti