06 lokakuuta 2015

Sierra Nevada Hop Hunter ja Hoptimum

Onko humalajano? Alko tarjoaa tilaisuuden nestemäisen humalan nauttimiseen, mutta varsinainen humalapommi piti hakea Ruotsista asti – Hoptimumia löytyi Systembolagetista hyllytavarana alle viiden euron hintaan. Jos kuitenkin tyytyy hieman hillitympään humalaan on vaihtoehto tarjolla Alkon tilausvalikoimasta – Hop Hunter listautui juuri saataville hintaan 4,48€.

Itse naukkasin ensimmäisen Hop Hunterin Ravintola Kaislassa, johon sitä tuli jo elokuun alkupuolella. Kyseisessä oluessa käytetään uudenlaista humalointitekniikkaa – tuoreet märät humalakukat höyrytislataan, jonka ansiosta väitetään saavan ennennäkemättömän tuoretta humalointia olueen humalaöljyn muodossa. Eikä siinä vielä kaikki; tämän lisäksi olut kokee vielä torpedohumaloinnin (kuivahumalointitapa, joka saanut nimensä terässammion muodon mukaan). Humalina Cascade, Centennial, Columbus, Tomahawk ja Zeus. Aikamoista, mutta IBUt on silti maltilliset 60. Seuraavat pullot on tulossa, sillä pistin juuri tilauksen Beers of the Worldin kautta.Hoptimum on sitten jo kauempana hillitystä humaloinnista – humalina Magnum, Simcoe, Citra, Chinook ja jonkinlainen kokeiluasteella oleva humala (nimetön vielä?). IBUt 100. Rungosta löytyy Pale-, Golden Promise-, Munich- ja vehnämaltaita. Alkoholipitoisuuskaan ei ole tässä heikoin lenkki, sen takaa 10,4% ABV. Aika massiivisesta ipasta on siis kyse.Sierra Nevada Hop Hunter, 6,2%

Tuoksu runsaan ruohoinen (kuivaa ruohoisuutta) ja havuinen. Öljymäinen humaluus tulee mieleen. Kevyesti karamellisuutta ja sitruunaa. Miedosti kirpeää hedelmää.

Maussa humaluus on paljon miedompaa. Tuoretta kuivaa ruohoisuutta ja raikkaampaa hedelmäisyyttä. Ajan kanssa kuivuutta ja hedelmää. Sitruunaa, havuisuutta ja kevyt maltaisuus. Mukavan juotava. Ei erityisen voimakkaasti humalainen, mutta hyvin tuoreen oloinen. Sierra Nevada Hoptimum 2015, 10,4% (05.15/05.16)

Tuoksusta huokuu humaluus kirpeänä, havuisena ja hieman pistävänä kemikaalisuutena. Alta tulee double ipan tuhti toffeinen ja karamellinen maltaisuus. Jotakin mausteisuutta, joka muistuttaa maustepippuria ja yrttiä.

Maussa iskee havunneulaset, pihka ja pistävän yrttinen humaluus täysillä heti alusta. Greippistä raskasta ja öljyistä humalaa piisaa ja vasta puolivälissä suullista alkaa karamellinen maltaisuus nousemaan. Tämä maltaisuus jää loppumakuun, jonka seurana katkera humaluus. Vähän kuin pihkaisia havunneulasia pureskelisi. Luulisi riittävän humalahakuiseen nälkään, minulla humala vie liikaa roolia, humalanälkäiset tästä kyllä villiintyy! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti