14 helmikuuta 2014

Pyynikin Presidenttisahti, 9,5%

Sen verran harvoin saa nauttia kotiolosuhteissa tästä perinneherkusta, eli sahdista, joten otanpa tämän yksilön erilliseen käsittelyyn. Kyseinen tuote kuuluu Alkon 2014 saapuneeseen erään käsityöläisoluita. Yhteensä siis 15 tuotetta, joista kaksi ulkomaanvahvistusta ja kolmetoista kotimaista. Näihin kolmeentoista mahtuu yksi Sahti. Hyvä että saatiin hieman poikkeava tuote tarjontaan ja mitäö olen kuullut ja lukenut, niin varsin hyvän vastaanoton on tämä saanut. Itse olin heti innoissani tästä, joten ostin muutaman pullon kaappiin hetimiten. Nyt ensimmäisen maistettua, täytyypi ostaa muutama lisää.

Sahtihan ei perinteisesti ole tarkoitettu säilytettäväksi, vaan hetimiten juotavaksi. Sahtia kuuluu säilyttää kylmässä ja tällöinkin sen säilyvyys on vain jokunen kuukausi ja jopa vähemmänkin.Tämä yksilö poikkeaa kuitenkin hieman perinteisestä sahdista, sillä reseptiä on erityisesti pohdittu myös säilyvyyden näkökulmasta. Tuotehan ei edes ole kylmäkaapissa suurimmassa osassa alkoja, vaan löytyy muiden käsityöläisoluiden joukosta.

Ihan tarkkaa historiaa, tai salaa tähän en tiedä, mutta mitä olen lukenut ja kuullut, niin säilyvyyttä on auttanut tämän keittäminen (yleensä ei keitetä), hapen poisto pullosta ja tähän lisätty runsas kataja sekä humala. Sahdissahan ei perinteisesti humalaa ole juuri käytetty, mutta tästä sitä löytyy. Enpä itse olekaan aiemmin maistanut humaloitua sahtia, joten sinänsä mielenkiintoista mitä tämä tuo tullessaan. Valmistukseen on käytetty Alkon sivujen mukaan maatiais- ja jalohumalaa, katajaa ja meriheinää, tietenkin veden sekä sahti- ja ruismaltaiden lisäksi. Katkeroaineita löytyy 34,6 EBU ja väri on 77,6 EBC. Ja eiku syömään...


Pyynikin Presidenttisahti, 9,5%

T: Ah, perinteisen sahtinen, banaaninen, samean utuinen, makean hedelmäinen, humalakin tulee esille samoin kataja. Taustalla pehmeästi ruismaltaita ja taikinaisuutta. Tuoksu on minusta todella hyvä. Sopivan täyteläinen ja suorastaan syötävän houkutteleva.

M: Maku lunastaa tuoksun antamat odotukset. Heti alkuun maltaista ja makeahkoa hedelmäisyyttä, jossa mukavasti banaania. Lisäksi humala antaa pientä potkua, juuri sopivasti. Kataja ja ruis on kivasti läsnä, ei vie liikaa huomiota, mutta on tuntuvasti mukana. Suutuntuma on sopivan pureksittava ja samalla raikas. Jälkimaku jättää tyypillistä makean maltaista ja hedelmäistä sahtimaisuutta pyörimään. Loistava!

Tämä oli jopa parempaa kuin odotin. Melkein pitäisi pistää palautetta panimolle, että ovat kyllä onnistuneet tekemään huiman tuotteen, kiitos! Nyt on oiva tilaisuus oluenystävän kokeilla sahdin maailmaa, vaikkei se aiemmin olisikaan ollut oma juttu. Ei tästä voi olla pitämättä. Ei ole muuten sahdin, rantasaunan, nuotion ja kesäisen illan voittanutta yhdistelmää.... sitä odotellessa.

Herkkusahtia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti