01 kesäkuuta 2015

Ardbeg Perpetuum ensimaisto @ Ardbeg Day 30.5.2015


Ardbeg-päivää vietettiin lauantaina 30.5.2015, jolloin kymmenet kiinnostuneet maistelijat kokoontuivat Helsingissä Bar Havenissa kahdelta iltapäivällä. Ohjelmassa oli kevyttä aktiviteettia, mutta se mielenkiintoisin juttu oli päästä maistamaan Ardbegin uutuutta, Perpetuumia. Kyseinen viski päätyikin kouraan melko pian ja rinnakkainmaisteluun saatiin mukaan Ardbeg Day 2012 pullote. 


Ardbeg Perpetuum, 47,4%. Ensinuuhkaisu hieman pelästytti, sillä ensimmäisenä nenääni tuli kuminen savu. Kumisuus oli sitä tuttua sherrykumisuutta, joka tässä muistuttaa myös poltettua kumia. Onneksi tämän lisäksi tuli makeaa raikasta savuisuutta ja maltaisuutta. Tuoksu muistuttaa paljolti peruspullotteen TENin tuoksua, mutta kumisuus rokottaa kokonaisuutta, ainakin minun mielestäni. 

Maku alkoi hyvin pehmeänä ja kesynä. Makeaa ja maltaisen öljyistä savuisuutta, joka kuivahtaa melko pian. Mukana kevyttä mentholia. Puolivaiheissa tulee miellyttävää pippurisuutta ja loppua kohden vaniljaista makeutta. Myös maussa ollaan hyvin lähellä TENiä ja tulee mieleen, että tästä viskistä varmasti suurin osa on ihan sitä itseensä, TENiä. 


Perpetuum vs. Day 2012
Ei siis missään nimessä huono, mutta kun hinta on kuitenkin sen 100€ liepeillä, niin herää kysymys, miksi ostaisin tämän kolmen TENin sijaan? Tai yhden TEN-pullotteen ja yhden Uigeadailin sijaan? Asia on niin, että mikäli tykkää pitää kaapissa montaa erilaista viskiä ja viskiharrastuksessa on sellaista pientä keräilymäisyyttäkin, niin silloinhan tämä on ihan perusteltua. Mutta mikäli maku on se ainoa kriteeri, niin silloin en tätä voisi suositella minkään tämänhetkisen Ardbegin peruspullotteen edelle. Sain muuten juuri tiedon, että tätä pulloa tulee 1260 kpl Alkoon. Eli ei luulisi heti loppuvan kesken. 

Ardbeg Day jatkui Havenin jälkeen Punavuoren Ahvenessa, jossa tarjolla oli pientä purtavaa ja Ardbegin Alligatoria. Olikin mielenkiintoista päästä vertaamaan yhtä 2000-luvun suosikkiartuistani tähän uuteen tulokkaaseen. Myös TEN pääsi Perpetuumin viereen ja uusintamaistot vahvistivat alkumietteet. Kaikki kolme pullotetta, TEN, Alligator ja Day, maistui paremmalta omaan suuhuni. 

Ahvenessa tuli vietettyä muutama tunti, jonka jälkeen matkasin ystäväni kanssa Bier Bieriin. Bier Bierissä lasii kaatui muutamat oluet, joista mielenkiintoisimmiksi osoittautui Hiisi/Donut Island Broken Bones, joka oli hämmästyttävän kotimaustekurkkuisen tuoksuinen. Tai siis oikeastaan sen mausteseoksen tuoksuinen. Maussa oli myös runsaasti samaa mausteisuutta, mutta tietyllä tavalla tämä maistui tällä kertaa kohtalaisen hyvin. Lieko syy siinä, että pidän kotitekoisesta suolakurkusta? Itse tapahtuma oli oikein hyvin ja asiallisesti järjestetty. Suuri kiitos järjestäjille.

2 kommenttia:

  1. Hei, haluan ehdottomasti osallistua seuraavaan Ardbeg-päivään. Milloin se on??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ardbeg-päivä on aina samoihin aikoihin toukokuun lopulla. Tarkkaa päivämäärää en tiedä, mutta asiasta uutisoidaan yleensä hyvissä ajoin - kannattaa seurata esim. Ardbegin kotisivuilta.

      Poista