20 tammikuuta 2014

Viskiolut part I:Tullibardine 1488 Premium Whisky Beer & Old Worthy Scottish Pale Ale

Oluthetki. Ei kuitenkaan unohdeta täysin viskin maailmaa, sillä näillä oluilla on jotakin yhteistä. Viski ja olut on mainio liitto. Onhan niiden perusraaka-aineet samoja ja joskus osittain jopa kypsytystekniikkakin on samankaltainen. Tietenkin yleensä viskiä on kypsytetty huomattavasti enemmän, mutta oluet jotka ovat kypsytetty tammitynnyrissä saattavat olla loistavia parhaimmillaan.
Miksipä ei siis sekoittaa hieman pakkaa ja miksata nämä kaksi asiaa yhteen? No ei nyt sentään olutta viskin sekaan suoraa, mutta kypsyttää olut viskitynnyrissä, tai käyttää oluen maltaina tietyn viskin mallasta. Näin on ajateltu otsikon oluiden kanssa.

Tullibardine Whisky beer on vuonna 1947 perustetun Tullibardine Distilleryn tuotoksia. Se sijaitsee Perthshiressä, Skotlannissa. Olut on saanut nimensä Kunigas JamesIV:n mukaan, joka osti olutta silloisesta paikalla sijainneesta panimosta, joka käytti saman lähteen vettä valmistuksessa, kuin nykyinen tislaamo. Tämä oli siis vuonna 1488. Oluen kypsytyksessä käytetään ex-bourbon tammitynnyreitä, jotka on juuri tyhjennetty Tullibardinen viskistä. Näissä tynnyreissä olut kypsyy 12 viikkoa, jonka jälkeen se filteröidään ja pullotetaan. Olutta pantiin ensimmäisen kerran vuonna 2005.

Toinen näistä oluista ei ole kypsytetty tynnyrissä, mutta sen sijaan se on pantu osittain skotlantilaisella turpeistetulla ohramaltaalla. Panimo sijaitsee Skyen saarella, Skotlannissa, josta mm. kuuluisa Talisker on kotoisin. Panimo perustettiin 2011 ja tämä on sen ensimmäinen olut. Turpeistetun ohramaltaan (Ardmore) lisäksi siinä on käytetty Highlandin kanervahunajaa antamaan miedosti makeutta ja kukkaisuutta. Nimensä se on saanut paikallisten tislaamotyöntekijöiden mukaan, joita kutsuttiin "local worthy":ksi. Valmistuksessa on käytetty Marris Otter, Pale Ale- ja kristallimaltaita, joiden lisäksi turpeistettua ohramallasta. Humlana Challenger, josta on saatu 27,5 EBU katkeruus.


Tullibardine 1488 Premium Whisky Beer, 7%

T: Paahdettua maltaisuutta, maitokahvia, fudgea ja ripaus paahdettua karamellisuutta. Mukavan hento, mutta vivahteikas tuoksu. Hieman tamminen maltaisuus tuo mieleen viskin.

M: Pehmeän silkkinen ja miedon kermainen suutuntuma. Mikään ei hyökkää, mutta makua kuitenkin löytyy. Tammisuutta, mallasta ja etäistä toffeeta. Alusta keskivaiheille riittää mietoa täyteläistä makeutta, joka tuo hieman belgiläisen fiiliksen. Taustalta löytyy ripaus sitruksisuutta ja pölyistä viljaisuutta (viski?). Jälkimaku on hyvin hento ja kohtalaisen vaisukin. Yksinkertaisuudessaan mukava tekele. Hento, rauhallinen, mutta siltikin maukas ja täyteläinen. Ei hopzhedeille.


Old Worthy Scottish Pale Ale, 5%

T: Toffeista maanläheisyyttä ja hieman kananmunaa. Tässä on myös multaista humalaisuutta miedosti mukana. Humala ja mieto paahteisuus saa tämän hieman tympeämmäksi kuin Tullibardinen. Tämä tuoksuu enemmän perus-alelle. Aavistus nuotion tuntua. Ei mitenkään mieleenpainuva.

M: Alkuun ohut runko jota mieto/keskivahva humalaisuus tuputtaa eteenpäin. Suutuntuma jää aika olemattomaksi ja mitäänsanomattomaksi. Hyvin  mietoa paahteisuutta ja aavistus sammutettua nuotiota. Jälkimaussa on pientä makeaa humalaisuutta ja mallasta, muttei mitään erityistä. Hyvin tavallista alea, ei oikein toimi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti