Heitetään hassusti Sergen käyttämä termi otsikkoon, jonka wikipedia kertoo olevan vaihtoehto oluelle. Nyt kuitenkin viitataan juomaan, joka on Sergen tyyliin vaihtoehtona viskille. Tästä kotitastingistä on jo hieman aikaa, koska aluksi ajattelin kirjoitella raporttia ylös vasta hieman avattuani rommin tietoutta erillisen kirjoituksen muodossa, mutta koska en tuota ole saanut vielä aikaan, niin kirjoittelin raportin pelkästä maistelusta.
Rommin maailma on kuitenkin melkoisen sisältörikas, enkä koe olevani vielä tarpeeksi kokenut kirjoittamaan siitä opetustarkoituksessa isompaa julkaisua. Tämä on se syy miksi en ole saanut aikaan julkaisua. Tässä maistelussa oli tarkoitus hieman valaista rommien makua vasta-alkajille kavereilleni ja pullotteet on valikoitu kavereiden kaappien perukoilta. Mukaan piti ottaa tietysti yksi hieman laadukkaampikin rommi referenssiksi, joka oli Caronin Trinity -pullote.
Itse tykästyin Caronin rommiin joitain vuosia takaperin ja siitä onkin muodostunut oma laadukkaan rommin symbolini. En ole vielä huonoa Caronin rommia maistanut. Voisin kuvailla Caronin rommia raskaana, likaisena, öljyisenä ja tervaisena rommina, mutta nyt useampien vuosien jälkeen olen oppinut ymmärtämään, että Caronillakin on monia erilaisia tyylejä. Jotakin omanlaista niissä kuitenkin yleensä on, onko se sitten jokin oma öljyinen petrolisuus, sitä en osaa tarkkaan sanoa.
Olen toki maistanut muitakin erittäin laadukkaita ja kuivia rommeja (sokeriset rommit eivät ole juttuni), kuten Skeldon, Rockley Still, Enmore, Port Mourant ja Albion. Näitä on yhdistänyt yksi sama piirre – kaikki ovat olleet aidosti kuivia rommeja. Nyt kattaus ei tosiaan koostu Skeloneista ym., mutta alla lyhyehköt mietteet mitenkä nämä edullisemmat kaupalliset maistui....
Santiago de Cuba Anejo Rum, 38%
Tuoksu alkuun viinainen ja tuo mieleen cubalibren... eli kaipaisi melkeimpä kolaa sekaan. Ei tarjoile mitään erityisen miellyttävää. Ajan kanssa hieman kermatoffeeta ja sokerisuus korostuu. En tykkää.
Maku on yllättävän pliisu. Sokerisuutta ja alkoholisuutta, joka tulee etanolina. Hyvin ujosti kermatoffeeta ja erittäin kiedosti mokkaa. Kyllä tämä kolan sekaan kaipaa.
Havana Club Añejo 7 Años, 40%
Tuoksu aika pliisu alkuun. Hieman linnunmaitomainen, eli helpon kermainen ja mokkainen. Ei kuitenkaan epämiellyttävä millään tapaa. Karamellisuutta, kermatoffeeta, mokkaa ja maitosuklaata. Jonkin verran myös trooppista hedelmäisyyttä. Parempaan suuntaan.
Maussa myös kermaista pehmeää toffeemaisuutta. Kuitenkin enemmän aidon rommin piirteitä (=lue ei sokerinen ja maustettu) kuin edellisessä. Kuivia hedelmiä ja mokkaa. Loppua kohden kuivattaa suuta. Tässä oli jo hyviä piirteitä, mutta vielä ei innostuta.
Vizcaya VXOP Cask No. 21, 40%
Tuoksu on mokkaisempi ja paahdetumpi kuin edellisissä. Paahdettua sokeria reilusti. Mokkaa ja karamelliä. Makea tuoksu, joka ei jaksa oikein muuta kantaa. Jonkin verran pistävämpi kuin edelliset, ei niin pliisu.
Maussa päällimmäisenä reilu paahdettu makeus. Poltettua sokeria, fariinisokeria ja miedosti mokkaa. Tuo mieleen Creme Bruleen. Jälkimaussa päärynää ja miedosti omenaa. Liian makea minulle.
Plantation Barbados Old Reserve 2000, 42%
Tuoksussa jo selkeästi eroa edellisiin, monipuolisempi ja vähemmän mausteinen. Ei niin kermaista, vaan enemmän kuivattua hedelmää. Öljyistä karamellisuutta, toffeista päärynää ja klementiiniä. Tämä on jo miellyttävä.
Maussa monipuolisempaa hedelmäisyyttä ja suklaisuutta. Pehmeä alku, joka hieman voimistuu loppua kohden. Ei läheskään niin makea kuin edellinen. Tätä voisi jo nautiskella. Miedosti fariinista nahkaisuutta, kuivattua mandariinia ja pähkinää.
Plantation Jamaica Old Reserve 2000, 42%
Tuoksussa voimakas ruohoinen elementti. Vihreää oliivia ja pistävämpää öljyisyyttä. Hedelmäisyys tuo mukana miedosti happamuutta. Myös kuivahko, kuten edellinen.
Maku samoilla linjoilla kuin tuoksu. Vihreää oliivia, ruohoa ja heinää. Pistävää öljyisyyttä ja mieto kemikaalisuus (hyvällä). Vähemmän mausteinen ja kermainen kuin edellinen. Yleisolemus myös kohtuu kuiva. Tykkäsin enemmän Barbados versiosta.
Ron Zacapa Centenario Sistema Solera 23, 40%
Tuoksu makean suklainen, kahvinen ja karamellinen. Tummaa nahkaa ja makeaa kaakaota. Miedosti pistävää kitkeryyttä. Aavistus vihreää vastaleikattua nurmikkoa. Hieman ristiriitainen tuoksu.
Maussa alkuun mukava sokeripaahteisuus, mutta lyö hieman yli. Muscovadoa, tummaa nahkaisuutta ja kaakaota. Loppua kohden maku lässähtää tylsän makeaksi. Loppu onkin pelkkää tummaa sokerisuutta.
Appleton Estate 12yo Extra, 43%
Tuoksu on huimasti kivempi kuin edellisessä. Ei niin makean sokerinen. Tummaa nahkaa, miedosti hedelmäisyyttä, ruohoa, mokkaa ja tummaa suklaata. Tämä on ihan miellyttävä.
Maussa onneksi samat elementit, eli suklaata, mokkaa, miedosti ruohoisuutta, kaakaota ja jopa mieto tervaisuus. Maku on kuiva, eli sokeria ei lisättynä. Jälkimaku pitkä ja miedon nahkainen. Miellyttävä rommi.
Bristol Caroni Trinity 1989-1992-1994, 54%
Tuoksu on huiman monivivahteinen ja latautunut. Kreosiittia, raskasta petrolisuutta, tummaa moottoriöljyisyyttä, vahvasti kuivaa nahkaa ja mokkaa. Tummaa suklaata, viikunaa, pähkinää, taatelia... tämä on loputon kirjo. Huikea.
Maussa uskomaton makujen kirjo. Kuivan nahkainen ja moottoriöljyinen, raakasuklainen, miedosti tanniininen, petrolinen ja tervainen. Jälkimaku kestää pitempään kuin nälkävuosi. vahva tervaköysisyys, öljyinen nahkaisuus ja mokkaisuus jää vellomaan suuhun niin pitkään, että voit jopa syömisen jälkeen maistaa rommin. Niin huikea, että tämä kannattaa kokea.
Paremmuusjärjestyksessä ei epäselvyyksiä:
1. Bristol Caroni Trinity 1989-1992-1994
2. Appleton Estate 12yo Extra
3. Plantation Barbados Old Reserve 2000
4. Plantation Jamaica Old Reserve 2000
5. Ron Zacapa Centenario Sistema Solera 23
6. Havana Club Añejo 7 Años
7. Vizcaya VXOP Cask No. 21
8. Santiago de Cuba Anejo
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti