26 tammikuuta 2014

Viskiolut part III: Sigtuna Bourbon Imperial Stout, 10,5%

Seuraavan viskiaiheisen oluen aika. Viimeksi maisteltu Ola Dubh 30-vuotis juhlaversio lähenteli täydellistä tynnyrikypsytettyä olutta, mutta hieman jäi runko ohueksi. Tuoksu oli mitä mainioin. Vaan mitä jos otetaan vahva stout, laitetaan se kypsymään bourbontynnyreihin ja annetaan sen kypsyä niissä rauhassa jokunen kuukausi? Saadaan otsikon mukaista olutta, Sigtuna Bourbon Imperial Stoutia. Näin ajatteli oluen luoja, Emil Lindén.

Sigtuna Brygghusin ensimmäinen olut valmistui vuonna 2006, Arlandastadisssa, Ruotsissa. Ensimmäisenä vuonna pantiin yhteensä 20 000 litraa olutta, luvun huidellessa nykyään 750 000 litrassa. Panimomestari Emil Lindén halusi tehdä tuhdin ja maukkaan stoutin, joten hän hommasi Blantonilta Yhdysvalloista bourbontynnyreitä oluen kypsytykseen. Blanton on tunnettu single barrel- bourboneistaan. Tämä tislaamo tuottaa pelkästään näitä yhden tynnyrin pullotuksia. Otsikon oluen kypsytykseen käytettiin näitä Blantonin single barrel -tynnyreitä, joihin olut tynnyröitiin 11% vahvuisena ja joissa sitä kypsytettiin noin viiden kuukauden ajan ennen pullotusta. Oluessa käytettiin Pilsner-, karamelli-, suklaa-, biscuit- ja kauramaltaita. Lisäksi siinä on paahdettua ohraa, muscovadosokeria ja paikallisesti tuotettua hunajaa.

Otanpa tähän väliin pienen selvityksen tuosta muscovadosokerista. Joskus aikoinaan olen maistellut eri sokereita (kyllä) ja tämä sokerityyppi jäi erityisesti mieleen sen rikkaasta mausta. Muscovado sopii mielestäni erinomaisesti ruokien valmistukseen, leivontaan, jälkiruokiin ja kahviin (jos käyttää sokeria). Sen maku muistuttaa tietenkin tavallista sokeria, mutta lisäksi siinä on runsaasti tummia sävyjä, lakritsisuutta ja paahteista karamellia. Se on valmistettu luonnollisesti raakaruokosokerista, se on kosteaa ja hienokiteistä. Sokerin tumma väri tulee melassista. Ja koska viimeaikoina olen löytänyt muutamista viskeistä ja oluista kyseistä muscovadoa enemmänkin, piti homma oikein tarkistaa ja ostin kaupasta paketin maisteltavaksi (ja käyttöön tietenkin).

Sivumaisteluna maisteltu


Bourbon Imperial Stout julkaistiin Stockholm Beer & Whisky Festivaaleilla syyskuussa 2013. Tämän oluen valmistuksen jälkeen Blantonin tynnyrit käytetään vielä toiseen projektiin, jossa Sigtuna Brygghus ja Shepherd Neame tekevät yhteistyössä barley wine -tyyppistä olutta. 


Sigtuna Bourbon Imperial Stout, Limited Edition 2013, 10,5%

T: Maltaista ja suolaisen imelää limppua, kauraa ja muscovadosokeria. Tuoksu on paksun oloinen ja tuo mukanaan mieleen imelän leipätaikinan. Ympärillä leijaa vanijaista tammituoksua, tummaa suklaata ja kauraista paahteisuutta. Paahtoleipää ja taateleita. Aavistus puskee alkoholi läpi ainakin alussa. Jälkikäteen lämmettyään paahteisuus hieman korostuu, muttei ole palanutta. Hieman myös kirpeämpää luumuista raakuutta.

M: Samean tuhti ja syvä suutuntuma. Vahvaa tummaa suklaata, tummaa kaakaojauhetta, rusinaa ja ruislimppua. Paahteisuus on keskivahvaa ja juuri sopivaa kokonaisuuteen. Täyteläinen tasapainoisuus. Miedon katkeruuden ja paahteisuuden ympärillä on makeaa ja hieman happamaa tuntumaa. Tulee mieleen taas muscovadosokerin pahteinen lakritsisuus. Jälkimaussa tasapaino säilyy ja tumma suklaa viettelee. Sopiva paahteisuus pitää fariinisen makeuden ja imeläisyyden kohtalaisesti kurissa.

Tämä oli oikein hyvää. Tumman suklaisen imelä ja sopivan ryhdikäs runko. Meinaa taittua aavistuksen liikaa happaman makeaksi, mutta rajamailla mennään. Jälkimaku pitää pitkään suun maukkaana. Tuosta 33cl pullostakin on jo kyllä ihan riittämiin.

Sigtuna BIS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti