31 joulukuuta 2015

Sinebrychoff Porter (yhteisjulkaisu)

Harvinaisesti jo toistamiseen viikon sisällä Koffia lasissa, mutta ei sikäli, että kyseinen Sinebrychoff Porter on käynyt omassa lasissani ensimmäisen kerran jo 90-luvun loppupuolella. Muistan eräiden kavereideni selitykset (teinejä kun oltiin), kun muut kaatoi kusikoffia lasiin, niin minulla oli kakkakoffia... hehheh. Kyseinen olut on mielestäni ehdottomasti toiseksi paras Sinebrychoffin olut, sillä vielä parempi oli samaisen oluen variaatio, Brooklyn Breweryn yhteistuotos, Sinebrychoff Two Tree Porter.

Panimon sivuilla kerrotaan, että kyseistä porteria on valmistettu jo 1860-luvulla talvikausina pieninä määrinä, mutta varsinaisesti yhtäjaksoisesti vuodesta 1957. Sen kehittivät panimomestarit Boris Orlo, Nils Sandman ja laboratoriopäällikkö Aarne Rahiala. Porter, imperial porter, baltic porter..... ainakin alkuun markkinoitiin Imperia Stoutina, nykyään lähteistä riippuen nimitys vaihtelee. Minulle se on ollut ihan porter. Alko kertoo sen olevan imperial porter.


Alkossa olut maksaa tällä hetkellä 2,45 €, joka on todella hyvä hinta tämän luokan oluelle. Vuoden 2006 liepeillä olut maksoi noin puolitoista euroa. Valitettavasti ei pysty muistamaan minkä hintainen se oli 90-luvun loppupuolella. Joka tapauksessa hinta ei luulisi olevan este tämän oluen ostolle.

Sinebrychoffin mukaan oluen valmistuksessa käytetään Pilsner-, Münchener-, karamelli- ja ruskeamallasta. Humalointi on toteutettu Saaz-, Zeus ja Hercules-humalilla (IBUt 45). Hiiva on samaa jolla maailmankuulu Guinness valmistetaan ja se on peräisin Lontoolaisesta Park Royal -panimosta. Tarinoiden mukaan hiiva alunperin salakuljetettiin panimolta....Sinebrychoff Porter, 7,2% (bbe 02/2016)

Tuoksusta löytyy viettelevää tummaa suklaisuutta, jossa hento vaniljainen aromi. Sopivan paahteinen ja miedon humalainen. Paahteisuus tuo mokkaa, tummaa leipää ja paahdettua mallasta. Hyvin hento makean mausteinen vivahde, joka tuo mieleen muscovadosokerin.

Maussa tummaa suklaata ja kaakaojauhetta, vaniljaa ja espressoa. Espresso tulee kivan mausteisena... oikeastaan sitä kuuluisaa cremaa, joka on espresson päälle kasviöljyistä, proteiineista ja sokereista muodostuva vaahto. Suussa samaa samettista ja runsasta espresson tuntumaa. Jälkimaku on miedon katkera, keskiverto paahteinen ja mukavan tumman suklainen. Erinomainen olut.Tämänkertainen arvio ja julkaisu oli sovittu ns. yhteisjulkaisu kollegabloggareiden. Blogien listauksen ja linkit löydät alta.


Yhteisarvion olut valittiin äänestysperiaatteella, jossa Porter vei voiton kolmen kärjestä 24 äänellä, Maku IPAn ollessa toinen (20 ääntä) ja Mufloni Talviporter kolmas (14 ääntä). Äänestettävät oluet olivat Koff Porter, Maku IPA, VASP Wehnäbock, Malmgård ESB, Malmgård Belge, Huvila Arctic Circle, Bryggeri Roggenfest, Vakka-Suomen Savukataja, Mufloni Talviporter, Olvi Tuplapukki, Kukko Tuima, Teerenpeli Onnenpoika, Nokia Vaalea Keisari, Mallaskoski Kuohu pils ja Ayinger Winterbock.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti