19 helmikuuta 2014

Käsityöläisoluilua 2014

No nyt niistä Alkoon tulleista käsityöläisoluista. ”Käsityöläishenkisyys ja uudet, uniikit konseptit ovat koko kampanjan idea. Tänä vuonna mukana on huippuvalikoima klassikko-oluttyyppejä tuoreella otteella ja myös hyvin ainutlaatuisia erikoisuuksia”, kertoo Alkon tuoteryhmäpäällikkö Mika Kauppinen. Jep, en tiedä huippuoluista, mutta onhan se hyvä juttu, että ainakin kerran vuodessa saadaan pienpanimoiden tuotteita saataville kotiin ostettavaksi. Mielestäni tällaisen pitäisi olla kyllä useammin nähtävä ilmiö, mutta valtion alkoholitaktiikka ja Alkon monopoliasema pitävät huolen ,ettemme saa nauttia näistä useammin kotiolosuhteissa.

Hyvissä ajoin SoMe mainosti näiden tuloa Alkoon ja lopulta ne ilmestyivätkin 3. helmikuuta hyllyille. 13 suomalaista ja kaksi ulkomaalaista olutta jyräsi tilaa ahtaista Alkon hyllyistä. On se hyvä, että ainakaan vielä maitokaupan bulkkioluet eivät vie tilaa Alkon hyllyistä, sillä muuten saattaisi tehdä tiukkaa asettelut. Tässä vielä listaus oluista jotka hyllyille tuli:

Beer Hunters Keripukki
Prykmestar Kahvi Stout
Teerenpeli Mokkamatti
Stadin Panimo Double Oat Malt Stout
Bryggeri Helsinki Senaattori
Lammin Sahti Pyy
Pyynikin Presidenttisahti
Laitilan Kievari Agricola
Saimaan Marsalkka Double IPA
Hiisi Pläkki
Rekolan Amerikan Eno
Suomenlinnan Thor Bock
Malmgård Emmer Tripel
Ridgeway Imperial Russian Stout
Innis & Gunn Toasted Oak IPA

Look's like a plan!

Omaan kaappiin arvioitavaksi päätyi näistä alleviivatut yksilöt. Muutama saattoi jäädä hyllyyn hinnan ja kiinnostavuuden vuoksi. Täytyy katsoa jos myöhemmin noita löytyy, niin saattaa kaappiin eksyä. Yksi omalla kohdalla suosikeista näistä on Pyynikin Presidenttisahti. Hienoa, että saadaan myös sahtia valikoimiin. Myös Innis & Gunn kuulostaa oikein hyvältä, tosin panimon peruspullote ei ole omia makunystyröitä pahemmin hetkauttanut. Muutama kahviyksilökin on ja nämä otan varmaan erikseen muutaman muun kahviaiheisen oluen kanssa maistoon. Oluet on maisteltu neljän päivän sisällä, kahden pareina.


Lammin Sahti Pyy, 7%
Pils-, pale ale-, cara pale- ja värimaltaat, Hallertau- ja Magnum-humalat. 47 EBC ja 22,5 EBU.
T: Tahmaisen siirappinen ja karamellinen. Humalaa ja paahteisuutta mietona. Makean hapan tuoksu.

M: Maku on samoilla linjoilla. Suutuntuma on kohtalaisen kevyen ja hieman siirappinen, suuhun tulee kevyen tahmeaa karamellisuutta, jota höystää kevyt humalaisuus. Paahtoa ei juuri tunnu. Ehkäpä hieman paahdettua karamelliä löytyy. Jälkimaku kevyen humalainen, jossa makeaa nekkukaramellia mukana. Helppo ja kohtalaisen maukas jokapaikanolut. Toimnii varmasti saunan jälkeen erittäin hyvin rapsakan ja kevyen ja ohuen humalaisen makeuden vuoksi.


Laitilan Kievari Agricola, 8,5%
Tämä olut on tuotettu yhteistyössä Mikael Agricola -seuran kanssa kunnianosoituksena Suomen uskonpuhdistajalle ja Suomen kirjakielen isälle. Reseptissä belgialaiset pale ale-, melano- ja bisquit- maltaat, Northern Brewer- ja East Kent Goldings-humalat. 59,8 EBC ja 16,8 EBU.

T: Mausteisen banaaninen ja hiivainen. Ensin efekti nam, mutta toisaalta tulee hieman aromatisoitu fiilis. Taikinaa, kardemummaa, neilikkaa ja mallasta. Erottuu puolekseen mausteisen hiivaisuuden takia.

M: Suutuntuma on kieltä puuduttava, makean jälkisamea. Maku ei ole niin mausteinen ja makea kuin tuoksu antaa ymmärtää. Alkuun hiivaista hedelmäisyyttä, neilikkaa, mallasta, pientä imeläisyyttä ja hyvin mietoa humalaa. Jälkimaussa maut aika lailla katoaa pian. Suuhun jää pieni vivahde hiivaa ja tummaa hedelmää. Aika helppo myös ja suutuntuma on kohtalaisen rapea, mutta keskivaiheilta eteenpäin jää hieman pliisuksi. Jälkimaku turhan lyhyt. Helpoksi mökkisaunaolueksi. Voisi kuvitella tämän olevan aika hyvä "entry-level" tässä kategoriassa.



Stadin Panimo Double Oat Malt Stout, 6,8%
Suodattamaton, pastöroimaton ja lisäaineeton, Pilsner-, Vienna-, Pale Ale-, karamelli- ja kauramallasta sekä paahdettua ohraa. Olut on aromihumaloitu Cascadella ja Magnumilla. IBU 60 ja väri 135 EBC.

T: Suklaista paahdettua kauraa, josta tulee mieleen etäisesti suklaakaurapaistos. Paahteisuus on kohtalaisen vahvaa ja kahvista. Kaura tuo makean vivahdetta ja lisäksi humalat tuntuu reiluhkosti aromissa, aromihumalointi on siis tehnyt tehtävänsä.

M: Suutuntuma on kuohkean viljainen ja hieman leipämäinen. Melko kuiva alusta alkaen ja keskivertoa voimakkaampi paahteisuus sekä humalaisuus kääntää kauran tuomaa makeutta. Valtaa pitää humalat ja jauhokas paahteisuus. Runko jää hieman ohueksi ja makusyvyyttä ei ole ainakaan ylimääräistä. Ei oikeastaan kovin vahvoilla olla. Paahdetta, vahvaa kitkerää kaakaota ja humalaa, muu jää puuttumaan.


Malmgård Emmer Tripel, 8,3%
Suodattamaton, Emmervehnällä ja sokerilla höystetty Tripel. 33 EBU, 13 EBC.

T: Humalaisen makea ja metsäinen. Hunajaa ja hieman alkoholisuuttakin löytyy. Lagermaista viljaisuutta on taustalla samoin myös aavistus vehnämäistä banaania. Hedelmäisyys on rypäleistä ja appelsiinista (kuorta).

M: Suutuntuma on hunajainen, miedon hiilihappoinen ja hieman tahmea. Maussa alkuun tulee Makeaa hunajaisuutta, miedon yrttistä humalaa ja Ylikypsää vihreää rypälettä. Jälkimaku on keskiasteisen humalainen ja miedon makeanvivahteinen (kanervahunajaa). Vehnä tuntuu pehmentävän tätä mukavasti. Alkuun tuntui jotenkin tavalliselta ja hieman alkoholiselta. Pienen ajan jälkeen olut kuitenkin avautui ja viljainen sekä hunajainen pehmeys miellytti. Kyllä tästä hyvät fiilikset jäi.


Ridgeway Imperial Russian Stout, 10%
Pale ale-, cara-, crystal-, suklaa- ja meripihkamaltaat, mustat paahto- ja paahdetut ohramaltaat, Target-, Challenger- ja Styrian Goldings-humalat, lisäksi ruokosokeria. 38,5 EBU, 102 EBC.

T: Ytimekäs tuoksu. Aika sopivasti tasapainossa, paahteisuus, humalaisuus ja makeus. Kuohekaa mokkaisuutta, hedelmäinen rapsakka ja hieman hapan humalaisuus, jauhoista kaakaota. Tuoksu ajaa hyvin asiansa.

M: Maku on myös happaman leipäinen, miedon humalainen, josta paahteisuus vie otetta. Suutuntuma aika notkea ja hedelmäinen. Hiilihapot on aika tasapainossa muun kanssa. Jälkimaussa reiluhkosti paahtoa ja keskiverto humalaisuus ja nämä ovat hyvin tasapainossa makeuden kanssa. Hyvin tummaa suklaata ja hedelmää. Hyvät ainekset, kohtalaisen intensiivinen makuprofiili. Onnistunut maukas olut, kärkijoukkoon.




Beer Hunters Mufloni Keripukki, 7%
Pale ale-, karamelli-, paahdetut ohra- ja vehnämaltaat, Columbus-humalaa, mausteina vanilja, valkosuklaa ja kookos. Mielenkiintoinen yhdistelmä. 43,1 EBU ja 223 EBC.

T: Pliisumpaa samankaltaista tuoksua kuin edellisessä Ridgewayssä. Kaikki on vain tuunattu alemmas ja piilomaassa. Jauhoista paahteisuutta tuntuu enemmän ja humalaa on vähemmän. Maltauisuus on päällimmäisenä hyvän hedelmäisyyden kanssa. Ei tosin vedä vertoja Ridgewaylle.

M: Maku alkaa kuivan kaakaojauhoisena ja jopa hieman suolaisena. Makeus on hyvin piilossa. Tummaa suklaata (oikein tummaa), poltettua kahvia ja palanutta leivänkuorta. Paahteisuus on kohtuu vahvaa ja sitä korostaa kuiva maku. Mausteet on aika piilossa. En tästä kovinkaan löydä valkosuklaata enkä kookosta. Jokseenkin hieman ohut ja yksinkertainen. Ei kilpaile kärkisijoista.

Agricola kaatuu lasiin

Taso koko setissä ei mielestäni ollut mitenkään erityisen hyvä. Muutama tuolta erottui joukosta edukseen ja tällä perusteella sain jonkinmoisen rankingin aikan. Tässä raportissa maistetuista ja erikseen maistetuista Presidenttisahdista ja Toasted Oak IPAsta, Nikolaksen top-4 näyttää tältä:

1. Pyynikin Presidenttisahti
2. Ridgeway Imperial Russian Stout
3. Laitilan Kievari Agricola
4. Malmgård Emmer Tripel

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti