18 toukokuuta 2014

Glenfiddich Whisky Quiz & Tasting -tour

Kuvakaappaus VYS/Glenfiddich mainoksesta

Viime aikoina on tullut osallistuttua nemmän järjestettyihin maisteluihin ja seassa muutamiin omiinkin maisteluihin. Tarinaa olisi enemmän kirjoitettavana kuin aika antaa periksi. Viimeisin järjestetty tasting, jossa olin osallisena, oli taas Viskin Ystävien Seuran järjestämä Glenfiddich Whisky Quiz & Tasting -tour.
Tämä tasting-tour järjestetään Suomessa viidessä kaupungissa oheisen listauksen mukaan:

14.05. Punavuoren Ahven, Helsinki
20.05. St Michael, Oulu
22.05. Surakan Baari, Joensuu
03.06. Pub Santa Fe, Tammisaari
17.06. Old Brick's, Jyväskylä
14.08. Leijuva Lahna, Helsinki

Itse osallistuin heti ensimmäiseen tilaisuuteen, kun aikataulu ja muut asiat sopivat yhteen. Osallistujia pääsee 15 per maistelutilaisuus ja hintaa kattaukselle löytyy hyvin ystävälliset 15e. Mistä tässä oikein on siis kyse?

Tastingin lisäksi tapahtumaan kuului Glenfiddichin Whisky Quiz -nimisen visailusovelluksen jalkautus. Sovelluksella pääsee testaamaan ja hiomaan omaa viskitietämystään erilaisten viskiaiheisten kysymysten parissa. Pääset lataamaan sovelluksen App Storesta ja Google Playstä. Tilaisuuden alussa porukka jaettiin kolmen hengen tiimeihin, jotka kukin kilpailivat tastingin isäntää vastaan. Aplodien ja kunnian lisäksi, jokainen voittajatiimin jäsen sai yllätyspalkinnon. Kiitos siitä ;)
Lisäksi jokaisesta tilaisuudesta arvotaan yksi onnekas, joka voittaa itselleen matkan syyskuun Stockholm Beer & Whisky -festivaaleille.

Oheisen leikkimielisän kilpailun lisäksi tilaisuudessa päästiin nauttimaan ainutlaatuisesta viskikattauksesta, jossa "avattiin" Glenfiddichin 14yo Rich Oak -viskin saloja hieman syvempää. Kattaukseen kuului viisi viskiä, joista neljä oli suoraan tynnyristä otettuja näytteitä. Alla tastingin viskit listattuna:

Glenfiddich 14 yo Rich Oak, 40 %
Glenfiddich 14 yo Base Whisky, 58,5 %
Glenfiddich 14 yo American Oak Finish, 59,9 %
Glenfiddich 14 yo Spanish Oak Finish, 58,7 %
Glenfiddich 14 yo Rich Oak CS, 59,7 %

Illan kattaus
Kattauksen tavoitteena on valoittaa hieman, mitä kyseiseen viskiin käytettävät tynnyriyhdistelmät saavat aikaan. Erittäin harvoin pääsee tämän kaltaiseen maisteluun, jossa on mahdollista maistella alkuperäinen tuotos ja saman viskin eri "komponentit", josta viski rakentuu. Näin oli mahdollista havaita itse haistelemalla ja maistelemalla, miten espanjalainen tammi vaikuttaa viskiin, miten amerikklainen tammi muuttaa "perusviskiä", miltä maistuu kyseisen viskin tynnyrivahvuinen versio ja millaista on itse viskin perusta, josta koko tarina alkaa. Nämä asiat koin itse alla olevalla tavalla.


Glenfiddich 14 yo Rich Oak 40 %
Perusvalikoiman tuote, joka on vattaus Amerikkalaisessa- ja Eurooppalaisessa uudessa tammessa viimeistellyssä viskistä. Laimennettu 40% ABV vahvuuteen.

T: Tammista hedelmäisyyttä mausteisen ryppään kera. Kuivaa ja vaniljaista mausteisuutta. Hunajaa. Tummempaa tuoksua kuin perus 12yo. 

M: Samoilla linjoilla tuoksun kanssa. Kohtalaisen tasapainoinen. Hiukan laimeaa kuparisuutta. Kevyt. Jälkumaku mausteinen, mutta lyhyt. Ehkä enemmän amerikkalaisen tammen tuntumaa kuin eurooppalaisen. Verrattuna 18yo ja 12yo, tuntuu hiukan kevyemmältä ja lyhyemmältä. 


Glenfiddich 14 yo Base Whisky 58,5 %
Perusta 14yo Rich Oak -viskille, 14yo viski, joka jatkaa matkaansa viimeisteltäväksi. Mikstuuri ex-bourbon ja ex-sherry tynnyreitä.  

T: Raikkaampi ja sitruksisempi. Ylikypsää hedelmää. Ei samaa mausteisuutta, vaan vaniljaisempaa ja samalla sitruksisempaa. Selvästi puhtaampaa ja kesäisempää kuin edellinen. 

M: Tynnyrivahvuuden huomaa, mutta toimii hyvin ilman vettä. Puhtaampaa tammista ja sokerisempaa raikasta hedelmäisyyttä. Enemmän vaniljaa ja pitempi jälkimaku. Veden kanssa hieman lakritsia. Mielestäni ihan pirteän hyvä. Parempi runko kuin edellisessä. Valmis nautittavaksi jo tässä vaiheessa. 


Glenfiddich 14 yo American Oak Finish 59,9 %
Base whisky finisteltynä amerikan tammella ja nimenomaan uudella tammella (virgin oak). Viimeistelyaika 12 viikkoa (joidenkin lähteiden mukaan 6 viikkoa). 

T: Uuden tammen huomaa helposti. Sokerisempaa kuin base. Sitruksisuus ja ylipäänsä kirpeämpi hedelmäisyys peittyy makeamman sokerisuuden alle.  

M: Pippurinen ja kirpeä alku. Vanilja alkaa aika pian nostaa päätään. Kookosta ja sokerisuutta. Jälkimaku tammivaniljainen ja kohtalaisen pitkä. Tässä on peittynyt base-viskin hentoja hyviä puolia ja tilalle on tullut tanniinisen kuivattava efekti. Tykkäsin enemmän base whiskystä. 


Glenfiddich 14 yo Spanish Oak Finish 58,7 %
Base whisky, jota siis kypsytetty new spanish oak tynnyrissä 12 viikkoa. Tässä tynnyrissä ei siis ole ollut sherryä aiemmin sisällä. Hyvin harvinainen tapaus viskien saralla. 

T: Hieman edellistä mutta toffeelisällä. Ei niin raikas ja hedelmäinen. Tumman tanniininen ja vanhan puinen. Samaa löytyy, mutta erilainen kuin edellinen. 

M: Tujua ja hyvin nahkeahkoa. Paahdetumpaa sokerisuutta ja toffeeta. Jälkimaussa hyvin kuivahtavaa tanniinisuutta. Aika tuju. 


Glenfiddich 14 yo Rich Oak CS 59,7 %
Tynnyrivahvuinen versio Rich Oakista. Eli edellistä kahta viskiä sekaisin. Vikit on naitettu x-aikaa keskenään isoissa vattausastioissa. Ei lisäväriä. 

T: Herkullinen maitokahvi, tai mochaccino. Pehmeää toffeeta ja maitosuklaata. Yllättävän herkullinen. Tuoksuu pitkälle lasista. Paras tuoksuista. 

M: Kuten nimessäkin; rikasta tammea. Mausteinen ja tiiviimpi makuprofiili kuin alkuperäinen 40%. Aika bourbonmausteinen, mutta lisäksi sherryisyyden tuntua kuivina hedelminä ja suklaisuutena. Vaikka tynnyrivahvuista niin hyvin nautittavaa. Ehdottomasti paras.


Oli kyllä mielenkiintoinen tutkimusmatka. Omaan makuun CS oli paras. Molemmat viimeistellyt versiot oli mielenkiintoisia, mutta ei kuitenkaan aiheuttanut mitään ostofiiliksiä esimerkiksi. European Oak finish oli minusta valmiimman oloinen verrattuna amerikkalaisen tammen tuotokseen. Perus 14yo Rich Oakia vaivasi hienoinen vetisyys/ohuus ja lyhyt jälkimaku.

Mahtavaa, että Glenfiddich suo tavallisille pulliaisille tilaisuuden tällaisiin maistiaisiin. Tämä perheyritys, jolla perusvalikoiman viskeihin kuuluu 50-vuotinen viski, on varmaan yksi ainoista tislaamoista, jotka tänäkin päivänä pullottaa suurimman osan valikoimistaan ikämerkinnällä. Se on hatunnoston arvoinen juttu se. Tislaamo on aiemminkin mahdollistanut tällaisen deconstructing-masitelun, jossa silloin oli maisteltavana Glenfiddich 15yo Solera. Valitettavasti itse en päässyt tästä nauttimaan, mutta halutessaan maistelusta voi lukasta Smoke on the water -blogista.

Ai niin, tuli sitä maistettua yksi olunenkin illan mittaan. Thornbridge Jaipur, joka oli oikein raikas, hieman samea ja mausteinen ipa. Hitusen jousuista mausteisuutta ja humalaisuus oli sellaista kihelmöivää hunajaista humalaa. Hyvältä maistui. Hanasta oli tämä versio ja alkoholia tuotteessa oli 5,9%. 

2 kommenttia:

  1. Eiks nää oo itse asiassa maahantuojan järkkäämä juttu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, taisi olla jotenkin yhteistyössä VYS:n kanssa nämä Suomen setit.

      Poista