08 elokuuta 2015

The Balvenie by David Stewart @ Hotel Kämp Helsinki 7.8.2015

Takana on yksi hienoimmista maistelutilaisuuksista mitä olen kokenut. Ei pelkästään siksi, että kattauksesta löytyi upeita viskejä, vaan myös siksi, että tastingin vetäjä sattui olemaan yksi viskialan kokeneimmista mestareista – ladies and gentlemen, may i present to you, Malt Master David Stewart. Paikaksikin oli valittu arvokkaasti hotelli Kämpin Peilisali, jonka jälkeen innokkaimmat jatkoivat vielä viskibaari Bob Barleyn päättäjäisiin.

David Stewart aloitti työt Balveniella ollessaan 17-vuotias, eli jo vuonna 1962. Meikäläinenhän ei ollut tuolloin vielä edes pilke isäni silmäkulmassa. David on tehnyt käsittämättömän yli 50 vuoden uran alalla. Tuossa ajassa on ehtinyt mm. nuuskimaan yli 400 000 viskitynnyriä ja ansaitsemaan isoja tunnustuksia kuten Icon of Whisky vuonna 2009. Tapahtumassa jaetun tietolehtisen mukaan David nuuskii (tai nuuski) keskivertopäivänä noin 30 tynnyriä. Uusi viski vaati puolestaan noin 300 tynnyrin nuuskimista. Kun tavallisen pulliaisen työ saattaa joskus maistua puulta, niin Davidin työ saattoi ainakin joskus tuoksua puulta, kirjaimellisesti.



Hetken kerkesin hulppeaa Peilisalia pällistelemään ennen kuin David aloitti historioinnin itsestään ja Balveniesta. Hyvin mielenkiintoisen alkupuheen jälkeen aloitettiin maistelu joukon tunnetuimalla viskillä, eli The Balvenie 12yo DoubleWoodilla (40% ABV). Tämä oli pitkästä aikaa hyvinkin miellyttävä ja makoisa viski. Tuttu hunajamaltiasuus ja pehmeys löytyi edelleen. DoubleWood julkaistiin markkinoille vuonna 1993. David kertoi tämän olevan kypsytetty 12 vuotta ex-bourbontynnyreissä, jonka jälkeen viski viimeistellään noin 6-10 kuukauden ajan enstisissä sherrytynnyreissä (keskimäärin 9kk).

12-vuotiaan jälkeen oli luonnollisesti tämän isoveljen aika, The Balvenie 17yo DoubleWood, 43%. Tämä on nuoremman versionsa jatke, jota on siis kypsytetty 17 vuotta ex-bourbontynnyreissä ja viimeistelty noin yhdeksän kuukautta ex-sherrytynnyreissä. Tämä oli hiukan kovempi ja pistävämpi kuin 12-vuotias ja omasi kuivemman olorosomaisen tuoksun. Ei ehkä hintansa väärti, kun miettii mitä jo 12-vuotias tarjoaa alta puolet isoveljensä hinnasta.


Tuplapuiden jälkeen siirryttiin erilaiseen finistelyyn, kun kolmannesta lasista maisteltiin The Balvenie 21yo PortWood 40%. Tämä tuli markkinoille vuonna 1995 ja on edellisten tyyliin Davidin kehittämä. Viski on varsinaisen kypsytyksen jälkeen viimeistelty entisissä Tawny-portviinitynnyreissä. Tynnyrit tulevat tähän Speyside Cooperagelta. Tämä on mielestäni ollut aina maistuva, muttei koskaan vinyt jalkoja alta. Tämäkään kerta ei poikkeusta tehnyt. Edellisen sherryvaikutteet ovat nyt enemmänkin punaista makeaa viinisyyttä. Tosin hyvin integroituneena.

The Balvenie Tun 1509, 47,1% (batch #1) maisteltiin neljäntenä viskinä. Tämä uutukainen korvasi yhdeksän erää julkaistun Tun 1401:n vuonna 2014. Nuorimmat viskit tässä 8000 litraa vetävässä naittosammiossa ovat 21-vuotiaita ja suurin osa viskistä on tislattu 70- ja 80-luvulla. Tässä vattauksessa on yhteensä 42 tynnyriä ja vanhin viski taisi olla jopa yli 40-vuotiasta. Harmi kun hinnat näillä pulloilla liikkuu muutamissa sadoissa. Tämän tuoksu oli alkunelikosta paras. Mausta löytyi jo muutakin kuin hunajaa, maltaita ja viiniä. Nyt saatiin jo kanervaa, herukkaa ja kukkaisuutta.


Vaikka edellinen Tun 1509 olikin jo hieman poikkeavampi perusrangesta, varsinaisiin harvinaisuuksiin päästiin korkkaamalla The Balvenie 1974/2000 25yo Single Barrel (#10145), 46,9%. Tämä oli Davidin lempitynnyrityylissä (ex-bourbontynnyri) kypsytetty 25:n vuoden ikäinen yhden tynnyrin tuotos. Melko harvinaista tavaraa. Ennen tätä olin maistanut vain yhden (linkki julkaisun lopussa) vuosikerta-Balvenien. Tämä oli jo hyvin poikkeava edellisistä, vaikka samaakin löytyi – vaniljaisempi, syvempi ja voimakkaampi. Hieno vaniljainen tammisuus.

Viskipäivän osaltani päätti harvinainen The Balvenie 40yo 48,5% (batch 5). Tähän viidenteen erään kyseistä 40-vuotiasta viskiä on kerätty kolme ex-bourbontynnyriä ja kolme sherrybuttia, jotka David Stewart on valinnut. Vahvoja sherryisiä vaikutteita, jossa suklaa ja marjaisuus hienosti sovussa. Hemmetin hyvä viski. Salissa nohevin pääsi korkkaamaan pullon auki ja sai itselleen "skidisti" isomman annoksen. Lucky him.



Tastingin jälkeen oli muutamia yleisökysymyksiä ja vapaata seurustelua samalla kahvitellessa. Tarjoilut oli kohdillaan, kun kahvittelun kera sai myös lohileipää. Harmi kun itse jouduin poistumaan hieman nopeammin ja seurusteluaika jäi hyvin lyhyeksi. Tämä oli kuitenkin todellä hieno tasting, kiitos siitä Davidille ja järjestäjille. Tapahtumassa kirjatut nootit tässä vielä sellaisenaan:

The Balvenie 12yo DoubleWood, 40% 

T
uoksu maltainen, hieman kirpeän hedelmäinen ja hunajainen.
Maku on pehmeän hunajamaltainen ja miedosti kukkainen. Sherrystä tulee maitosuklaata ja kuivattuja hedelmiä. Mausteinen. Pitkästä aikaa maisto ja on aika mukava. Kermaisen pehmeä.


The Balvenie 17yo DoubleWood, 43%

Tuoksussa selvä oloroso-sherryn vivahde – kuiva ja hyvin miedosti kuminen. Hedelmäisyys kypsempää ja kirpeämpää kuin 12-vuotiaassa. Hiukan pistävää maltaisuutta.
Maku on kirpeämmän hedelmäisempi ja tanniinisempi kuin 12-vuotiaassa. Toffeeta, kermakaramellia ja maltaisuutta. Mieto saippuaisuus. Pistävämpi ja voimakkaampi kuin 12yo.



The Balvenie 21yo PortWood 40%
Tuoksu samankaltainen kuin 17yo, mutta oloroson kuivuus vaihtunut makeampaan viinisyyteen. Portviini on kuitenkin aika hillittyä. Hunajainen maltaisuus on tässäkin esillä.
Maussa alkuun 12-vuotiaan kaltaista kermaista pehmeyttä, jossa nyt myös miedosti punaista viinisyyttä. Jälkimaussa tulee portviinille ominaista hapanta marjaisuutta ja suuta nipistävää tuntua (tanniiinit?).


The Balvenie Tun 1509, 47,1% (batch #1)

T
uoksussa harpataan astetta syvempään. Maltaisuus ei ole nyt niin esillä, vaan tilalla on kanervaa, tummaa sherryä, karamellisuutta ja miedosti mokkaa. Alkunelikosta paras tuoksu.
Maussa on kuivaa hedelmäisyyttä, kanervaa ja kukkaisuutta. Etenkin jälkimausta tulee mieleen japsiviskien kukkaisuus. Voimakkaampi makuprofiili kuin edellisissä.



The Balvenie 1974/2000 25yo Single Barrel (#10145), 46,9%

T
uoksu on erilainen muista. Herukkaisuutta ja kanervaista syvyyttä. Tietynlaista karkkisuutta ja kukkaisuutta. Kilpailee edellisen kanssa parhaasta tuoksusta.
Maussa raikkaampaa hedelmäisyyttä ja kukkaisuutta. Aavistus ruohoista maltaisuutta. Tammen vaikutus tuntuu toimivan ja tuo "vanhaa" vaniljaisuutta. Kevyt herukkaisuus. Myös voimakkaampi kuin kolme ensimmäistä.


The Balvenie 40yo 48,5% (batch 5)

Tuoksussa syvää tummaa ja hedelmäistä sherryisyyttä. Vahvaa tummaa hunajaa ja nätisti tammisuutta. Punaviinimarjaa ja herukanlehteä. Kompleksinen tuoksu.
Maussa tulee samoja elementtejä. Iän tuntee ja maistaa. Syvä kompleksisuus jossa upea tammen ja sherryn liitto. Punaista hunajaista marjaisuutta ja maitosuklaata. Pehmeä ja voimakas samaan aikaan. Kyynel kuinka hyvää. Yllättävän raikas ikäisekseen.




Laitoin nämäkin paremmuusjärjestykseen:

1. The Balvenie 40yo *****
2. The Balvenie Tun 1509 ****
3. The Balvenie 1974/2000 ****
4. The Balvenie 21yo PortWood ****
5. The Balvenie 12yo DoubleWood ***
6. The Balvenie 17yo DoubleWood ***

Tsekkaa myös joulukuussa 2013 maistetut kuusi Balvenieta, joissa mukana 1978 Vintage ja 30yo.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti