15 toukokuuta 2017

Whyte & Mackay 22yo

Sekoitteiden maailmasta iäkkäämpi ehdokas maisteluun. Maistoin taannoin tämän brändin "Old Luxury" 19yo versiota, joka ei todellakaan tehnyt vaikutusta. Musitikuvissa tuossa häiritsi kuminen ja jopa hieman käyneen oloinen hedelmäisyys, joka häiritsi paljon. Lisäksi se oli pliisu. Nyt ajattelin kokeilla hitusen vanhempaa, josko ikä olisi tuonut paremman sekoitteen.

Whyte & Mackay valmistaa useampaa versiota sekoitteestaan. Tunnetuin ja tavallisin lienee Special, jota mainostetaan "double marriage" -lausekkeella. Tarkoittaa, että ensimmäinen yhteenliittäminen on noin 35-45 mallasviskin läjä, jonka iät huitelee noin 4-8 vuoden tienoilla ja näiden annetaan muhia keskenään noin 3-8 kuukauden ajan. Toinen naittaminen on jyväviskeillä (saman ikäistä kuin mallasviski), jotka sekoittuu maltaisiin muutaman lisäkuukauden.

Vaikka yllä oleva kuulostaa ihan jepalta, niin itse viskihän on aika.... noh... kuraa. Tuoko sitten tämän 22-vuotiaan paremmin mietityt sekoitukset ja ikä helpotusta, niin ainakin toivottavaa olisi, sillä hintakin on luokkaa kolmin-nelinkertainen.


Whyte & Mackay 22yo, 43%

Tuoksussa on jo iäkästä tuntua. Sherryinen ja ex-bourbonkypsytetyn viskin liitto on mukavassa sovussa. Reilusti mokkaisuutta ja hieman suklaisuutta, tammitynnyriä (vanhemman oloista) ja selkeästi laadukkaamman oloroso-sherrytynnyrin aromia. Ajan kanssa toffeisuus korostuu kahvin kanssa. Yllättävän tasapainoinen ja "ei-sekoiteviskimäinen".

Maussa blendin pehmeyttä ja rauhallisuutta, joka on kuitenkin intensiivisempää kuin perusblendit. Ikä tässä tuntuu huomattavasti. Speysiden sherryinen profiili on laadukkaasti esillä – olorosotynnyrin parhaita puolia. Mokkaa, suklaata, toffeeta ja tummia kuivia hedelmiä reilusti. Mietoa kihelmöintiä, joka muistuttaa yli 40% vahvuudesta. Jälkimaku rauhallisen sherryinen ja melko pitkä blendille. Mukavan sherryinen. Hyvä sekoiteviski.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti