12 lokakuuta 2014

Nyt blogikirjoittaja vastaa kohuun: "Hyvä rauhoittua hieman"

Koska todennäköisesti kolmannelta osapuolelta (mushimalt ja Jaskankaljat) ei tulevassa viranomaisselvityksessä kysellä tapahtumien kulkua, ajattelin kertoa sen näin vapaaehtoisesti itse. Koitan vastata samoihin kysymyksiin joita julkisuudessa on esitetty, sekä myös niihin muihin, joita on sosiaalisessa mediassa jaeltu ja twiittailtu. Liioittelematta, väärentelemättä ja mutkittelematta, niin kuin itse sen koimme.

Todennäköisesti tämä "viskigate" sai alkunsa tässä blogissa julkaistun kirjoituksen jälkeen, jota lähdettiin jakamaan sosiaalisessa mediassa vauhdilla. Lopullinen kipinä viskigatelle oli Helsingin Sanomien julkaisu, johon oltiin haastateltu minua (Nikolas), JaskanKaljat -blogin kirjoittajaa ja Olut Expo -tapahtuman järjestäjää. Syy, joka alkuperäiseen blogikirjoitukseeni johti, oli puolestaan jo tapahtunut. Lyhyesti sanottuna: viranomainen puuttui yksityishenkilöiden blogien sisältöön.

Kerrataan tähän väliin vielä – mushimalt- ja JaskanKaljat-blogilla ei ole Olut Expo -tapahtuman järjestämisen kanssa mitään tekemistä. Nämä ovat puhtaasti harrastajablogeja, niiden mielipiteet, ilmaisut ja julkaisut ovat kirjoittajien omia, vapaasta tahdostaan kirjoitettuja.


Seuraavana lainattuja kysymyksiä ja vastaukset blogikirjoittajien näkökulmasta:

"Oliko virasto (AVI / VALVIRA) suoraan yhteydessä teihin?"

- Ei ollut. En ole ollut yhteydessä viranomaisiin lainkaan asian tiimoilta. Tapahtuman järjestäjä oli välittömästi yhteydessä minuun.

"Oliko kyse vain blogeissa olleesta logosta, vai oliko myös blogiteksteissä jotain kiellettyä?"

- Se kirje jonka viranomaiselta näin (AVI), ei sisältänyt yksityiskohtaisia ohjeita miten blogeja pitäisi "siistiä". Sen sijaan kirjeessä oli suoraan viitattu meidän blogeihin, että tapahtumaa mainostetaan näiden kahden blogin kautta. Tästä minulla on mustaa valkoisella. Ymmärsin myös, että AVI oli ollut yhteydessä tapahtuman järjestäjään (mahdollisesti useampaan otteeseen) ja ilmoittanut, että osassa tapahtuman logoja käytettiin edelleen viski-sanan sisältämää versiota, jota ei saanut käyttää, edes em. blogeissa.

Minulle (Nikolas) annettiin ymmärtää, että minun pitää poistaa blogista kaikki tapahtumaan liittyvät julkaisut, joiden otsikoinnissa, logoissa, tai muussa asiasisällössä mainitaan viski-sana. Eli Olut & Viski Expoa ei saanut esiintyä otsikoissa, logoissa, eikä viittauksissa.

Tapahtuman järjestäjä oli myös JaskanKaljat -blogiin yhteydessä ja sanoi, että aluehallintovirasto oli hänelle ilmoittanut, ettei blogissa saa käyttää tapahtumasta nimiversiota, jossa viski-sana on mukana (Olut & Viski Expo). JaskanKaljat -blogin Jaakko kysyi tapahtuman järjestäjältä tarkennusta mitä tulisi poistaa. Järjestäjä, Mikki Nyman, sanoi soittavansa tarkastajalle ja palaavansa asiaan. Hetken päästä tuli vastaus: "Poista kaikki tapahtumani logot sivuiltasi, sekä vaihda kaikki otsikot niin, että poistat viski-sanan pois." Näin me molemmat teimme tarvittavat toimenpiteet.

"Miksi sitten suostuit vaatimuksiin?"

- Koska en missään nimessä halua olla se henkilö, joka estää yhden niistä ainoista viski- ja oluttapahtumista mitä meillä Suomessa on. 
Jossakin vaiheessa minulle myös annettiin ymmärtää, että joudun mahdollisesti poistamaan kaiken tapahtumaan suoraan viittaavan sisällön. Tähän en kuitenkaan heti lähtenyt, vaan odotin lisäselvityksiä. Myöhemmin kävi ilmi, että tätä ei kuitenkaan vaadittu, vaan pelkät otsikoinnit, viittauksien poisto ja logot riitti. 

"Mitä olisi tapahtunut, jos te ette olisi suostuneet vaatimuksiin?"

- Minulle annettiin ymmärtää, että tapahtumalle ei olisi myönnetty anniskelulupia. Toisin sanoen, tapahtuma oltaisiin jouduttu perumaan ja järjestäjälle olisi luultavasti koitunu mittavat taloudelliset tappiot. 

"Miksi AVI ei ottanut yhteyttä suoraan bloggareihin, joiden sivuilla kielletty logo oli?"

- Vastuu ilmeisesti sysättiin järjestäjälle. Onko viranomaisella oikeasti valtaa puuttua yksityishenkilön blogin sisältöön?
Toisaalla kuitenkin "virkamies" vastasi: "He eivät ole osallisina lupaprosessissa". Nimenomaan, me emme ole osallisena järjestelyihinkään. 

"Onko tässä tapahtunut väärinkäsitys? Kuinka tällainen väärinkäsitys on voinut syntyä?"

- En usko. Tai on ja ei. Luulen, että asiassa oli hieman kommunikointivaikeuksia. Luulen myös, että viranomaiset eivät itsekään olleet ihan perillä, mitä saa tehdä ja mitä ei – ainakaan vielä silloin, kun oli tilanne päällä. Julkisuudessahan asia saattaa aina saada hieman "väriä pintaan". 

"Jäikö tässä vielä jotakin epäselväksi?"

- Jos tässä kohussa jotakin hyvää oli, niin se on huomio tälle alkoholilainsäädännölle. Onhan tässä jotakin outoa, jos tällain voi käydä. Minulle ainakin jäi hieman epäselväksi, voiko viranomainen vaatia yksityishenkilön muokkaaman kirjoittamiaan julkaisuja. Vaikka niissä viitattaisiin viskitapahtumaan. Tyrmistyttävää oli myös se, että jokin tapahtuma voitaisiin perua pelkästään sivullisen kirjoittajan vuoksi. 

Mitä tähän sanoo Suomen perustuslain 12 §, jossa turvataan jokaisen oikeus sananvapauteen? Missä menee viranomaisvalvonnan ja holhoamisen järkevyyden raja? Viimeaikaisista otsikoinneista päätellen, luulen että maan hallituksella ja edustajilla on vielä pohdittavaa alkoholilain suhteen. Tosin on tässä maassa tärkeämpääkin pohdittavaa kuin alkoholi, mutta jos siihen kulutetaan aikaa, niin kuluttaisivat ajan ja verorahat edes fiksusti.

"Hyödyittekö te tästä jupakasta rahallisesti?"

- Ei todellakaan. Ei rahallisesti eikä muutoinkaan. En ole hyötynyt rahallisesti tai materiaalisesti blogikirjoittelusta koskaan. Tämä on harrastus, työt on erikseen. 

"Mitä seuraavaksi?"

- En tiedä. Varmaankin koitan palata arkeen. Nyt on ollut aika hullunmylly. Kommentteja, kysymyksiä ja uutisia asiaan liittyen on tullut kuin sieniä sateella. Hyvä rauhoittua hieman. 

"Mikä on paras viski?"

- Laadukas, maukas ja kohtuudella nautittu viski!


4 kommenttia:

  1. No nythän Avi/Valvira ovat myöntäneet, että teidän kirjoittelulla blogissa ei ole mitään tekemistä Olut/Viskiexpo tapahtuman järjestämisen/sen anniskelulupien kanssa.

    Joten voitte nyt ihan vapaasti laittaa alkuperäisen tekstin takaisin viski-sanoineen/ tapahtuman ex-logoineen. Olutexpon järjestäjähän ei teille mitään korvausta maksa, joten mainostamistahan se ei ole. Ja yksityishenkilö saa kirjoittaa tapahtumasta mitä haluaa, se on viranomaisen virallinen kanta!

    VastaaPoista
  2. Voidaan miettiä, että jos tapahtuma keskittyisi oluen ja viskin sijasta pelkkään viskiin, olisi sen nimi Expo.

    VastaaPoista