08 kesäkuuta 2015

Hazelburn CV ja 10yo Rundlets & Kilderkins

Campbeltownin tisleitä kaatuu kaksinverroin lasiin ja tällä kertaa otetaan niitä savuttomia versioita – Springbankin kolmeen kertaan tislattua turpeetonta tislettä, jota myydään Hazelburnin nimellä. Eipä ole pahemmin näitä käynyt lasissa, sillä ei näitä (OB) ole kovin montaa sorttia saatavillakaan. Vuonna 2014 Springbank tislasi n. 130000 litraa tislettä, josta vain 10% oli Hazelburnia. 

Hazelburn on Springbankin brändeistä nuorin, sitä tislatiin ensimmäisen kerran vuonna 1997. Vuonna 2005 markkinoille ilmestyi ensimmäinen tislaamopullote, joka oli iältään kahdeksan vuotiasta. 6000 pulloa kyseistä viskiä myytiin loppuun parissa viikossa. Kova suosio siis. Hazelburn tisle kypsytetään yleensä sherry- ja bourbontynnyreiden yhdistelmänä. Nimensä Hazelburn on saanut edesmenneen Campbeltownilaisen tislaamon mukaan. 

Hazelburn CV on vastaavanlainen pullote kuin Springbank CV ja Longrow CV, eli se koostuu eri-ikäisistä tisleistä, eikä siinä ole ikämerkintää. Pullote julkaistiin vuonna 2010.

Rundlets & Kilderkinsiä on nähty myös kaikilta Springbankin tuotemerkeiltä – Springbank Rundlets & Kilderkins ilmestyi vuonna 2012, Longrown 2013 ja otsikon Hazelburn 2014. Viskit on kypsytetty kymmenen vuoden ajan 60- ja 80-litran tynnyreissä (Rundlets & Kilderkins), joissa kypsyminen tapahtuu huomattavasti nopeammin suuremman puupintakosketuksen vuoksi. Hazelburn Rundlets & Kilderkinsin pullotusmäärä oli 12000 pulloa. 


Hazelburn CV, 46%

Tuoksusta tulee öljyinen ja nuori maltaisuus esille. Vihreää viljaisuutta ja omenaa. Toffeeta ja kevyttä sherryvivahdetta. Lasiajan jälkeen aavistus hunajaa. Maussa makeaa viljaisuutta, joka on nuorekasta ja öljyistä. Kevyt sherryisyys, joka on tuoreiden hedelmien sävyistä. Hyvin kevyesti merellisyyttä. Jälkimaussa vaniljaa, vihreitä ja keltaisia omenoita, sekä nuorta maltaisuutta. 


Hazelburn 10yo Rundlets & Kilderkins, 50,1%

Tuoksu on makeampi ja raikkaampi kuin edellisessä. Runsaammin vaniljaa ja tammen tuomaa mausteisuutta, josta kookos tulee selkeimmin. Ei niin öljyinen, vaan kuivemman oloinen. Samaa keltaista omenaisuutta. Maku on runsaampi ja voimistuu nätisti alusta keskivaiheille. Runsaasti vaniljaa, inkivääriä, hieman valkopippuria ja kuivempaa maltaisuutta. Sitruksia ja omenaa. kevyt metallisuus. Jälkimaussa vaniljaisuus saa mukaansa kukkaisuutta ja hunajavahaa. 


Selkeä ero näiden kahden välillä. CV on öljyinen ja nuori mallasviski, kun taas 10yo R&K on kypsempi ja mausteinen. Minusta Rundlets & Kilderkins vie tarjoaa näistä selkeästi enemmän. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti