12 maaliskuuta 2017

Mallaskuun panimo x5

Mallaskuun panimo lähestyi hyvällä setillä tuotenäytteitä. Minulle ennestään tuntematon (tai ainakin maistamaton) panimo, joten paketti oli hyvin tervetullut. Mallaskuu aloitti toimintansa joskus 2016 maaliskuussa. Osa oluista löytyy Alkoista, joten kannattaa tarkistaa saatavuustiedot nettikaupasta. Alla kuusi olutta, jotka maisteltu muutamassa erässä.

Peltopyy Pils tulee Alkon valikoimiin laajemmin huhtikuun puolivälissä. Olut on humaloitu Magnum ja Mittelfrüh humalilla. Mallaspuolelta löytyy Pilsneriä, Viennaa ja Munichia. Mitä nämä kertoo? En tiedä sen kummemmin, kuha lätkin esille kun ei muuta löydy. Laadukkaalle Pilsille on kyllä tilaa skenessä. Kakkosena maistoon American Pale Ale, joka on humaloitu tuttuakin tutummilla Centennialilla, Citralla ja Columbuksella.


Kolmas olut on Aber Ale, jota löytyy myös kauppavahvuisena, tämä maisteltu versio on kuusiprosenttinen. Mallasvetoinen olut, joten lätkitään maltaat esiin: Vienna-, Amber- ja Cara Plus. Neljäs olut oli Black IPA, jonka panimo kertoo olevan Alkon voimakkaimmin katkeroitu olut 117 EBU:lla. Miten tarkistettu? Vissiin selailtu katalogeja. Mutta onko Alkolla 100 EBU leikkuri? Ehkä on ehkä ei. Katkeronyrkki saatu aikaan Target, Cascade, Centennial ja Citra humalilla, joita on käytetty 20g/litra. Panimo käyttää kuulemma paikallista pohjavettä Lappakankaalta, joka on pehmeä vesi ja panimon mukaan pyöristää katkerosta pois terävimmän kärjen korostaen maltaisuutta.

Viimeisimpänä esittelyyn Top Hat Ale, joka on brittityylinen pale ale ja valmistettu käyttäen Pale Ale-, Chrystal- ja Vienna maltaita, sekä Northern Brewer, EKG ja Columbus humalia. Ei siis 100% britti, mutta melkein.


Mallaskuun Peltopyy Pils, 5,2%

Tuoksusta tulee alkuun raikas yrttinen humaluus. Tämän mukana, hieman jälkivanassa tulee runsaahko maltaisuus, joka tuo vaaleaa leipäisyyttä ja kevyttä popkornisuutta, jossa ei kuitenkaan diasetyyliä erityisemmin. Raikas vaalean lagerinen tuoksu.

Maussa humalat ja maltaat hyvin tasapainossa. Hieman hennosti ja ujosti tulee katkeruus ja sen päältä kävelee mallas puolivälissä palettia. Saisi siis olla puraisevampikin. Maltaisuus on se joka tässä loppujen lopuksi näyttelee roolia, ollen kuitenkin raikkaan oloista. Jälkimaussa tulee taas katkeruutta, joka on kevyesti yrttistä.
Mallaskuun American Pale Ale, 6%

Tuoksussa selvästi amerikkalainen sitrus-havu humalointi. Havumetsän tuntua ja hyvin kevyttä maltaisuutta. Ei karamellia tuoksussa. Havun alta paljastuu myös kypsää hedelmäisyyttä. Perusmiellyttävä tuoksu.

Maussa humalointi tuottaa minulle takaiskun – liian maallista ja hieman tukkoista. Raakaa ruohoisuutta ja kuivattavaa heinäisyyttä. Katkeruutta piisaa alkuun, se on greippistä ja tympeän multaista. Hyvin kuiva jälkimaku. Maltaisuutta ei juuri esiinny. Tuli mieleen Ruosniemen Insinööri IPA, jonka humalointi ei myöskään toiminut minulle.Mallaskuun Amber Ale, 6%

Tuoksu on runsaan maltainen ja pehmeä. Vaaleaa keksiä, vaaleaa leivänkuorta ja miedosti makeaa mausteisuutta. Karamellisuuttakin löytyy, sekä kevyesti toffeisuutta.

Maussa runkopuoli on kunnossa, ollen sopivan maltainen, mutta myös raikas. Hiilihapotkin tässä sopivat. Mitä tulee muuten makuun, niin hieman jää yksinkertaiseksi. Hyvin miedosti karamellista maltaisuutta ja sekaleivän maltaisuutta. Myös jonkinasteista pähkinäisyyttä löytyy. Hyvin helposti juotava. Jättää itselleni hieman latteat fiilikset juoda sellaisenaan, ehkä ruoan kera parempi. Runko oli vakuuttava.Mallaskuu Black IPA, 7%

Tuoksu on voimakkaan humaloitu ja miedosti mustamaltainen. Humalointi on tummaa, miedon pihkaista, havuista ja kevyesti sitruksista. Myös yrttisyyttä ja jopa lakritsisuutta on aistittavissa. Kevyesti suklaamaltaisuutta ja paahdettakin löytyy. Mustaa kahvia. Synkkä tuoksu.

Maku iskee turpaan. Aivan kuin olisi käytetty mustaa humalaa. Vahva katkeruus, jossa tummaa maltaisuutta ja reippaasti greippiä. Suolainen ja lakritsinen maltaisuus, jossa myös yrttistä humalaa. Vähän palanutta mustaa kahviakin. Katkeruus kantaa alusta loppuun. Ei minun hommia nämä black ipat, varsinkaan näin humaloidut. Hop headit tykkää. Olut kuitenkin teknisesti hyvä.Mallaskuun Top Hat Ale, 5,2%

Tuoksu on tuoreen hedelmäinen, jossa raikasta ja makeaa hedelmää sekaisin. Hyvin tasapainossa löytyy maltaisuus, joka tulee mietona leipäisyytenä ja kevyenä keksisyytenä. Humala on tulee makean hedelmäisenä, jopa miedon mehuisena, ja hieman yrttisenä. Hyvä tuoksu.

Maussa tuoksun hedelmäisyys väistyy hieman takavasempaan ja jättää näyttämön maltaalle ja kevyelle humalasoitolle. Miedosti yrttinen ja kevyen kuivaruohoinen humalointi on hienosti tasapainossa maltaisuuden kanssa. Suutuntuma oikein hyvä. Jälkimakuun jää kuivahko ruohoinen ja miedon maallinen katkeruus, sekä kevyesti vaalean leipäistä maltaisuutta. Hyvä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti