29 lokakuuta 2014

VYS Iäkkäät harvinaisuudet, osa 10: Springbank

"Hei, voisin osallistua kyseiseen tastingiin, kiitos. Hei peruisin osallistumiseni akuutin työkeikan vuoksi, pahoittelut. Hei, tulin sittenkin." Näin meni viimeisimmän maistelutilaisuuden alku, vähällä oli jäädä springerit maistamatta. Onneksi näin ei kuitenkan käynyt, sillä olen yksi niistä jotka kyseisen tastingin perään on huudellut.

Iäkkäiden harvinaisuuksien osassa 10 päästiin maistelemaan pullotusvuodeltaan jo seniori-Springbankeja, sillä suurin osa näistä lepäili pullossa jo ennen kirjoittajan syntymää. Itselleni kyseinen harvinaisuuksien tilaisuus oli neljäs, mutta oli joukossa kaikki kymmenen iäkkäiden harvinaisuuksien tastingiä läpikäynyt henkilö ja tilaisuuden alkuun hänelle myönnettiinkin hieman tunnustusta aktiivisuudestaan ojentamalla diplomi ja VYS-standaari. Omia aikaisempia osallistumisiani Lagavulinista, Highland Parkista ja Ardbegista pääset tsekkaamaan täältä.

Paikka tilaisuudelle oli sama kuin viimekertaisella Ardbeg-tastingillä, eli ravintola Carelian juhlakellari, Helsingissä. Nyt kahden maistelutilaisuuden jälkeen alkaa tuntua siltä, että kyseinen paikka on aika jees. Viihtyisä ja tunnelmallinen ja tällä kertaa ei ollut ensimmäisen kerran trafiikkia lainkaan. Uskon että kyseinen paikka ajaa hienosti asiansa jatkossakin. Ainoa miinus itselleni on haastava valaistus kuvaamisen kannalta. Tähän toki saa rahalla ratkaisuja, jos pistää ylimääräisen tonnin uuteen valovoimaisempaan objektiiviin. Viimeksi oli mukana 1.4-aukollinen lasi, kun tällä kertaa otin 2.8:n ja alkoi olla kyllä turhan pitkät valotusajat. Toki salamalaitekin löytyisi.....mutta eihän tämä valokuvausblogi ollutkaan ;)

Alkuseurustelujen ja diplomin jaon jälkeen Kyrö Distillery Companyn (KDC) toimari Miika Lipiäinen piti meille pienen esittelyn omista kokemuksistaan Springbankin tislaamosta, jossa KDC:n tislaustaitoja ym. on hiottu "työssä oppimisella". Mielenkiintoista oli kuulla kokemukset ja tarinat.Miikan raporttien ja kertomusten jälkeen Jarkko otti tuttuun tapaan ohjakset käsiinsä ja johdatti Springbankin tastingin läpi.  Maisteluun valikoituneet nautiskeluaineet olivat yllä olevan listan mukaiset ja homma lähti liikkeelle kahdeksanvuotiaasta 1980-luvulla pullotetusta tuotteesta. Tätä seurasi kolme 1970-luvun ns. pear shape -pullottetta (päärynäpullot), jota Springbank käytti yleisesti 1970 luvun pullotteissaan. Näiden alkoholivahvuudesta ei ollut kirjallista näyttöä, mutta taustatöiden jälkeen on vahva epäilys 43% alkoholivahvuudesta. Viimeisenä listalta maistettiin tynnyrivahvuinen kymppivuotias, joka oli aloitusviskin lailla pullotettu 1980-luvulla.


Springbank 8yo bottled 198x, 43%

T: Löydän tästä samaa herukkaista lehtisyyttä ja mietoa pölyisyyttä kuin joistain muistakin vanhoista (kauan sitten pullotetuista) viskeistä. Mustaviinimarjaa ja petrolista mallasta. Maltaisuus on öljyisen aromikasta. Turpeisuus on piilossa. 

M: Suutuntuma on aika liukas. Vaniljaista ja miedon paahteista tammisuutta. Mietoa pippuria ja mineraalisuutta. Tuoksu lupaili enemmän. Maltaisuus tuo tämän ikää esille, ollen nuorekasta. Ei kovin pitkä. 
Springbank 12yo bottled 197x, 43%

T: Tämä on iäkkäämmän tuntuinen kuin edellinen. Vielä enemmän herukkaa ja pölyistä lehtimäisyyttä. Tummaa vanhan (hyvän) sherrytynnyrin tuomaa aromikkuutta. Mustaviinimarjaa ja samaa mietoa petrolisuutta kuin edellisessä. Vihreän omenaisen hedelmäinen ja kevyen mokkainen, sekä hunajaisen sherryinen. Turve on tässäkin hyvin ujoa. Hieno tuoksu. 

M: Tervaista ja herukkaista ensivaikutelmaa. Mustaviinimarjan lehtiä. Mineraalista merellisyyttä. Voimistuu mukavasti ja on monimuotoinen. Sherry tuntuu vähemmän kuin tuoksussa mutta tuo tummuutta ja makeutta. Oikein hyvä. Springbank 15yo bottled 197x, 43%

T: Samankaltainen kuin 12yo, mutta hieman tummempi ja lämpimämpi aromeiltaan. Makeaa hunajaa ja vahamaisuutta on enemmän. Samaa omenaista hedelmäisyyttä, jonka lisänä myös sitruunaa. Sherry on kauniin kuivan rusinaista ja mokkaista. 

M: Huh. Yllättävän ytimekäs. Samaa mineraalisuutta kuin edellisessä. Tummempaa makeutta ja ehkä hiukan enemmän tervaturpeisuutta. Hiukan metallisuutta. Punaisempaa ja hunajaisempaa marjaisuutta. Jälkimaku tosi kiva ja pitkä. Springbank 21yo bottled 197x, 43%

T: Myös samaa iäkkään viskin tuntua. Mystistä pölyisyyttä, joka on hiukan petrolinen, mustaviinimarjainen ja vahamainen. Sherryisyyttä, joka tuo mokkaisia ja nahkaisia aromeja. Turve on piilossa ja hieman salmiakkista. Hedelmäisyys on trooppista. Paras tuoksu näistä. 

M: Oi oi. Nyt on hyvää. Maku lunastaa tuoksun odotukset. Herukkaa, viinimarjalehteä, hunajaista vahaa ja hentoa nahkaisuutta. Päärynäisyys on hienoa. Oikein tasapainoinen ja syvä. Ikä on tuonut kauniisti tynnyrin ominaisuuksia.Springbank 10yo bottled 198x, 57%

T: Tämä onkin hieman erilainen kuin edellinen. Tervainen turpeisuus onkin nyt savuisempaa ja suolaisempaa. Ylipäänsä aromimaailma on ehkä hieman nykypäiväisempi. Suolaista ja merellistä maltaisuutta ja hieman yrttisyyttä. Enempi Longrown suuntaan. 

M: No nyt posahti pommi. Voimakas (räjähtävä), turpeisempi ja puhtaampi. Vaniljaisuutta ja mentholia, jonka seassa tervapastillia. Vesi avaa makeaa savuisuutta ja tuo lisää mentholia.
Voimakas, savuinen ja tiukka.
Jos näistä jonkinlaisen yhteenvedon tekisi, niin näiden erilaisuus nykypullotteisiin jäi mieleen. Näissä ei ole samanlaista öljyisyyttä ja turpeisuuskin on miedompaa ja tervaisempaa. Kaikissa oli marjaisuutta ja viinimarjan lehtimäisyyttä. 

Erityismaininta viidennestä viskistä: kestää vettä uskomattoman hyvin. Tutui että maku vain paranee ja paranee. Tietyssä vaiheessa en enää tiennyt oliko lasissa enemmän vettä kuin viskiä. Hyvä esimerkki, että vedellä kannattaa säätää viskiä. 


Tasaisuudesta huolimatta, oma ranking järjestyi oheisesti:

1. Springbank 21yo bottled 197x, 43%
2. Springbank 15yo bottled 197x, 43%
3. Springbank 12yo bottled 197x, 43%
4. Springbank 10yo bottled 198x, 57%
5. Springbank 8yo bottled 198x, 43%

Ja muiden mielestä homma meni äänestyksen järjestämänä näin:

1. Springbank 15yo bottled 197x, 43%
2. Springbank 21yo bottled 197x, 43%
3. Springbank 10yo bottled 198x, 57%
4. Springbank 12yo bottled 197x, 43%
5. Springbank 8yo bottled 198x, 43%


Seuraava iäkkäät harvinaisuudet, järjestyksessään 11., järjestetään 29. marraskuuta. Teemana japanilaiset Kar... koolla alkavat viskit. Varmaan saadaan vähintään yhtä mielenkiintoinen maistelu. Kiitos näistä järjestäjille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti