21 lokakuuta 2013

OlutExpo 2013

30 näytteilleasettajaa, yli 100 brändiä, laatuoluita, viskejä..... kuulostaa hyvältä? Se oli Olutexpo 2013 nimittäin. Suomen OlutExpo 2013 järjestettiin Helsingin Katajanokalla Wanhan Sataman tiloissa 18.–20. lokakuuta 2013. Tapahtumassa oli laadukkaiden kotimaisten ja ulkolaisten oluiden lisäksi tarjolla viskejä, siidereitä, seminaareja ja järjestettyjä maistelutilaisuuksia. Oluita ja siidereitä oli maisteltavissa alkaen 1,5 desilitran annoksina, mikä mahdollisti useamman tuotteen maistelun ilman kohtuutotonta humalatilaa. Joitain oluita oli saatavissa vain pulloittain. Tapahtuma oli kolmepäiväinen ja sisäänpääsy ennakkoon 10e/päivä ja jos osti useamman päivän lipun, sai alennusta 1e/päivä. Hintaan kuului seminaarit, maistelulasi ja narikka.

Ensipuraisut, omnom

Homma toimi niin, että tuotteita ostettiin juomapoleteilla, joita sai ostettua yleisimmillä maksukorteilla. Hinnat olivat alkaen 1e, keskihinnan ollessa ehkä 2-3e/15cl olutta. Viskejä sai alkaen 1e/cl ja niitä oli tarjolla kiitettävästi olutapahtumaan. Itse keskityin tällä kertaa enempi ulkolaisiin oluisiin, sillä viime kesän pienet panimot, suuret oluet -tapahtuma tarjosi kattavan setin kotimaisia ja mielenkiinto oli nyt ulkomaalaisissa oluissa. Muistiinpanoihin en kiinnittää liikaa huomiota, sillä olinhan liikkeellä muutaman kaverin kanssa, joten
aika kului jutellessa ja maistellessa ystävien kanssa.

Tiloista ei ollut mitään karttaa saatavilla ja tuotteet oli jaoteltu osittain sekaisin. Ensimmäisessä hallissa (sisäänkäyntihalli) oli pääosin viskejä. Toinen "päätiloista" oli jaettu kahtia ja näistä jälkimmäinen oli pyhitetty suomalaisille tuotteille. Viskejä oli näissä sekaisin eri tiskeillä.
Tapahtumapaikalla oli kohtalaisen paljon istumapaikkoja j pöytiä, joissa pystyi ruhassa keskittymään maisteluun ja rupatteluun. Toisella puolella hallia oli jopa mukava "sohvalounge". Ylipäätään perjantai vaikutti olleen hyvä päivä, sillä ensimmäiset 4h sai olla hyvin rauhassa ilman ruuhkia ja jonottamisia. Muutenkaan tuolla ei mielestäni kauheasti joutunut odottelemaan lasin täyttöä. Sillipurkkitunnelmaa ei muutenkaan päässyt syntymään.

Yksi "halleista"

Tapahtumassa järjestettiin useampia seminaareja ja näistä osallistuin itse muutamaan, BrewDogin "the story of Brewdog – Zarah Prior, Gatekeeper, Brewdog" ja "Mallaslajikkeiden vertailu – Jyri Ojaluoma, Mallaskosken Panimo". Ainakin nämä kaksi seminaaria oli ihan mukavasti järjestetty. Ehdottomasti olisin osallistunut useampaankin, jos olisin päässyt useana päivänä paikalle.

Seminaarisali

Pääasiassa tuli maisteltua 15cl annoksia. Alla maistetut oluet informaatiolla, tai ilman.

Abstrakt AB:14
BrewDog, Abstrakt AB:14, 10,2%
Tynnyrikypsytetty imperial weizenbock. Vehnä-, Extra Pale-, Munich- ja Caramaltaat. Simcoe-, Saaz- ja Bramling Cross -humalia. IBU 36 ja "mausteena" ranskalaiset paahdetut tammilastut.

Tuoksu hyvin hedelmäinen. Appelsiininen, banaaninen,omenainen ja mausteinen. Maku on myös imelän hedelmäinen ja mausteinen. Mietoa katkeruutta ja paahteisuutta. Muutamien hörppyjen jälkeen alkaa makeus hieman "ylikuormittaa". Paksu suutuntuma.


BrewDog, Electric India, 7,2%
"Shareholder Brewed Brewdog beer", eli olut jonka valmistuksessa on ollut mukana 300 Equity For Punks – osakkeenomistajaa. Amarillo- ja Nelson Sauvin -humalat. Mausteena käytetty tuoreita appelsiininkuoria, kanervahunajaa ja murskattua mustapippuria. 

Tuoksu raikkaan hedelmäinen (appelsiinia), joulumaustetta (maustepippuri?), kirpeää inkivääriä. Hyvä raikas tuoksu. Maku kirpsakan hedelmäinen ja mausteinen. Humalaisuus puraisee alkuun raikkaasti ja jatkuu sitruksisen appelsiinisena. 


BrewDog tarjontaa

Sierra Nevada
Sierra Nevada, Porter, 5,6%
Kantavierre 13.8° plato, IBU 32, Aurora- ja Yakima golding -humalat ja Two-row Pale-, Munich-, Chocolate-, Caramel- sekä Black & Carafa -maltaita.

Tuoksussa tummaa kaakaota, suklaata ja kahvista paahteisuutta. Maku on kuivahkon jauhoisa ja tumman kaakaoinen. Hieman tylsä.






Talvista Nøgnea
Nøgne Ø, Special holiday ale, 8,5%
Ohra-, ruis- ja kauramaltaita, maustettu humalien lisäksi salvialla, kuminalla, katajanmarjoilla ja kalifornialaisilla kastanjoilla. Kantavierre 22ºP, IBU 50. Alunperin nähnyt valon 2008 (tosin eri versio). 

Tuoksu pähkinäinen, kinuskinen ja hieman hiivainen. Aika makea. Maku hieman imelä, pähkinäinen ja miedon paahteinen. Hyvä tasapaino ja runko, joskin aika mausteinen pidemmän päälle. Jotenkin herkku kuitenkin.



Nøgnesavua
Nøgne Ø, 100% Peated, 8,5%
Nimensä mukaan, valmistettu 100% turvesavustetusta "viskimaltaista". Chinook- ja Bobek -humalat.... ai niin ja "Grimstad Water" ;) Kantavierre 18°P ja IBU 30.

Tuoksussa voimakasta hiillospuuta, turvetta ja sitruksia. Tietyllä tavalla epämiellyttävä. Maussa ensin "suoraa" maustettua savua, mutta tasoittuu useamman kulauksen jälkeen. Savuisuus on kuin olisi hiillospuuta uittanut oluessa. Melkein juomakelvoton, kuten etiketissäkin lukee. Ehkei ihan. 



Mandarina Nøgne
Nøgne Ø, Mandarina IPA, 7,5%
Single hop IPA. Mandarina -humalaa. Kantavierre 17,5°P, IBU 50.

Tuoksu hedelmäisen ja pihkaisen humalainen. Sitruksia ja mäskiä. Maku on raikas ja hieman suolaisen humalainen. Täyteläinen ja maltainen. Hieman lihaisa.


St. Austell Smugglers ale, 6%
Viskitynnyrissä kypsytetty barley wine ja tumman alen sekoitus. Maris Otter-, Crystal- ja Roasted -maltaat, First Gold-, Fuggle- ja Styrian Golding humalat, korianteria ja fariinisokeria.

Pehmeän toffeinen ja mäskinen tuoksu. Hieman ruis pilkistää happamuuden ja mausteisuuden kera. Maussa pehmeää ruistaikinaa, kinuskia ja mietoa paahtoa. Maitokahvia. 


Musta aukko
Mikkeller Black Hole, 13,1%
Reseptissä mallastettua ohraa, paahdettua ohraa ja kaurahiutaleita. Lisäksi mausteina hunajaa, kahvia, vaniljaa ja tummaa cassonade -sokeria.

Tuoksu tumma ja tunkkainen, kauraisen mausteinen ja imelä. Maku vaniljaisen kahvinen ja maltainen, imelää viljaa ja paahteista leipää. Tuhti tapaus. Ihan hyvääkin. 





SP:n talviolutta
Suomenlinnan panimo, Zander Winter Ale, 6,2%
Humalina NZ Pacific Gem, NZ Pacific Jade ja NZ Motueka. Mausteena pomeranssia ja appelsiinin kuorta. "monia eri mallaslajeja"... mitä helve****? Eivät sitten voineet kertoa. IBU 54,5, 14,7 °P ja 40,5 EBC. 

Tuoksu siirappisen hapanimelä, pomeranssia ja neilikkaa. Maussa hiivaista maltaisuutta, leipämäisyyttä ja katkeraa appelsiinia. Karamellia ja paahtunutta neilikkaa. Tykkäsin. 





Rye IPA
Lervig Aktiebryggeri, Rye IPA, 8,5%
Ei mitään tietoja.

Tuoksu humalaisen raikas ja pihkaista. Hieman fudgea ja ruohoa. Yllättävän humalainen ja kitkerän hapan. Pihkaisen terävä ja jälkimaultaan kitkerä rye. 







Muutama viskikin tuli maistettua välissä ja alussa. Viskejä tosiaan oli kiitettävä määrä, kun ajattelee, että tapahtuma oli kuitenkin keskittynyt oluisiin. Tastingiin oli alunperin tarkoitus mennä, mutta tämä jäi tällä kertaa välistä. Jokaisella tiskillä, jolla viskejä oli, oli tarjolla "kunnon" viskilaseja (esim. Glencairn). Nämä sai myös rauhassa viedä mukanaan syrjemmälle. Alla pientä muistiinpanoa maistetuista viskeistä.


Vanhaa pukkia
Old Buck 3yo, 2010/2013, 69%
Tynnyri #14, tislattu 5/2010, pullotettu 10/2013, kypsytetty Jack Danielsin tynnyrissä 3,5v, jossa aiemmin ollut Plevnan stoutia 8kk.

Tuoksu on alun maltaisuuden jälkeen miellyttävän hedelmäinen ja pölyinen. Pientä pistävää mausteisuutta ja raakuutta. Maku happaman maltainen, saippuainen, terävä ja sitruksinen. Tamminen ja maltainen jälkimaku. Ei nyt mikään makuelämys kylläkään.  


Benriach 1998 15yo Single Cask #6393, 57,4%, Suomen Mallasviskiseura 1998-2013
Suomelle pullotettu Yhden tynnyrin Benriach, tislattu kolmeen kertaan, kypsytetty refill sherry buttissa ja viimeistelty Pedro Ximenez puncheonissa.

Tuoksussa oikein miellyttävä suklaisuus ja kuivien hedelmien tanssi. Rusinaa ja tummaa luumuista viiniä. Maku vahvan sherryinen. Luumuja, suklaata ja rusinaa. Paahtovanukasta ja kaakaota. Hieman ohut tai kevyt rakenne (triplatislaus?), mutta muutoin kyllä hyvän makuinen.


Guardians Cask
The Glenlivet 18 yo Single Cask Edition, 55,7% (Guardians Cask)
Cask #2911, pullotettu 14.11.2011. 


Tuoksu miellyttävän tamminen ja maltainen. Vaniljaa ja vanhaa puista hyllyä. Hunajaa. Maku vaniljaisen ja kevyen hunajaisen hedelmäinen. Kinuskinen ja suklainen jälkimaku. Oikein hyvää.



Longrow Red 11yo Australian Shiraz Cask, 53.7%
Alkuun 6 vuotta bourbon tynnyrissä kypsytetty, jonka jälkeen "viimeistelty" 5 vuotta Shiraz -viinitynnyreissä. Ehkäpä mielummin "double matured".

Tuoksu on vaniljaisen turpeinen ja makea. Creme bruleeta ja hilloista maustekakkua. Maussa savuista turvetta ja makeahkoa viiniä. Marjaista happamuutta. Kohtuu hyvä. 





Laphroaig Vintage 1989, 23yo , OB, 48,9 %
Alkoonkin juuri ilmestynyt iäkkäämpi OB pullote. 

Pehmeän lääkemäinen ja kevyen turpeinen. Hieman tuhkaa ja likaista nurmikkoa Maussa tuhkaista ja likaisempaa savua täyteläisemmällä syvyydellä, kuin mitä esim. PX Caskissa. Kohtuu hyvää, muttei hintansa arvoista. Keräilymielessä ehkä ;)

Benriach 1998 'SMWS'
Viini Longrow
Vintage Laphroaig

Näin tällä kertaa. Kokonaisuudessaan jäi itselleni hyvä mieli koko tapahtumasta. Kaikki toimi sopivasti ja seurassa oli mukavaa. Mielelläni olisin mennyt useampana päivänä, mutta ehkäpä toiste. Jos pienen toiven saisi heittää ilmaan, niin ruokaa olisi voinut ottaa enemmän sillä 9,5e hinnalla. Mutta jottei lopetus olisi "negatiivinen", niin kiitosta kaikille järjestäjille ja tapahtuman mahdollistajille, tulen toistekin, jos mahdollista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti