30 lokakuuta 2015

Alkosta: Põhjala Must Kuld ja Taara Avita!


Virolainen Põhjala-panimo tuli Alkon valikoimiin syyskuun alussa. Itse tutustuin panimon tuotantoon vuosi takaperin muutaman vahvasti humaloidun version voimin, mutta se ei silloin erityisiä vaikutuksia tehnyt. Nyt on kuitenkin hyvä tilaisuus korjata asiaa, kun Alkon tilausvalikoimasta tilasin Must Kuldin (4,99€) ja Taara Avitan (5,99€).

Must Kuld on Imperial Stout, jonka valmistuksessa on käytetty perusaineksien lisäksi laktoosia (maitosokeria). Maltaina Pale-, Munich-, Cara pale-, Crystal 50-, Crystal 150-, Crystal 200-, Carafa special- ja chocolate-maltaita. Humalapuolelta löytyy Magnum ja Goldings. IBU 45. Tyylikäs etiketti ihme hässäkällä....Taara Avita! on puolestaan Cellar Series-sarjaan kuuluva olut, jonka jujuna on kypsytys Martiniqueläisissä rommitynnyreissä yli kuuden kuukauden ajan. Nimi Taara Avita tulee virolaisten palvovasta jumalasta ja tarkoittaa Taara, auta. Huutoa käytettiin mm. sodassa. 

Tässäkin kunnon läjä maltaita – Munich, Cara Pale, Cara 50, Cara 100, Cara 150, Cara 200, Cara 300, Carafa T-2 Special, Chocolate ja Black. Lisäksi on käytetty turpeistettua mallasta, kauraa ja demerara-sokeria. Humalina Magnum, Bramling Cross, Cascade, Goldings ja Northern Brewer. IBU 55.


Põhjala Must Kuld, 7,8%

Tuoksu kuiva ja pahteisen maltainen. Tummaa espressoa, tummaa suklaata ja taatelia. Humalat tuntuu paahteen seassa. Lakritsia ja miedosti havuisuutta. Kevyesti maanläheistä maltaisuutta.

Maussa paahteisuus ja maltaisuus sovussa. Kuiva yleistuntuma, muttei suuta supistava. Humalat sopivalla tasolla, eikä greipin katkeruus ota liikaa showta haltuun. Tummaa kahvia, raakaa kakaota ja lakritsia. Suutuntuma täyteläinen. Jälkimaussa vahva kaakaojauhoisuus (raakakaakao), tummaa sokeritonta suklaata ja kevyt kahvisuus. Mieto suklaarahkainen happamuus lopussa.Põhjala Cellar Series - Taara Avita!, 10,8%

Tuoksussa selkeä tumman rommin ruokosokerinen vivahde, jossa myös appelsiinista hedelmäisyyttä. Miedommin paahteinen kuin edellinen. Samaa tummaa espressoa, muscovadosokeria ja kuivattuja hedelmiä. Tummaa suklaata. Lämmetessä paranee.

Maku viileämpänä hieman karhea ja raaka. Lämmetessä aromikkuus pääsee oikeuksiinsa – tummaa suklaata, kevyesti raakaa kaakaota ja suklaataikinaa. Suutuntuma täyteläinen ja puolikuiva. Yleisolemus makea ja lämmittävä. Jälkimaussa tumma kaakao, kevyt tumma rommi ja maltaista makeaa leipää. Ei niin vahvasti romminen, kuin oli Prairien rommistoutti.Molemmat oikein hyviä makeahkoja stouteja, joista on hieman vaikea valita kumpi on parempi. Ehkä Must Kuld vie hienoisen voiton jos on pakko valita parempi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti