06 helmikuuta 2016

Kallio Artisan Brewery & Birra Amiata Lura (Alkon käsityöläisoluet 2016)

Tänään tuli täydennettyä käsityöläisolutostoslistaa ja kaappiin pääsi pari uutta tulokasta. Alkuperäisen yhksi plus varakierros -taktiikasta on siis lipsuttu ja oluita on tarttunut Alkon hyllyiltä aina kun käsityöläishyllyjen ohi on menty. Tällä hetkellä maistettujen ja ostettujen lista näyttää oheiselta (linkkeinä maistetut):

Suomenlinnan Foil Hat
Mathildedalin Pirske
Amiata Lura
Saimaan Rye IPA

Lura on kalliolaisen pienpanimon, Kallio Artisan Breweryn, omalla reseptiikalla valmistettu Birra Amiatan panimolla Italiassa. Alkon sivuilla kerrotaan Kallio Artisan Breweryn olevan Olavi Mension perustama pienpanimo, joka valmistaa oluita kiertolaisena muiden panimoiden tiloissa. Birra Amiata on puolestaan vuonna 2006 Etelä-Toscanaan perustettu pienpanimo, jota pyörittävät Cerullon veljekset.


Paljon olen tästä oluesta kuullut ja mielikuviin on jäänyt Sahti. Sahtihan tämä ei ole, mutta odotukset ovat kyllä siihen suuntaan. Tämä oli oikeastaan melkeinpä odotetuin olut tästä kattauksesta. Raaka-aineina Lurasta löytyy Pale ale-, ruis-, vehnä- ja karamellimaltaat ja Saaz-Tettnang -humalat. Lähdevesi on peräisin italialaisen Mount Amiatan tulivuoren kupeesta. Kuulostaa hienolta. Lisäksi mausteina suomalaiset katajanmarjat ja sardinialaiset myrttimarjat.

Kallio Artisan Brewery & Birra Amiata Lura, 7,2%

Tuoksusta löytyy pulla- ja leipätaikinaa, selvä katajamarjaisuus (ei kuitenkaan tuoreen kuivaa), pullahiivaa ja miedosti makeaa mausteisuutta. Rukiin tuomaa mausteista ja hapanta taikinaa, joka tuo mieleen ruisjuuren. Sahdin hyvät banaanisuudet uupuu lähes kokonaan ja tämä ei ole läheskään niin makeaa. Ei vedä vertoja kunnon sahdin tuoksulle. 

Maku on alkuun yllättävän hapantaikinainen ja jopa valkoviininen. Mietoa maitohappoisuutta ja miedosti kirpeää kuivaa hedelmäisyyttä. Hiivaisuus on hapanta pullahiivaa. valkoviinin hapokkuutta. Makeutta ei paljoa ole ja banaanisuus uupuu. Katajanmarjatkin ovat aika piilossa ja ottaen huomioon humalattomuuden, ei tässä katkeroja ole juuri lainkaan. Lyhyt jälkimaku.

Ei tämä kyllä juuri sahtia muistuta muuta kuin maltaisuudellaan ja pullahiivalla (joka on turhan hapanta). Jos en tietäisi tämän pyrkivän sahdin suuntaan, saattaisin pitää enemmän. Nyt jää aika outolinnuksi. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti