Bourbontynnyrit toimivat mielestäni paremmin kuin sherrytynnyrit tämän tislaamon kohdilla. Voi tosin olla, että bourbontynnyrit toimii muutoinkin paremmin nuoren ja savuisen viskin kohdalla. Olen havainnut tämän muidenkin nuorten savuviskien kohdalla. Onkin aika mielenkiintoista jemmata talteen näitä ja verrata vuosien päästä miten kypsytys vaikuttaa. Muutamia sherrykypsytettyjäkin tältä tislaamolta olen maistanut, mutta niissä on ollut hieman ristiriitainen fiilis. Eli ikäänkuin viski ei olisi vielä sulauttanut sherryn makua itseensä. No onhan tälläkin tislaamolla tarjolla vatattuja vaihtoehtoja, joissa on käytetty sherry- ja bourbontynnyreitä ja nämä tarjoavatkin ihan hyvää makumaailmaa, joskin monesti niistä on puuttunut se tietty herkullisuus, joka saa viskin painumaan kunnolla mieleen. Tarkastellaas hieman Kilchomanin tarjontaa ja otetaan tähän muutama viski esille sen valikoimista. Ainakin itse olin hieman sekaisin pullotteiden eroista, kunnes otin ja opiskelin kaiken mahdollisen mitä vain aiheesta löysin.
Kilchoman on julkaissut viskiään jo ennen, kuin sitä pystyi viskiksi kutsumaan ja tähän saakka vanhin julkaistu viski on Vintage 2007, joka on vasta 6-vuotiasta. Kilchoman valmistaa nykyään oikeastaan viittä erilaista pullotetta: Machir May, Loch Gorm, Vintage, 100% Islay ja Single Cask. Näitä ennen on ollut Inaguaral Releaseja, joista ensimmäinen vuonna 2009. Lisäksi oli muutamat "vuodenaikaviskit" (Summer release, Winter jne...). Tislaamon linjaus on ollut julkaista kaikki viskit NAS -pullotteina, vaikkakin monestahan tuo ika on kylläkin laskettavissa. Viskit tehdään osittain omista maltaista (fenolipitoisuus noin 20-25ppm) ja loput tulee Port Elleniltä (fenolipitpoisuus n. 50ppm). Noin 80% tuotannosta täytetään bourbontynnyreihin ja loput 20% sherrytynnyreihin. Kaikki viskit ovat kylmäsuodattamattomia ja luonnollisen värin omaavia.
Machir Bay. Tämä on Kilchomanin ensimmäinen laajemmin julkaistu pullote ja perustuote. Ensijulkaisu oli vuonna 2012 jolla se ansaitsi heti IWSC 2012 Gold Award – Best in Class -tunnustuksen. Tämä on vuosittain julkaistava pullote, jossa käytetään vuosi vuodelta kypsempää tavaraa viskinvarojen kypsyessä vuodesta toiseen. Tämän viskin maku tullee siis muuttumaan ajan myötä ja siitä onkin tilaisuus seurata viskin kypsymistä ja tuotteen muokkautumista. Viski on sekoitus exbourbon- ja ex-sherrytynnyreiden sisällöstä.
Loch Gorm on täysin sherrykypsytetty viski, joka julkaistiin ensi kertaa keväällä 2013. Tämä on nimetty turpeisen vuonon mukaan, joka sijaitsee Kilchomanin tislaamon lähellä. Ennen tätä vuosittain julkaistavaa julkaisua pullotettiin Sherry Cask, joka oli ensimmäinen täysin sherrykypsytetty Kilchoman. Kuten Machir Bay, tämäkin tuote tulee sisältämään kypsempää viskiä vuosi vuodelta.
Vintage -julkaisut ovat viskiä, jota on kypsytetty ensimmäisen ja toisen täytön ex-bourbontynnyreissä. Näihin julkaisuihin valitaan Kilchomanin vanhimpia tisleitä. Profiili on voimakkaasti savuinen ja hedelmäinen. Näitä on nyt olemassa kaksi eri julkaisua, 2006 ja 2007 vuosikerrat.
100% Islay -julkaisut ovat nimensä mukaan valmistettu täysin oman tislaamon voimin, maltaasta pulloon. Viski on siis tehty 100% omista maltaista, jotka on viljelty, mallastettu, tislattu, kypsytetty ja pullotettu tislaamolla ja sen välittömässä ympäristössä. Nämä pullotteet ovat pullotettu 50% ABV ja turpeistettu hieman miedommin, kuin muut tislaamon tuotokset. 100% Islay versioita on nyt kolme, joista ensimmäinen julkaistiin vuonna 2011.
Single Cask. Nämä ovat ne kaikkein persoonallisimmat tuotokset. Vuosien saatossa näitä on julkaistu useita erilaisia eri markkinoille ja ne ovat olleet joko sherry-, tai bourbonkypsytettyjä. Single Cask -pullotteet ovat luonnollisesti pullotettu tynnyrivahvuisina.
Tässä olikin tarpeeksi taustaa tälle kerralle ja ohessa muutama havainto kolmesta eri pullotteesta. Julkaisen vielä erikseen toisen erän, jossa maistossa on muutama single cask.
Loch Gorm 2007/2013, 46%
Kuva: Kilchoman |
T: Tervaisen nokista nuorta viskiä. Pölyistä maltaisuutta ja mietoa lakritsia. Sherryisyys tuntuu kuivahtavina ja ummehtuneina hedelminä, likaisuutena ja lämpimänä toffeena. Vesilisä avaa lakritsisuutta ja tuo savua selkeemmin esille.
M: Miedon likainen savuisuus tulee punaisten marjojen kanssa. Mynthonia ja lakritsia, muttei kovin voimakkaasti. Hieman kaksikerroksinen. Jälkimaussa kuivaa sherryä ja savua. Ei kovin voimakas. Ei säväytä tälläkään kertaa, hieman tylsäksi jää.
Kilchoman Vintage 2007 Release, 46%
Kuva: Kilchoman |
T: Raikkaan vaniljainen ja lääkemäinen. Bourbontynnyrikypsytys tulee vastaan välittömästi. Tuoksu on puhdas ja selkeä. Minun nenääni oikein hyvä. Mukana on vihreää hedelmäisyyttä, joka on myös aika raikasta. Pestyjä vihreitä omenia ja punaviinimarjaa. Savuisuudessa on sitruunainen olemus.
M: Maku on hieman likaisempi, tai oikeastaan tuhkaisempi, kuin tuoksu antaa odottaa. Tämä ei iske kovin raskaalla voimalla, vaan alku on keskivahva. Suutuntuma on jokseenkin vetinen ja savuisuus ei ole aivan sulautunut viskiin. Vaniljaisuutta on hieman, mutta muutoin on aika yksinkertainen. Tuoksun sitruksisuus jää hyvin vetiseksi ja hedelmäisyyskin on piilossa.
Tästä jäi uupumaan monipuolisuus kokonaan. Tuoksu lupaili paljon enemmän. Varsinkin hedelmäisyyttä ja sitruunaa kaipasin savun rinnalle.
Kilchoman 100% Islay 3rd Edition, 50%
Kuva: Kilchoman |
T: Hyvin erilainen kuin edellisessä. Nyt on lämpimämpää savua ja toffeeta. Sherryinen vaikutus tulee ilmi. Savuisuus on myös kohtuu puhdasta, mutta nyt se on pölyisempää ja maltaisempaa. Hedelmäisyys on raikkaiden puhtaiden omenien sijaan käyneempiä ja pehmeempiä. Nekkukaramellia, kanelia, mallasta ja hieman öljyisyyttä. Nuoremman oloinen.
M: Alku samankaltainen kuin edellisessä, mutta lämpimämpi ja hieman kihelmöivämpi. Suutuntuma on ihan mukava ja sopivan voimakas. Alkuun tulee maltaista ja kuivaa savuisuutta, vihertävää kuivaa heinää ja miedosti suolaisuutta. Jälkimaussa mietoa lääkemäisyyttä ja sitruksista savua. Suuhun jää hieman nahkea kuivuus. Ihan hyvä, muttei ihan parhaimpia Kilchomaneja.
Kivan erilaiset tapaukset. Näistä on hyvin huomattavissa tynnyreiden osuus kypsytyksessä. Harmi sinänsä, että maku jäi kaikista hieman yksinkertaiseksi, vaikka tuoksut kahdessa jälkimmäisessä lupailikin parempaa. 100% Islay veti maussa hieman pidemmän korren, ollen aavistuksen monipuolisempi. Tuoksussa 2007 oli mielestäni parempi. Kilchomanin Single Caskit ovat tarjoilleet minun makuun parempia kokemuksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti