20 heinäkuuta 2015

Nøgne Ø kotitasting, heinäkuu 2015


Viimeisin kotitasting tuli pidettyä teemana Nogne, jolta valikoitiin riviin kaksi saisonia ja kolme ipaa. Alun perin rivissä tuli olla myös pale ale ja India Saison, mutta ne tuli juotua parempiin suihin jo päiviä ennen maistelutilaisuutta (hups).

Ensimmäisenä vuoronsa sai Nognen "perus" Saison, jonka rungosta löytyy vehnää ja lager-mallasta. Humalina löytyy East Kent Goldings ja Crystal. Näiden lisäksi belgialaista hiivaa. IBU 25. Tämän jälkeen vuoronsa sai Saison Réserve, joka on karvan verran vahvempi alkoholipitoisuudeltaan (7%, melko korkea saisonille). Tästä ei kovin paljoa tietoa löytynyt, mutta ilmeisesti kyseessä oli alunperin erä Nognen perussaisonia, joka syystä tai toisesta tuli hieman erilaiseksi (tummempi) ja joka päätettiin kypsytellä punaviiniviinitynnyreissä sen sijaan, että päätyisi viemäriin.

Saisonien jälkeen siirryttiin humalahakuiseen linjaan, kun lätkäistiin ipat kehiin. Ensimmäiseksi kunnian sai Vic Secret IPA, joka on nimetty humalalajikkeensa mukaan. Jep, Vic Secret ei tässä tapauksessa tarkoita Victoria's Secret alusvaatevalmistajaa, vaan uudehkoa australialaista humalalajiketta. Alun perin tämä tosin meinattiin nimetä Victoria's Secret -nimiseksi, mutta tietystä syystä se ei käynyt.

Single hopin jälkeen loikattiin prosenttia vahvempaan kamaan, kun lasiin kaatui 100 IBU -kamaa Two Captains Double IPA. Olut on Norjan kotipanomestaruuskisan 2010 voittajan Jan Halvor Fjeldin luoma olut, jota sitten hieman skaalattiin suurempaan erään Nognella. Ilmeisesti salainen resepti.

Viimeisenä muttei vähäisimpänä lasiin kaatui suoran vahvin olut, # 500 Imperial India Pale Ale. Panimon viidenteensataan oluterään (batch 500) haluttiin viisi mallasta ja viisi humalalajiketta. Luonnollisesti alkoholivahvuus ynnättiin edellisistä, 5+5=10. Mallastettua ohraa, vehnää, ruista ja kauraa, jotka kylpevät Chinook-, Simcoe-, Pacific Gem-, Centenneal- ja Nelson Sauvin -humalien kera. IBUt 100.


Nøgne Ø Saison, 6,5% (01.15/01.17, b.1341)

Tuoksu rauhallisen sitruksinen ja miedon hapokas. Belgihiivaisuutta ja mietoa maustepippurisuutta. Maku on myös pehmeä ja sitruksinen. Mattaista sitruksisuutta. Hunajaa ja belgihiivaa. Mietoa kukkaisuutta. Hyvä ja tasapainoinen saison.


Nøgne Ø Saison Réserve, 7% (06.13/06.18, b.977)

Tuoksu on hyvin viininen. Hapanta, jopa maitohappoisen hapanta, hedelmäisyyttä ja tammitynnyrisyyttä. Punaista marjaisuutta. Maku on miedommin hapan kuin tuoksu antaa odottaa. Punaviinisyyttä ja mietoa hiivaisuutta. Suutuntuma on sameahko ja hiilihapot alhaiset. Jää hieman yksinkertaiseksi ja lyhyeksi. Nøgne Ø Vic Secret IPA, 7,5% (10.14/10.16, b.1281)

Tuoksussa sitrusta ja kevyesti mansikkaa. Vähän karamellista maltaisuutta. Aavistus happamuuttakin. Taitaa olla pikkaisen väsymystä humalissa. Mausta huomaa, että humalan raikkaus ja hedelmäisyys on jo parhaat päivänsä nähnyt. Pientä tunkkaisuutta ja multaisaa greippistä humalaa. Männyn vivahde. Karamelliä, pientä imelyyttä ja mausteisuutta. Ihan jees, muttei erityinen.


Nøgne Ø Two Captains Double IPA, 8,5%, (02.15./02.17, b.1368)

Tuoksu on astetta tuoreempi ja humalaisempi. Havuista ja pihkaista humalaa, jossa sitruksista hedelmää. Maltaisuus tuntuu hunajaisena ja karamellisena - kaurakeksiä. Maku alkaa makean karamellimaltaisena, jopa aavistuksen imelänä, mutta humala tuo tasapainoa soppaan. Havuista ja miedon tahmeaa humalaa. Suutuntuma runsas ja hienoisesti tahmea. Mieto ruohoinen vivahde. Tämä on hyvä.Nøgne Ø # 500 Imperial India Pale Ale, 10% (12.14/12.19, b.1332)

Tuoksu on pistävämpi ja alkoholisempi. Imelyyttä ja karamellisuutta reilusti. Tuoksun perusteella aika makea. Humala hieman peittyy mallasrungon alle. Vähän havua ja pihkaa tumman luumun kera. Maussa iskee mallasrunko edellä. Karamelliä, makeaa nektariinia ja mietoa pihkaisuutta. Hieman äklö. Ei niin tuoreen oloinen ja ei ainakaan raikas. Hitaammin nautittava "likööri" ipa. Illan maistuvuusjärjestys:

1. Nøgne Ø Saison ****
2. Nøgne Ø Two Captains Double IPA ****
3. Nøgne Ø # 500 ***
4. Nøgne Ø Saison Réserve ***
5. Nøgne Ø Vic Secret ***

2 kommenttia:

  1. Mitä mieltä olet noiden Nøgnejen hinta-laatusuhteesta? Testissä olleet taitaa kaikki olla 6-8 euron lekoja ulkomailtakin, suurin osa tosin puolilitraisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu kyllä noista sai maksaa halvimmillaan reilu 5€ ja kalleimmillaan oliko 8€ luokkaa. Tuoreena hinta voi olla perusteltua, mutta onhan noi tyyriitä vaikka melkein kaikki ovatkin 50cl lekoja. Olen hieman huono näissä hinta/laatu-suhteissa, mutta toki hyvin moni tuon hintainen olut jää kertaostoksi ellei ole erityisen hyvä. Nognen India Saison esimerkiksi pesee kaikki noi ja siitä kyllä maksan sen 5-7€ vaikkei sekään edullinen ole.

      Poista