28 toukokuuta 2014

VVF Whisky-live 2014 part I

Ilmoitus foorumilla, kiinnostunutta porukkaa kasaan, sampleja postiin ja tietty aika tiettynä päivänä. Tämän se vaati, nimittäin hiljattain pidetty ensimmäinen Whisky-Live -iltama Virtuaalisella Viskifoorumilla. Ei kuulosta kovin monimutkaiselta hommalta, tosin tuohonkin suunnitteluun ym. saatiin kulumaan tovi, ennen kuin varsinainen tasting saatiin käyntiin. Katsastetaas hiukan tarkemmin mistä oikein oli kyse.

Homma sai alkunsa heinäkuussa 2013, kun foorumilla yksi käyttäjistä ehdotti hiljaisuuden rikkomiseksi ns. livetasting-iltamaa, jossa ideana oli kerätä muutamat toverit kasaan ja maistella muutamat samplet viskejä ja kirjata samalla kommentteja sampleista foorumille. Porukan kerääminen meni periaatteella "ilmoita mielenkiinnostasi täällä" ja lopulta, vaikka alkuun tuli innokkaita osallistujia, homma venähti kuitenkin pitkän matkan päähän ja vasta seuraavan vuoden alkupuolella homma alkoi saada enemmän tuulta alle.

Lopulta päätettiin, että yhteen (ja ainoaan) ryhmään tulee 5 maistelijaa ja tasting vedettäisiin sokkona. Ainoa alkutieto (maantieteellinen alue suurinpiirtein) ilmoitettiin jo ennen sample-pullojen postitteluja, jottei kauheasti läheteltäisi ristiin samoja näytteitä. Hintahaarukka pullotteelle oli päätetty 70-120€, jottei aivan poskettomaksi karkaisi vertailu. Tulevaisuudessa voisi ilmoittaa myös alkoholipitoisuuden, jotta varmistettaisiin eri näytteet ja lisäksi voidaan senkin perusteella säätää maistelun järjestystä. Aika lyötiin lukkoon ja noin 1-2 viikkoa aikaisemmin postiteltiin samplet toisillemme.

Jokainen osallistuja osallistui siis yhdellä pullotteella ja lähetti kaikille osallisille siitä 3cl samplen. Postitus meni hyvin perille normikirjeenä ja sample pyöritettynä kuplamuoviin. Yhden samplen vaihdoin myös ihan kasvotusten, kun satuttiin samassa kaupungissa asumaan. Kun aika koitti, nautittiin yksi sample kerralla (kaikilla sama järjestys) ja aikaa kommenteille ym. annettiin 30min/sample, jonka jälkeen otettiin seuraava sample tarkasteluun.

Koko homma vedettiin siis sokkona, joten alla olen listannut samplen lähettäjän ja omat nootit kunkin samplen alle. Lisäksi lopussa ennen näytteiden paljastusta kukin heitti puhtaan arvauksen tislaamosta, jonka viskiä sample oli, joten omat arvaukset löytyy myös kunkin samplen kohdalta. Noottien jälkeen, löytyy tämän julkaisun lopusta yhteenveto maistossa olleista sampleista tislaamoineen ja nimimerkkeineen.

#1-5 vasemmalta oikealle. Kuva: Peat

Sample #1, Ard-Begbie

T: Vihreän hedelmäinen ja punaisen marjainen. Jonkinverran tulee mieleen bourbonmaista mausteisuutta, mutta ilman neilikkaa. Myös tummahkoa sävyä, josta tulee hieman sherry mieleen (kuivia makeita hedelmiä). Tasapainoinen ja syvä. Ei hassumpi aloitus.

M: Paksuhkoa ja mausteista. Vaniljaisuus ryöppyää hedelmien mukana. Omenapiirakka tulee mieleen. Melko kypsän oloinen. Hyvin on tasapainossa ja makua löytyy intensiivisesti.

Villi veikkaus: Ei hajuakaan...  (17-20yo) Glen Grant...


Sample #2, Vode

T: Punainen portviinisyys tuli heti nokkaan. Tämän mukana selvä turve, muttei kyse mistään turvenuijasta. Pieni flashback Bowmoren port-tyylisestä viskistä. Portin mukana kumisuutta, joka usein on hieman häirinnyt itseäni. Turve on himpun verran likaista (maanläheistä). Ylikypsiä hedelmiä (punaiset rypäleet ja punaiset omenat).

M: Maussa tuoksusta löytyy turve, punaiset ylikypsät hedelmät ja portviinin makeus. Alkaa miellyttävällä turpeisella miedolla kihelmöinnillä ja tasaantuu makeammaksi ja hieman kuivattavaksi. Jälkimaussa kuivahtava portviinisyys. Makeuden seassa miellyttävää mausteisuutta ja hentoa savua. Ihan hyvä, tykkäsin mausta enemmän kuin tuoksusta.

Villi veikkaus: 46-52%, Ballechin port tai Talisker Port Ruighe


Sample #3, Oma sample

T: Suklainen ja vahvan sherryinen. Tiukkaa tuntumaa. Vanhaa nahkaa, kahvia ja kuivia mausteisia hedelmiä. Viikunat ja öljyiset rusinat tulee mieleen. Taatelista mausteisuutta ja miellyttävää mokkaa.

M: Mausteisen suklainen ja hyvin kuivattava. Suuhun tulee alkuun melko tiukka sherryisyys, joka kuivattaa suun melko perusteellisesti. Vesilisä rauhoittaa hyvin. Hyvin kuivattava kuitenkin. Toisaalta pidän tätä herkkuna, mutta vaatii kaipuuta sherrypommiin ja vahvuuden hienosäätö (vesiläträys) on haastava. Aikamoinen jälkimaku.... maistuu varmaan vielä huomennakin....


Sample #4, Triage

T: Ja sitten sherrystä turpeeseen... Kuivaa viljaa (viljapeltoa) savun ja turpeen kera. Punaista marjaisuutta seassa (punaviinimarja ja karpalo). Jodisuus tulee mieleen pienestä suolaisuudesta. Miellyttävä ja tasapainoinen.

M: Pehmeän turpeinen alku. Heti mukaan Caol Ilamaista jodisuuden ja maanläheisyyden sekoitusta. Melko rauhallinen. Turve, savu, vanha tammipuu ja mineraalisuus on tässä makuprofiilina. Isompana siemauksena saa paremman voiman alleen. Jättää jälkeen miedon kihelmöinnin ja hitusen kuivattavan tammipuun (vanha).

Villi veikkaus: 43%, Caol Ila / Bowmore 16-18yo


Sample #5, Peat

T: Intensiivinen savuisuus. Ei mikään savupommi, mutta jotenkin latautunut turpeisuus löytyy. Lisäksi se on tummasti höystetty, kun tulee mieleen oloroso-sherry. Rusennettuja rypäleitä ja muscovado-sokeria. Myös mineraalisuutta. Tykkään tuoksusta.

M: No nyt tulee voimakkaampaa turpeisuutta, makeaa viiniä sivussa ja vanhaa tammea. hunajaa ja kuullotettua appelsiinia. Muscovado-sokerilla höystettyjä marjoja. Tämä on hyvää. Aika pehmeä vaikka on voimakas. Pitkä jälkimaku.

Villi veikkaus:  45-48% ... sherry Laga, tai turpeistettu Bruichladdich


Tässä maistelun jälkeinen fiilis, mihin järjestykseen kyseiset samplet sijoittuisivat keskenään ja suluissa viski, jota sample oli:

1. Peat (Ardbeg Renaissance Continued 55,9%)
2. Ard-Begbie (Glenmorangie 18y.o 43% OB, vanhempi pullote)
3. Oma (Glengoyne 14yo Single Cask# 1113, European hogshead, 1998/2012, 53,5%)
4. Triage (Bowmoren 17 yo White Sands 43%)
5. Vode (Talisker Friends of the Classic Malts 2013, 48%)

Tosin koska nämä ovat luonteeltaan niin erilaisia, niin riippuen mitä tekee mieli laittasin tavallaan 1-3 samalle viivalle. Täältä pääsee katsastamaan itse keskustelun Virtuaalisesta Viskifoorumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti