15 helmikuuta 2018

Kotitasting: Macallan ennen ja jälkeen kevyesti


Järkkäsin kotonona pitkästä aikaa viskitastingin kahden kaverin kanssa. Teemana Macallan, johon otin pari vanhempaa pullotetta ja muutamat uudemmat joita tullut viimevuosina markkinoille. Sitähän aina puhutaan Macallanista "ennen", eli joskus vielä 80-luvun puolivälin ja etenkin aiempien viskien tuotannosta. Silloin oli "The" Macallan, nykyään sitten varmaan Macallan....

Mukana rivissä on uusimpaa tuotantoa olevat Macallan Edition No.2 ja Macallan Edition No.3. Nämä kuuluvat nimensä mukaan Edition sarjaan, jonka viskit julkaistaan vuosittain. Nyt siis jo kolme viskiä tullut julki. Näitä yhdistää ainakin NAS, eli ei ole ikämerkittyä tavaraa (ylläri) ja jokaisessa julkaisusa on useampia valittuja erilaisia tynnyreitä. Siis hyvin nykytyylistä tuotantoa, jossa markkinointi puhuu enemmän kuin itse viski.... ainkin usein.

Näiden kahden modernin pullotteen lisäksi on mukana 12-vuotias sherry oak, jonka edustaa Macallanin uudempaa ikämerkittyä sherryviskituotantoa. Tai siis edusti, sillä ymmärtääkeni tätäkään ei enää valmisteta. Tämä maistossa oleva pullo on ostettu Espanjasta tällä vuosikymmenellä, eli puhutaan 2000-luvun tuotannosta.

Sitten se mielenkiintoisempi pari edustaa vanhaa tuotantoa, joka on pullotettu 1990-luvulla. 10- ja 12-vuotias Macallan, jotka on tislattu siellä 80-luvulla. Nämä on siis täysin sherrykypsytettyjä viskejä ja edustaa sitä Macallania, josta kuuluisuus on peräisin.


The Macallan Edition No.2, 48,2%

Tuoksussa miedosti sherryistä kumisuutta, toffeeta ja maltaisuutta. Oloroson aromeja. Maku on parempi kuin tuoksu antoi odottaa. Enemmän sherryisyyttä. Samalla pehmeän mokkainen ja hunajainen. Loppua kohden makeaa mallasta. Kuitenkin aika karkea ja hieman raakile. Nuori tapaus.


The Macallan Edition No.3, 48,3%

Tuoksu on voimakkaammin sherryinen, kuivempi ja kumisempi kuin edellinen. Selviä Oloroson piirteitä. Tämän tuoksu on aavistuksen tummempi ja makeampi kuin edellisen. Hieman parempi. Maussa ollaan lähekkäin, mutta tämä on voimakkaampi, hieman pistävämpi ja vahvemmin sherryinen. Myös miedosti makeampi sherryprofiili. Ajan jälkeen kinuskia ja toffeeta. Kuivattava. Tämä kiilaa kyllä ykkösen tieltään.The Macallan 10yo - 1990's, 40%

Tuoksussa tummuutta ja kypsää hedelmäisyyttä. Paahdettua viljaa, aavistus öljyisyyttä ja ripaus oloroson kumisuutta. Maussa kiilataankin sitten heti edellisten ohi. Sherryisyys on paremmin sulautunutta ja tasapainoista. Täyteläistä sherryä. Ei erityisen iäkkään oloista, mutta mukavan siemailtava.

The Macallan 12yo - 1990's, 43%

Tuoksu tuo tummaa rommia, kuivaa pölyistä hedelmäisyyttä, mokkaa ja nahkaa. Aavistus mentholia ja punaista marjaisuutta. Maussa ollaan aika rauhallisessa meiningeissä. Paksuhkoa ja täyteläistä. Runsaan sherryinen. Sherry on hyvänlaatuista, ei kumia tai muuta epäpuhdasta. Jälkimakuun jättää kivan mausteisen sherryisyyden, miedon öljyisyyden ja vahaa. Vesi avaa ja tuo vahvaa mokkaisuutta, sekä enemmän nahkaisuutta. Tämä on paras näistä.
The Macallan 12yo Sherry Oak - 2000's, 40%

Tuoksu on viinikumisempi ja makeampi. Alkuun hieman pistävän viinikuminen, mutta ajan kanssa muuttuu miellyttävän sherryiseksi. Kuivattuja makeahkoja hedelmiä, viinisyyttä ja mokkaa. Sanotaan, että nykyaikisen oloinen, mutta sieltä paremmasta päästä. Ei kovin syvä olemus, vaan jotenkin yksinkertainen. Silti ihan mukava siemailtava.

Epäreilua tai ei, paremmuusjärjestys näin:

1. The Macallan 12yo - 1990's
2. The Macallan 10yo - 1990's
3. The Macallan 12yo Sherry Oak - 2000's
4. The Macallan Edition No.3
5. The Macallan Edition No.2

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti