02 helmikuuta 2014

Bowmore 10yo The Devil's Casks, 56,9%

Lasissa kävi kovaa hehkutusta ja jonoakin kerännyt Bowmoren uusimpiin tulokkaisiin kuuluva pullote. Itsekin jokseenkin innokkaasti odotellut pääseväni maistelemaan tätä (en edes tiedä miksi) ja nyt siihen tuli oiva tilaisuus, kun valikoituihin ravintoloihin kyseinen tuote on rantautunut. Pullo oli jo etukäteen niin suosittu, että nettikaupoistahan se hävisi hetkessä ja kotimaahan rantauduttuaan Alkon erikoismyymälään se keräsi muutaman kymmenen hengen maanantaijonon, jota ohikulkijoiden oli hauska hämmästellä. Pieni 24 pullon erä ei kovin pitkälle riittänyt, mutta omani nappasin sijalta 14 noin kymmenen minuutin jonottelulla. Aluksi, en edes ajatellut tuota hakea, koska luultavasti tuota tulee jatkossa uusia julkaisuja, mutta lopulta ajattelin, että olisi kiva napata ensimmäistä erää kaappiin.

Kyseisen pullon nimi juontaa tarinasta, jonka mukaan piru vieraili Bowmoren kirkossa. Kirkko on legendan mukaan pyöreän muotoinen, jotta paholainen ei voisi piileksillä kulmilla. Joskus muinoin paholainen havaittiin ja sitä jahdattiin Bowmoren varaston porteille, jossa se katosi näkymätömiin. Etsinnöistä huolimatta sitä ei koskaan löydetty ja niin ajateltiin, että paholainen karkasi Bowmoren tynnyrissä, joita tuolloin oltiin täyttämässä ja lastaamassa pääsaarelle. Näin siis tarinoiden mukaan.

Nimen ja tarinan lisäksi kyseinen viski omaa tietyt faktat. Kuten eräs toinen Bowmoren small batch -sarja, tämäkin on pienessä erässä julkaistu (6000 pulloa) tynnyrivahvuinen, värjäämätön ja kylmäsuodattamaton viski. Viski on kypsytetty koko 10-vuotisen kypsytyksensä ajan first fill -sherrytynnyreissä, josta se on saanut mukavasti väriäkin. Tuote julkaistiin maailmalla juuri ennen halloweenia lokakuussa 2013. Maailmalla tällä oli hintaa n. 50 puntaa, mutta täällä kotimaassa saimme maksaa päälle hieman veroja ja hintaa kertyi lopulta 80e ja risat. Mielestäni hyvin maltillisesti hinnoiteltu. 
Mainitaan vielä, että pk-seudulla tätä on nyt saatavana ja vieläpä erikoishintaan ainakin seuraavista paikoista:

William K (Annankatu 3)
Kaivopihan Dubliner
Kitty’s Public House
Pub Angleterre

Bowmore 10yo The Devil's Casks, 56,9% small batch release 2013

T: Vahvaa ja turpeista sherryisyyttä. Sherryisyys on mukavan vahvaa, nahkaista sekä tumman ja kuivan hedelmäistä. Lisäksi löytyy ratapölkkiä ja karpaloa. Sherryn ja turpeen mukana öljyistä merellisyyttä suolan, levän ja mentholisuuden merkeissä. Marjaisaa suklaisuuttakin läsnä. 

M: Turpeisen ja savuisen Bowmoren alku. Mintun höystämää savua ja turvetta, suolaa ja levää. Tätä makeuttaa kuitenkin sherry ja tuo lisäulottuvuutta. Sherryisyys ei tee tästä kuitenkaan kovin makeaa. Suutuntuma on hyvänlainen, hieman raskaampi ja paksumpi. Jälkimaussa sherryisyys näyttelee isoa roolia. Tummaa puuta, nahkaa, kuivia hedelmiä ja vanhaa tynnyriä. Lopussa tulee happamuutta ja kuivuutta. 

Nuorehkon iän huomaa, mutta kyllä tässä hyviä aineksia on ja on tämä mukavan monipuolinen ikäisekseen. Samankaltaista pientä räväkkyyttä kuin Tempestissä. Ensimaistamalta ihan hyvää, ei ihan niin hyvää kuin maistamani Springtide.

Punainen pahis

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti