26 maaliskuuta 2017

Boulevard Smokestack Series – Saison-Brett


Pitkästä aikaa sain käsiini tämän amerikkalaisen panimon Smokestack seriesiin kuuluvan oluen. Viimeisin arvioitu lienee Two Jokers Double-Wit ja Rye-On-Rye, joista jälkimmäinen tuotti ison pettymyksen alkoholisuudellaan. Muutoin tämän "savupiippusarjan" oluet ovat pääosin maistuneet mukavilta, vaikkakin kalliitahan ne yleensä ovat.

Suurimman osan näistä isoista smokestacksarjalaisista olen bongannut ja napannut naapurimaan alkosta, eli Systembolagetista. Muistaakseni ne ovat aina lähteneet noin 17€ rahalla mukaan. Tämä tuli hommattua joulukuussa erillisellä "tilaa-ja-nouda" menetelmällä. Ja koska etiketissä oli sarjamainintojen ja panimotekstin lisäksi taikasana Brett, joka viittaa Brettanomyces villihiivaan, niin piti vielä toinenkin pullo hommata varastoon just in case.

Tämä Smokestack-sarjan olut pohjautuu panimon suosittuun Tank 7 farmhouse aleen, jota on tuunattu pidemmälle lisäkuivahumaloinnilla ja hifimmillä hiivakannoilla, joista bretta ehkä se mielenkiintoisin lisä. Simppelimmin voisi siis ajatella Tank 7 villihiivalla kyyditettynä. Mikä ettei, mutta katsotaan tuoko se lisäarvoa. Vierellä maistetaan tietenkin Alkostakin löytyvä Tank 7.


Boulevard Smokestack Series – Saison-Brett, 8,5%

Tuoksusta löytyy mahtava brettaisuus. Se  on tässä juuri sitä itseään, mahtavan nahkean hedelmäistä, kevyen hapanta, mukavan tallimaista, nahkaista ja on siinä sitä hevosen satulaakin. Todella lupaavaa. Hapan hedelmäisyys on kuitenkin kuivahkoa ja sellaista appelsiinin ja sitruunan sekoitusta, mango- ja persikkatwistillä. Antaa reilsuti enemmän Tank 7 nähden. Kerrassaan herkullista.

Maku ei valitettavasti yllä tuoksun hehkeään maailmaan. Suussa sopiva kuohkeus, eli hiilihapot ja suutuntuma hyvin balanssissa. Alkuun maku tuntuu aavistuksen makealta, joka on sellaista vahvan belgioluen sokerimakeutta. Onneksi tämä kuitenkin tasaantuu ja alkaa nauttimaan hedelmäistä brettahiivaista makumaailmaa. Humalaakin on miedosti, mutta ei näyttele oikein mitään roolia. Tämä on kyllä juuri sitä itseään, hiivaista saisonia (ei erityisen belgityylistä), jossa iso brettalisä.

Tämän villihiivaisuus on kuivempaa ja aromaattisempaa, ei niinkään sellaista mehumaista brettaisuutta. Panimon Tank 7 on selvästi alla, mutta lisänä löytyy tallimaailma selvästi. Kokonaisuudessaan loistava aromikkuudeltaan ja hyvä maultaan ja kyllä valitsisin  tämän Tank 7 sijaan lasiini. Jos vielä olisi saanut makuun enemmän brettan hedelmäisyyttä ja hieman happamuutta niin....Ei kommentteja:

Lähetä kommentti